• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CANAN DÜZDOL

Beyinli kebap

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.06.2012, 00:00
750 gram koyun eti
1 adet koyun beyni
2 adet domates
2 adet soğan
3 adet patlıcan
2,5 bardak su
Tuz
Orkide sıvı yağ

Beyinli kebap için, pıÜüatlıcanları alacalı soyup 4'er dilim halinde doğrayalım. Üzerlerine tuz serpip yaklaşık yarım saat bekletelim. Bir tavaya sıvı yapı koyup patlıcanları kızartalım. Kızarttığımız patlıcanları delikli kepçe ile başka bir kaba alalım. Diğer yandan eti kemiğinden ayırıp 6 parçaya bölelim ve kızgın yağda soğanla beraber kavuralım. Soğanlar pembeleşince, kabuklarını soyduğumuz domatesleri yemeklik doğrayarak onları da ilave edelim. Sıvı yağı katalım, tuzunu ayarlayıp ılık su dökelim. Bu şekilde 1,5 saat kaynatalım. Bu arada beynin zarını soyarak tuzlu su içinde yaklaşık 15 dakika haşlayıp suyunu süzelim. Etler yumuşayınca delikli kepçe ile ayırarak kızarttığınız patlıcan dilimlerini üzerlerine kapatalım, bir başka dilimle de ters yönden ete saralım. İkişer patlıcan dilimine sarılı bu etleri tepsiye dizelim. Ilınan beyni 6 eşit parçaya bölelim ve patlıcanların üzerine yerleştirelim. Üzerlerine halka şeklinde dilimlenmiş domatesler koyalım. Et suyunu tepsidekilerin üzerine gezdirerek kapağını kapatalım ve kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Zerde

2/3 bardak pirinç
150 gram toz şeker
1 çorba kaşığı ararot
2 tutam safran
1/3 bardak kuru üzüm
1/3 bardak beyaz fıstık
1 adet temizlenmiş nar

Zerde için ilk olarak ayıklanmış pirinci dört-beş su yıkadıktan sonra bir tencereye koyun ve üstüne 6 bardak su ile toz şekeri katarak tencereyi ateşe oturtun. Pirinçler iyice şişerek yumuşak bir hal alıncaya kadar yaklaşık 20 dakika haşlayın. Pirinç yumuşayınca 15 dakika, 1/3 bardak su içinde ıslatılmış sonra da kaşıkla iyice ezilerek rengi çıkarılmış safran suyu ile birlikte tencereye katarak iyice bir karıştırın. Sonra bu karışıma, 3 çorba kaşığı su içinde eritilmiş ararot katın ve tekrar hepsini iyice bir karıştırdıktan sonra zerde boza kıvamına gelinceye kadar bunu orta ısıdaki ateşte tekrar yarım saat daha pişirin. Zerde koyulaşınca, ateşten alarak hemen kaselere bölün ve soğumaya bırakın. Daha sonra üstlerine siyah kuru üzüm, beyaz fıstık ve nar koyarak süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI