• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
AHMET VELİ OLGUNDENİZ

Yüzde yüz garantili mutsuzluk rehberi

ahmet.olgundeniz@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.06.2010, 00:00
Bazı insanların işyerinde mutsuz olma konusunda özel bir yetenekleri vardır. Farkında olmadan kendilerini bir cenderenin içine sokuverirler. Bunu nasıl beceriyorlar? Bir insan neden hayatı kendisine zindan eder? Bu hafta bu soruların yanıtı üzerine kafa yordum. İşte iş hayatına yeni atılacaklar ve halihazırda çalışanlar için hazırladığım yüzde yüz garantili mutsuzluk reçetem:

PARA İÇİN ÇALIŞ
Kendini tanıma, yeteneklerinin, becerilerinin, öğrenme stilini seni nelerin mutlu ve motive ettiğini sakın anlamaya çalışma. Çevrenin beklentileri doğrultusunda ilk bulduğu işe balıklama atla. Maaşı da biraz iyiyse hiç sesini çıkarma. Sana uygun olmayan bir işte, başkalarını mutlu etmek ve sadece para kazanmak için çalışırsan bir süre sonra kendini bataklığa saplanmış gibi hissedersin. Her şey üstüne üstüne gelmeye başlar. Hele hele biraz dişini sıkar 5-10 sene bu işte kalabilir, işverenler için artık cazibeni tamamen yitirirsen gidebilecek başka yerin de kalmaz. Böylelikle tam bir kürek mahkumu olursun. Sıkıntıların katmerli olur.

ÜÇ KURUŞA BEŞ KÖFTE

İşsiz gezinip üç kuruşa muhtaç olduğun dönemleri hemen aklından çıkar. Şirket bana muhtaç, ben vazgeçilmezim duygularını kendine pompala. Sana ödedikleri para kadar çalış. Sakın ekstra bir gayret içine girme. Karar süreçlerine katılma, yaratıcı olma, fikir üretme. Birisi senden ekstra bir şey istediğinde bütün varlığınla öyle bir karşı çık ki, bir daha sana yanaşamasınlar. Sakın takım oyuncusu olma, solo takıl. Böylelikle kendi yarattığın güç alanı içinde kal. İzole ol.
Bu dediklerimi yaparsan başta patron olmak üzere tüm arkadaşlarının antipatisini kazanmış olursun, kendini dışlanmış, yararsız olarak görürsün. Doğal olarak ilk işten çıkarılacaklar listesinde zirve yapacağın için bunu bilmenin derdi seni strese sokacak ve mutsuz edecektir.

ŞEYTANIN AVUKATI OL
Üstüne vazife olmadığı halde her şeye muhalefet et. Bardağın hep boş tarafına bak. Diyelim ki yeni proje toplantısındasın. Herkes işin nasıl başarılı olacağını konuşurken sanki görevinmiş gibi işin tehlike ve risklerini peşi peşine sıralar. İnsanların enerjisini tüket. Başkalarının düşünmesi gereken konuların üzerine atla fikir üret. Bütün bunlar seni hep yalnızlaştıracaktır. Nasıl?
İş arkadaşlarını arkasından konuş, onları sürekli tenkit et. Hatta işi iftiraya kadar vardırabilirsin. Herkes tarafından nefret edilen birisi olmak seni mükemmelce mutsuz edecektir.
Sakın gülümseme, olumlu ve yapıcı olma.
Bütün bu saydıklarımı yaptıysan çok yakında semeresini görürsün.
İyilikle kalın
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA