• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Altında düşüş sürer mi? CAHİT SÖNMEZ

Altında düşüş sürer mi?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.11.2014, 00:00
Altın, doların güçlenmesi karşısında dayanamıyor, birkaç haftalık düşüşüne devam ediyor. Dile kolay... 2000'lerde ons fiyatı 279 dolarlardan önce 800 dolarlara tırmanan, kısa soluklanmanın ardından yeniden yükselişe geçip 2011 yılında 1.900 dolar ile zirve yapmış altın. TL gram fiyatı da ilginç bir seyir izliyor. 2000 yılında altı sıfır atarsak 5.8 TL civarında iken 2001 yılında 12.9 TL'ye yükselmiş. 2010 yılını 68.4 TL ile kapatmış ve sadece 1 yıl sonra 109 TL'ye tırmanmış. Sonrası malum... 85 TL'lere kadar geriliyor...
Altının kaderini belirleyecek unsurlara değinelim.
İlk sırada hisse senedi ve borçlanma araçlarında olduğu gibi FED'in olası faiz artırım zamanlaması geliyor. FED'in "federal fonlama oranını" yükseltmesi doların ve Amerikan hazine kağıtlarının talep görmesi ve güçlenmesi anlamına geliyor ki bu da altın fiyatlarının biraz daha gerilemesi demektir. Malumunuz; FED piyasalarla kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyor. Bu yüzden altın fiyatları FED başkanlarının birbirlerinin tersi verecekleri demeçler ile Aralık toplantısına kadar dalgalanacak gibi görünüyor. 1150-1160'larda tepki alımları ile hafif yukarı hareket, sonrasında kar realizasyonları ile yeniden aşağı yönlü hareket izleyeceğiz. Tabi aşağıda sayacağımız diğer unsurları sabit kabul edersek...

JEOPOLİTİK RİSKLER
İkinci sırada jeopolitik riskler var. Suriye'nin iyice karışması, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin yanı sıra denkleme Rusya ve İran'ın eklenmesi ya da Rusya Ukrayna krizinin yeniden alevlenmesi gibi jeopolitik faktörler doğal olarak dolarla beraber altın fiyatlarını yukarı iter.
Üçüncü sırada altın madencilerinin arz cephesine yönelik gelecekte alacakları tavırları yer alıyor. 3 hafta önceki yazımda vurguladığım gibi madenciler düşen altın fiyatlarının karlılıklarını ciddi şekilde olumsuz etkilediğini bu yüzden yeni rezerv çıkarmak yerine mevcut stoklarla idare etmeyi tercih ediyorlar. Talep zayıflığının yanı sıra sisteme geri dönen altınlar da arzın güçlenmesine katkı yapıyor bu yıl içinde. İki tane batan altın madeninden sonra temkinli olmak istemelerinde haksızda sayılmazlar.
Dördüncü faktör ise petrol fiyatları. Altın ile petrolden kazanılan dolar (Petro-dollar) arasında zaman zaman güçlü, özellikle 2000'lerin ortalarında, zaman zaman zayıf pozitif yönlü korelasyon bulunuyor. 2000 yılında altın 270 dolarlarda iken petrol 25 dolarlarda idi. Önce petrol fiyatları ivmelendi ve 150 dolarları gördü kısa bir zaman gecikmesi ile altın da 1900 dolarlara fırladı. Son yıllarda küresel ekonomideki yavaşlama petrole olan talebin zayıflamasına neden oluyor. Sonuçta petrol üreticisi ülkelerin petro-dolar seviyesi gerilediğinden altın talepleri de paralel olarak aşağı iniyor.

KÜRESEL BÜYÜME HIZLANMALI

Beşinci sırada küresel büyüme hızı var. Çin ve Hindistan'ın yeniden 2 haneli büyüme rakamlarına ulaşmaları altın için önemli.
Son unsur bu ay sonunda İsviçre'de yapılacak olan referandum. İsviçre halkı merkez bankalarının rezervlerine yaklaşık bin 500 ton altın alımını oylayacaklar. Eğer kabul görürse İsviçre Merkez Bankası gelecek 3 yılda yıllık dünya altın talebinin üçte biri düzeyinde altın alacak. Bu da kısmen altın fiyatlarının hareketlenmesini sağlayacak.
Son olarak teknik analizin işaret ettiği fiyat noktalarına bakalım.
Bollinger orta bandı 1170 dolar seviyesinden geçiyor. Altın ons fiyatı bu bölgede tutunursa üst bant 1185 dolar olarak görünüyor. Dirençler 1170, 1178 ve 1185 dolar, destekler ise 1167, 1163 ve 1155 dolar düzeylerinde.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA