• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bu fotoğraf müzesi Türkiye’de ilk ve tek ERKİN USMAN

Bu fotoğraf müzesi Türkiye'de ilk ve tek

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.04.2012, 00:00
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak 'ın sanata ve sanatçıya verdiği değerle İzmir'e önemli bir kültürel yapı kazandı. Her aşaması ayrı bir heyecan yaratan uzun süreçten sonra Karşıyaka Belediyesi Hamza Rüstem Fotoğraf Evi 14 Nisan 2011 de ziyarete açıldı.
Çok köklü bir geçmişi olan Hamza Rüstem Fotoğrafhanesinin arşivi ve koleksiyonun bir bölümü torunu Mert Rüstem tarafından Karşıyaka Belediyesine bağışlanmıştı.
Karşıyaka Belediyesi Hamza Rüstem Fotoğraf Evi kuruluşundan kısa bir süre sonra Özel Kalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülüne layık görülmüştür.
Müze sekiz ana bölümden oluşuyor.
1-Ana salon. Bu kısımdaki koleksiyonda bir Camera Obscura, 1870-1970 yılları arasında kullanılmış fotoğraf makinaları, lensler, flaşlar, ışık ölçerler, albümler, cam negatifler 38 kabin 3 vitrayda sergilendi.
2-Hamza Rüstem salonu: Hamza Rüstem fotoğrafhanesinin Girit'te başlayan zamanı dondurma serüveninin de orijinal örneklerin yer aldığı bu bölümde sırasıyla Girit ve İzmir görüntüleri ve portreler, aile ve iş yaşamı fotoğrafları yer almaktadır. Mesleği günümüze taşıyan üç oğlunun, Hüseyin, Nuri ve Metin'in çalışmalarından örnekler de vardır.
3-Karanlık oda: 1940-70 yılları arasında kullanılan ekipmanlardan örneklerin sergilendiği, beyaz bir kağıdın görüntüye dönüştüğü sihirli yolculuğun köşe taşları sessizce durmaktadır.
4-Stüdyo; 1920'li yılların gün ışığı stüdyosu ile 70'li yıllara kadar kullanılan suni ışık stüdyolarını beraber temsil eden stüdyoda, dijital teknoloji çıkana kadar kullanılan retuş masası seti de izleyenleri beklemektedir.
5-Sergi salonu: Müzenin zengiliği olacak sergiler için bahçemize bir sergi salonu yer almaktadır.
6-Diaroma: Ülkemizde bilinen hiçbir diaroma yoktur.Torun Mert Rüstem:
" Bu farklı sunum tarzının bilinmesi için kentimizin bir diaromasını hazırladık" diyor.
7-Müze bahçesinde yine ülkemizde bir başka örneği olmayan fotoğraf makinasının ve fotoğrafın temeli olan bir Camera Obscura vardır. Deneysel olarak kullanılabilen Camera Obscura izleyenleri şaşkına çevirmektedir.
8-Kafeterya ve hatıra satış alanları tamamlanmış olup, yakında faaliyete geçecektir.
* * *
Hamza Rüstem üç Padişah, onbir Cumhurbaşkanı görmüş, başta Atatürk pek çok devlet adamı, sanatçı ve sporcunun fotoğraflarını çekmiş, ustalar yetiştirmiş bir fotoğrafhane'nin kurucusu ve 1950 yılına kadar yönetmiş, vefat ettiği 1971 yılına kadar fotoğrafçılığa devam etmiş Fotoğraf Üstadı'dır.
Hamza Rüstem 1872 yılında Girit'in Kandiye kentinde doğdu.İlk eğitimini babası Mustafa Rüstem Hoca'nın okulunda tamamladı. Arapça , Farsça, Fransızca ve İngilizce özel dersler aldı.Bursa Işıklar Askeri Lisesi'ni bitirdi. Ardından İstanbul Askeri Mühendislik Okulu'nda (Mühendishane -i Berri-i Hümayun) makine mühendisliği eğitimine başladı. 1,5 yıllık eğitimini tamamladığı 1895 yılında, Jön Türk Hareketi ile ilgili ele geçen yazışma belgeler ve sürdürdüğü çalışmaları nedeniyle tutuklandı. 1925 yılında Hamza Rüstem ve ailesi mübadil olarak İzmir'e geldi. Beraberinde mesai arkadaşlarını, makinalarını malzemelerini de getirmişti. Fotoğrafhane de mübadil olmuştu. İşyeri olarak kuruluşun bugünde çalışmasını sürdürdüğü Emirler Çarşısı'nda (Hamza Rüstem Pasajı) yan yana dört dükkan tutuldu. Zemin katta olan bu dükkanlarda toptan ve perakende olarak fotoğraf malzemeleri, fotoğraf makinaları ve eczalarının ticareti yapıldı.
1931 yılında Behaeddin Bey, Resne Fotoğrafhanesi'ni, İzmir'de İkinci Beyler sokağında açtı. Hamza Rüstem o güne kadar bir saygı göstergesi olarak sürdürdüğü "Behaeddin Fotoğrafhanesi Sahibi Hamza Rüstem"adını değiştirip,"Hamza Rüstem Fotoğrafhanesi" unvanı ile çalışmasını sürdürdü.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA