Seda Kaya Güler

Zeyinyağı tadım eğitimi

Ayvalık'ta yapılan zeytin hasat günlerinin bu seneki etkinliklerinden biri de "Zeytinyağı Tadım Eğitimi" oldu. Ayvalık Ticaret Odası tarafından geçtiğimiz Temmuz ayında açılan 'Zeytinyağı Analiz Laboratuvarı'nda yapılan bu eğitime katıldım.
Ama önce size Ümmühan Tibet'ten bahsetmeliyim. Ümühan Hanım, ülkemize zeytinyağı uzmanı denilince akla gelen ilk isimlerden biri. Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun. 20 yıl kadar Tariş Zeytinyağı Fabrikası'nda kimya mühendisi olarak çalışan Tibet, 1989 yılında Toscana'ya giderek zeytinyağı uzmanlık eğitimi almış. Emekli olduktan sonra Ege Özel Yiyecek Laboratuvarı'nı kuran ve genel müdür olarak görev yapan Tibet, 2007 yılından beri Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nde yönetim kurulu üyesi. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde zeytinyağı konulu dersler veriyor.
ÜMMÜHAN TİBET
Ayvalık Ticaret Odası'nda da danışmanlık yapan Ümmühan Tibet, ATO Zeytinyağı Analiz Laboratuvarı'nın açılmasına da öncülük etmiş. Eğitim sırasında bize tüketici olarak iyi ve kötü zeytinyağını nasıl ayırt edeceğimizi anlattı ve iyi bir zeytinyağının nasıl olması gerektiğinden bahsetti.
Zeytinyağının en önemli özelliği natürel olarak yenebilen tek yağ olması. Bu ne demek? Direkt meyvenin yağı demek. Kullandığımız diğer yağlar tohum yağları. Zeytinyağı ise zeytinin suyu.
Ama bu demek değil ki her zeytinyağı sağlıklı ve kaliteli. Bir zeytinyağı, zeytinin yetiştiği bölge, toprağın türü, rüzgarın durumu, iklimin özelliği, etraftaki bitki örtüsü, kullanılan gübrenin cinsi, hasat zamanı, toplanmanın farkı, işlenmenin şekli gibi çeşitli faktörlere göre çeşitlilik gösteriyor ve kalitesini belirliyor. İyi bir zeytinyağı uzmanı da aynen şarap gibi, kokladığı ve içtiği zeytinyağının bütün bu özelliklerini anlayabiliyor.

YAĞIN KOKUSU VE TADI

En iyi zeytinyağı natürel sızma yağ. Bir yağın sızma olması için meyvemsi özelliğini taşıyan, asla kusur içermeyen, hiçbir işleme tabi tutulmayan gibi temel özelliklere sahip olması gerekiyor.
Meyvemsi özellik, kokladığınızda kendisini gösteriyor. Zeytin zeytin kokmalı. Zeyitnin yanı sıra etraftaki bitki örtüsünde yer alan bitkilerin de kokusunu alabilirsiniz. İçtiğiniz zaman da bu tadı almalısınız ve acılığı genzinizi yakmalı. Dediğim gibi koku ve tat, o zeytinyağının cinsini ve toplandıktan sonra ne kadar beklediğini veya nerede beklediğini belirliyor. Bu da hemen anlaşılmıyor zamanla öğreniliyor ama bu eğitimi bizim gibi yarım saat gören biri de iyi ve kötü zeytinyağı arasındaki farkı hemen anlayabiliyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.