• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CANAN DÜZDOL

Bezelyeli patates

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.01.2012, 00:00
600 g patates
2 tatlı kaşığı bal
3 çorba kaşığı elma sirkesi
1/4 tatlı kaşığı kırmızıbiber
Yarım tatlı kaşığı tarçın
1 buçuk çorba kaşığı Orkide ayçiçek yağı
2 adet orta boy soğan
1 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı
1/4 tatlı kaşığı tuz
125 gram iç bezelye

Bezelyeli patates yemeği için ilk olarak bal, 2 çorba kaşığı sirke, kırmızıbiber ve tarçını bir kasede karıştırıp kenarda bekletelim. Daha sonra ayçiçek yağını bir tencereye koyup, tencereyi kısık ateşe oturtarak, yağı kızdıralım. Yağ iyice ısındığında, küp küp doğradığımız patatesleri ekleyip, ara sıra karıştırarak yaklaşık 5 dakika pişirelim. Patatesleri pişirirken ateşi orta dereceye getirelim ve hafif kavrulduktan sonra, yemeklik doğradığımız soğanları, tereyağını, tuzu, kalan 1 çorba kaşığı sirkeyi, 1/4 su bardağı suyu ve bezelyeleri de tencereye ekleyip, karışımı soğanlar altın sarısı bir renk alıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirelim. Önceden hazırladığımız ballı karışımı da tencereye ekleyip, sürekli karıştırarak, birkaç dakika daha pişirelim. Daha sonra tencereyi ateşten alıp sıcak ya da ılık olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Dilber dudağı

1 adet yumurta
1 tane yumurta sarısı
1,5 kahve fincanı süt
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 fiske tuz
1 çorba kaşığı sirke
Aldığı kadar un
Buğday nişastası
İçine: Kıyılmış ceviz ve yumurta akı
Üstüne: 100 gram tereyağı
Şerbet için:
2 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu

Şerbetlik malzemeyi bir tencereye alıp kaynatın ve soğumaya bırakın. Önce hamur için olan sıvı malzemeleri bir kapta karıştırın, daha sonra unu ve tuzu ilave edip ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru, 10 küçük bezeye ayırın. Her birini nişasta serperek küçük tatlı tabağı kadar açın. Her kata nişasta serpin. Elde ettiğiniz 10 katlı hamuru önce elinizle biraz açıp sonra oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın. Hamurdan su bardağı ağzıyla yuvarlaklar kesin. İçine ceviz ve yumurta akı karışımını veya fındık, tarçın, şeker ve yumurta akını koyup dudak şekli vererek tepsiye dizin. Bir tavada eritip kaynattığınız margarin veya tereyağını, tatlının üstüne kaşık yardımıyla dökün. 170 derecelik fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Soğuk şerbeti ılık tatlıya döktükten sonra biraz bekleyerek servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA