• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Okula başlama yaşı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.04.2012, 00:00
Bir gün bir baktık ki 5 milletvekili bir kanun teklifi verdi; "Eğitimde 4+4+4 modeli" dedi. Kimse bir şey anlamadı, "Ne oluyor" dendi, eğitimciler, eğitimle ilgilenen sivil toplum örgütleri, kadın örgütleri ayağa kalktı, "Bu yasa teklifi nereden çıktı?" dediler ama hükümet her konuda olduğu gibi bu konuda karşı çıkanlara, "Bu yasayı çıkaracağız" dedi ve Meclis'ten geçirdi.
Peki, ama neden bu inatlaşma? Ne oluyor? Eğitim çok önemli bir konu. Çocuklarımızın geleceği söz konusu. İşin ilginç tarafı kimsenin bu konuda bir bilgi sahibi olmaması. Gün geçtikçe öğreniyoruz ki kimse bu konuda bir şey bilmiyor. AK Parti milletvekilleri de, Milli Eğitim bakanlığı bürokratları da, öğretmenler de, veliler de...
Geçtiğimiz hafta iki kadın derneği KAGİDER VE KA.DER bu konuyu mercek altına aldı ve bu konuya kafa yoran ve çalışmalara katılan isimleri davet ederek bilgi aldı.

EĞİTİM REFORMU

Ben KA.DER'in Kadıköy Şubesi'nin düzenlediği sohbete katıldım ve orada ERG Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Batuhan Aydagül'ü dinledim.
Eğitim Reformu Girişimi, 2003 yılında kurulan bir platform. Amaç herkes için kaliteli eğitimin sağlanması için çalışmalar yapmak. Çünkü eğitim çok önemli bir konu. Türkiye'deki okullaşma çağına gelmiş bütün çocukların okula gitmesi gerekiyor. Ama bu tek başına yeterli değil, çünkü önemli olan eğitimin kaliteli olması. Kaliteden kasıt matematiği, fiziği iyice öğrenmesinin yanı sıra iyi ve aktif bir vatandaş olmak için gereken becerilere de sahip olmak. İnsan haklarının bilincinde olmak, başkalarının hakkına saygı duymak gibi...
Batuhan diyor ki; Türkiye genç nüfusu nedeniyle demografik bir fırsat penceresine sahip bir ülke. Bu genç nüfus, 2015-25 yılları arasında çalışma çağına gelecek ve iş hayatına atılacaklar. Böylece üreten insan sayımız artacak ve ekonomimiz, doğu Asya ülkelerinin 1960sonrasında yakaladığı büyüme ritmini yakalayıp bir sıçrama yapma şansına sahip olacak.
Ancak... Burada iki kritik faktör var. Doğu Asya ülkelerine baktığımız zaman; genç nüfusa çok iyi eğitim verdiklerini görüyoruz. Aynı zamanda kadının iş gücüne katılımını ciddi oranda artırmışlar.

KAYIP KUŞAK
Dolayısıyla; bizim de başarılı olmamız için bu iki hususu dikkate almamız gerekiyor. Aksi takdirde; Bu fırsat, bir kriz olarak da karşımıza çıkabilir.
Çünkü; eğitim verilmemiş, insan haklarının bilincinde olmayan, kaliteli eğitim almayan, kişisel becerilerden uzak, en önemlisi umuttan yoksun, geleceğe umutla bakmayan gençlerin ne kadar radikal seçimler yapabildiğini farklı ve üzücü örneklerden görebiliyoruz.
Gelelim yasaya...
Birçok açıdan yanlışları içinde barındırıyor. Usulen de, teknik olarak da... Bunlara değineceğiz. Özellikle ERG'nin önerilerine değineceğim. Ama en önemlisi bu yasanının kabul edilmesi ve bu sene uygulanmaya başlanırsa büyük bir yanlış yapılacağını söylemek lazım. Çünkü tarafı, tarafsız, bütün eğitimciler okula başlama yaşının 5 olması durumunda, yani 60 hafta altında okula başlandığı takdirde, 2007 doğumlu çocukların 12 yıl sürecek bir eşitsizlik yaşayacaklarını ve bunun da kayıp bir kuşak yaratacağını söylüyorlar. Ve bu konuda bir enselik sağlanmasını ve kararın anne-babaya bırakılmasını...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA