• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CANAN DÜZDOL

Enginar graten

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.03.2012, 00:00
4 adet enginar
1 çorba kaşığı Orkide zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı un
200 gram mantar
1,5 çay bardağı sıcak süt
1 çay bardağı çiğ krema
Tuz, karabiber
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Enginar graten için öncelikle enginarları yıkayıp ayıklayalım. Temizlediğimiz enginarları tuzlu ve limonlu suda yumuşayana kadar haşlayalım. Yumuşayınca enginarların suyunu süzüp ısıya dayanıklı yağlanmış bir cam kaba dizelim. Bir tencerede zeytinyağını hafif kızdıralım. Soğanları küp şeklinde doğrayalım ve sarımsakları da doğrayıp birlikte tencereye atalım. Soğan ve sarımsak pembeleştikten sonra unu ilave edelim. Devamlı karıştırarak sıcak sütü ekleyelim ve 5 dakika karıştırarak pişirelim. Hazırlamış olduğumuz bu sosa ince imce doğranmış mantar, çiğ krema, tuz ve karabiber ekleyip karıştıralım. Karışımı tepsiye dizdiğimiz enginarların içlerine dolduralım. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpelim ve 200 derece ısıtılmış fırına atalım. Peynirler eriyip, üzerleri kızarana kadar yaklaşık yarım saat fırında tutalım. Piştikten sonra sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Peynirli pide


500 gram un
3/4 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1/4 su bardağı su
Yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ
1 buçuk su bardağı yoğurt
500 gram peynir
2 demet maydanoz
1 yumurta
Tuz

Unu geniş bir kaba eleyip 2 yemek kaşığını ayırın. Kalan una 1 yemek kaşığı tuz ekleyip karıştırın ve ortasını açın. Maya ve şekeri, belirtilen miktarda su ile ezip unun ortasına koyun. Üzerine biraz un serpin ve ılık ortamda maya kabarıncaya kadar bekletin. Diğer yandan yarım su bardağı yağı katın, yoğurdu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlayın. Ele yapışmaz duruma gelene kadar yoğurduktan sonra yaklaşık olarak 1 saat süreyle mayalandırın. İç harcını hazırlamak için peyniri ezin. Maydanozu iyice yıkadıktan sonra ince ince doğrayın ve peynire katın. Üzerine de yumurtayı kırıp karıştırın ve harcı sekize bölün. Tepsiyi, 1 yemek kaşığı yağ ile yağlayın. Hamuru sekiz parçaya ayırın. Bezeler yapıp her bezeyi ayrılan undan kullanarak, yarım santimetre kalınlıkta oval şekilde elinizle açın. Peynirli içi, hamurun üzerine kenarlarında 1 santimetre boşluk kalacak şekilde yayın ve önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında yaklaşık 10 dakika pişirdikten sonra sıcak ya da ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA