• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Düşüncelerin Dile Getirilmesi

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.01.2015, 00:00

Sanatın, kültürün ve manevi değerlerin temelinde insan vardır. Başarılı olmak için atılması gereken ilk adım insanlarla sağlıklı bir iletişim kurabilmektir. Çevreleriyle iyi iletişim kuramayan kimselerin başarıya ulaşması söz konusu olmamaktadır. Bireylerle ya da toplumla kurulan iletişimde en etkili süreç yapılan konuşmalardır. Konuşmak demek, düşünceleri anlamlı hale getirip onları seslendirmek demektir. Konuşurken bir düşüncenin açık ve net olarak dile getirilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Ulusal birlikteliğin ve toplumsal kültürün alt yapısını da konuştuğumuz dil oluşturmaktadır.

Karma Bir Dil

Bir düşüncenin dile getirilmesinde kişisel amaçlar ve algılama farklılıkları önemli bir rol oynamaktadır. Konuşan bir kimseyi kolayca anlayabilmek için konuşma hızının, bir başka deyişle, konuşma sırasında kullanılan sözcük sayısının dakikada 125-150 arasında bulunması gerekmektedir. Ayrıca konuşmacının zengin bir sözcük dağarcığına sahip olması, ne demek istiyorsa ona en uygun anlaşılabilir sözcükler seçmesi konuşmanın akıcı ve ilgi çekici olması açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Öte yandan hiçbir dil durağan ya da değişmez değildir. Yıllar boyunca ülkelerin dili, az ya da çok, başka dillerin etkisi altında kalmaktadır. Diller arasındaki karşılıklı etkileşim sürekli olmaktadır. Öyle ki, dilimizde kullanılan çok sayıda İngilizce, Arapça, Farsça, Fransızca, İtalyanca ve Rumca kökenli sözcükler bulunmaktadır. Ayrıca birtakım yabancı dillerde kullanılan yaklaşık 10 binin üzerinde Türkçe sözcük olduğu da tahmin edilmektedir. Böylece birçok ülkede karma bir dil konuşulduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.

Türk Dil Kurumu tarafından 2005 yılında 10. baskısı yapılan Türkçe Sözlük'te toplam 104.481 söz varlığı bulunmaktadır. Kimi kaynaklar dilimizde 15 binden fazla yabancı sözcüğün bulunduğunu belirtmektedir. Yıllar boyunca dilimize giren yabancı sözcüklerin kaynağı ve sayısı çok ilgi çekicidir. Örnek vermek gerekirse; dilimizde Arapça 6467, Fransızca 5253, Farsça 1359, İngilizce 485, Rumca 400, Almanca 98, Rusça 44 ve İspanyolca 33 sözcük bulunmaktadır. Dilimize giren yabancı sözcüklerle ilgili daha çok örnekler verilebilir. Bu nedenle konuşurken ve yazarken anlamı iyi bilinen sözcüklerin seçimine özen gösterilmelidir. Türkçe karşılığı varsa yabancı kökenli sözcükler kullanılmamalıdır. Çoğu zaman anlamı tam bilinmeyen ya da yanlış bilinen sözcüklerle yapılan iletişim sağlıklı olmamaktadır.

Dil ve Kişisel Gelişim

İnsanlar ana dilini öğrenmeye küçük yaşlarda, aile ocağında başlamaktadır. Öte yandan kendi dilini iyice kavramadan başka bir dille düşünmeye ve konuşmaya çalışan gençlerin kişisel gelişimleri açısından zorluklarla karşılaşmamaları için önlemler alınması gerekmektedir. Kuşaklar arasındaki dil ve söylem ayrılığının zamanla kimlik ayrılığına dönüşmesi konusu da büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumun tüm kesimlerinde dilin doğru ve güzel konuşulması amacıyla dil öğreniminin sürekli olması ve doğru örneklerle desteklenmesi gerekmektedir.  

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA