• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
AHMET VELİ OLGUNDENİZ

Emekli olacakların da bir koça ihtiyacı var

ahmet.olgundeniz@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.04.2010, 00:00
Çocukluğumda yani 80'li yılların başlarında "Beyaz Gölge" diye bir dizi film vardı. Ken Reeves adında beyaz bir basketbol antrenörü ipsiz sapsız bir grup zenci genci adam etmeye çalışır dururdu. Dizinin adını ise ilk bölümün sonunda Reeves'in oyuncularının her zaman arkalarında olacağını söylemesinin ardından -takımın haytalarından- Thorpe'un verdiği cevaptan alır "bir gölge gibi."
Neyse... Bu dizinin farklı ırklar arasındaki tesanüdü artırma çabasının yanı sıra bizim açımızdan da önemi, Türkiye'ye basketbolu sevdirmesi ve "koç" kavramını dilimize sokmasıdır. Bizim bildiğimiz koç iki boynuzu olan küçükbaş bir hayvanken aynı kelimenin İngilizce "çalıştırıcı veya antrenör" anlamına geldiğini sonradan öğrenmiştk.
Günümüzde basket sahalarının dışında pek çok alanda koçlar görmek mümkün; yaşam koçu, öğrenci koçu, sınav koçu, kurumsal koç, yönetici koçu, KOBİ koçu. Ilişki koçu... Sıkı durun, şimdi size yeni icat edilen bir koçluk türünden bahsedeceğim, emekli koçluğu.

PLANLAMA YAPMALI

Yaşam koçluğulunun bir parçası olarak da algılanabilecek bu yeni ilgi alanı, aktif iş yaşamını sonlandırmayı düşünen insanların yaşayabilecekleri tedirginlikleri veya sorunları öngörüp ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
Emeklilik deyince aklımıza hemen, alacağımız tazminat ve aylık geliyor. Emekliliği hep mali boyutuyla algılıyor ve ona göre planlar yapıyoruz. Acaba işten elimi, ayağımı çekince geçinebilecek miyim, rahat edebilir miyim?
Halbuki emeklilik artık yeni bir yaşam tarzı benimsemek anlamına geliyor. Yani hayatınızın tümden değişmesi. Eğer buna hazırlıklı değilseniz ve bu dönemi nasıl geçireceğinizi planlamamışsanız karmaşa ve duygusal çöküntüler kapıda demektir.
İşte kendinize sormanız gereken birkaç soru:
- Emekli olunca iş yaşamından kaynaklanan geniş çevreni, arkadaş ve dostlarını eskisi gibi göremeyecek olman ve bu ilişkilerinin zamanla yok olacak olması seni nasıl etkileyecek?
- Bu arkadaşlıkları canlı tutabilecek bir formülün var mı veya yeni arkadaşlıklar kurabilir misin?
- Emekli olunca vaktini nasıl geçireceksin, hobilerin var mı?
- Çalışırken insan iş yoğunluğu sebebiyle bir takım sağlık sorunlarını öteleyebilir ve bedenine gereken özeni göstermeyebilir. Böyle olunca da omuzlarınızda biriken yılların yorgunluğunu tam atıp rahatlayacağım derken zamanınızı hastane hastane gezmekle geçirebilirsiniz. Yemenize içmenize özen gösterip sağlığınıza dikkat ediyor musunuz?
-Emeklilikten sonra kişinin eşiyle ve ailesiyle olan ilişkileri daha da önem kazanır. Peşinen düşünmezseniz bunlar ana stres kaynağı haline dönüşebilir. Emeklilik kararınızın aile fertlerinizi nasıl etkileyeceğini de hesaba kattınız mı? Onların sizden beklentileri ve sizin planlarınız uyuşuyor mu?
- Emeklilikte çalışma hayatına bir şekilde devam etmek veya sivil toplum kuruluşlarında gönüllü görevler almak istiyorsunuz diyelim, bununla ilgili araştırmalar yapıyor musunuz?
Bu ve bunlara benzeyen pek çok konuda araştırmalar yapan ve destek sağlayan emeklilik koçları belki size de fayda sağlayabilir...
İyilikle kalın
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA