• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sağlıklı ama hızlı mı kilo vermek istiyorsunuz? FİLİZ İÇKE ÖNAL

Sağlıklı ama hızlı mı kilo vermek istiyorsunuz?

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.01.2011, 00:00
Her kafadan çıkan diyet önerilerine ve sonu gelmeyen zayıflama çabalarına son vermek ve bir an önce etkin sonuçlar almak istiyorsanız, Türkiye'yi "Fark Etmeden Diyet" kavramı ile tanıştıran Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez'in önerilerine bir göz atmanızda yarar var

Son kitabı "MUCİZEsiz ZAYIFLAMA"da sağlığını kaybetmeden kilo vermek isteyen, bunun için de çok uzun süre beklemek istemeyenler için özel önerilerde bulunan Dönmez, kitabında şu bilgilere yer veriyor:

YAVAŞ YÜRÜYÜN!
Hızlı değil, yavaş tempoda yürüyün. Kilo verme çabasında olan birçok kişinin yaptığı en büyük hata hızlı tempoda yürüyüşler yapmaktır. Kilo veriminizin durmaması ve daha ince bir görünüme bir an önce kavuşmak için yavşa tempoda yürüyüşü tercih edin. Yavaş tempolu uzun yürüyüş ile normal yaptığınız bir egzersize göre yüzde 70 daha fazla yağ yakarsınız. Yürüyüş bandında minimum 4, ve maksimum 5,2 düzeyde, haftada dört kere en az 70 dakika yapacağınız fiziksel aktivite en idealidir. Bu sayede basen, karın ve kalçada biriken yağlardan sağlıklı beslenme düzeninizin yardımı ile kolayca kurtulacaksınız.

BURUNDAN NEFES ALIN
Egzersiz yaparken daha fazla yağ kitlenizin yanmasını istiyorsanız, mutlaka bol oksijen kullanımı sağlayacak bir teknik geliştirmeniz gerekir. Bunun en kolay yolu, egzersiz süresince sadece burundan nefes alıp vermektir. Çünkü vücuttaki yağ dokusu enerjiye dönüşmek için, kas ve karbonhidrat depolarına göre daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Egzersiz süresince her 20 dakikada bir 250 ml su içmek de egzersizi daha uzun süre yapabilme kapasitesi sağlayacaktır. Unutmayın bol su ve burundan nefes alıp vermek yeterli...

3 ANA, 1 ARA ÖĞÜN
Genelde duyduğumuz ve uygulamaya çalıştığımız 3 ana 3 ara öğün kuralıdır. Oysa sağlıklı bireylerin hiçbir zaman 6 öğüne ihtiyaç duymadığını belirten Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, "Hızlı kilo kaybı için dengeli diyetin öğün sayısı 4'tür. Kahvaltı, öğle, ikindi ve akşam yemeği düzeni ile hızlı kilo kaybedersiniz. Eğre öğün aralarını da en az üç saat ve en fazla 6 saat aralarla yemeye özen gösterirseniz metabolizmanız düzenlenir vae vücut enerji dengesini kurarak kilo kaybını hızlandırır" diyor.

ANTEP FISTIĞI YİYİN
"Ara öğünlerde ne yendiği, kilo vermenizde önem kazanmaktadır" diyen Selahattin Dönmez, bu gerçeği şöyle açıklıyor: Bir ara öğünde içerdiği bakır ve manganez ile mükemmel kaynak olan Antep fıstığını yemek önemlidir. Fenolik bileşenleri içermesi ise yüksek antioksidan kapasitesi ile vücut bağışıklık sistemini dengeleyerek, kilo verirken oluşan oksidatif stresin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. Tüm bu sebeplerle 15 adeti geçmeyecek şekilde Antep fıstığını hızlı kilo verebilmek için ikindi öğününde en sağlıklı alternatif olarak tüketmenizi öneririm" diyor.

Metabolizma Hızlandırıcı Çorba tarifi
Malzemeler:

2 orta boy kabak
1 orta boy domates
1 orta boy tatlı kırmızı biber
1 küçük boy kuru soğan
1/2 demet maydonoz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı:
Malzemelerin hepsini sevdiğiniz kıvama göre su ile düdüklü tencerede pişirin. Soğumaya yakın yarım demet taze veya kuru nane ile blendırdan geçirerek bu nefis kokulu çorbayı için.
METABOLİZMA HIZLANDIRICI ÇORBA

Haftanın iki gününde, akşam öğününüzde "Fark Etmeden Diyet'in Metabolizma Hızlandırıcı Çorba"sını öneren Selahattin Dönmez, "Bilimsel deneyimlerimizle hazırladığımız ve bireylerde yüzde 100 sonuç aldığımız metabolizma hızlandırıcı çorbamızdan haftada iki gün akşam öğünlerinizde bir dilim ekmek ile beraber içmenizi öneririm. Çorbamızın içerdiği farklı renkteki sebzelerin birbirleriyle olan lezzet etkileşimi kaygılarınızı da ortadan kaldırarak kilo vermenizi sağlayacaktır" diyor.

GÜNDE 13 BARDAK SU
Yağ yakımını artırmak istiyorsanız günde 13 su bardağı su içmenizi öneririm. İçerdiği tiamin aminoasidinden dolayı hem bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için günde maksimum iki çay fincanı siyah çay; metabolik hareketlerinizin devamlılığı için de maksimum 5 fincan yeşil çay içmenizi öneririm. İşte bir kilit nokta daha: kahve içmeyin diyenlere inanmayın! Günde 4 kahve fincanı kadar filtre edilmiş kahve içmeniz kilo veriminizi hızlandıracaktır. İçerdiği kafeol ve kafestol maddeleri sağlıklı kilo vermenize yardımcı olacaktır. Önerim bu içecekleri öğünlerden en az bir saat sonra içmenizdir.

KAHVALTIDA MEYVE SUYU
Hızlı kilo vermenin en iyi yollarından biri kahvaltıda bir su bardağı taze sıkılmış meyve suyu içmektir. Güne zinde başlamak, iyi kilo vermek için gereklidir. Eğer gün içinde performansınızda düşüklük yaşarsanız bu durum, kilo vreme yeteneğinizi de azaltır. İşte hızlı kilo vemrek için kahvaltınızdan önce önerdiğim "Fark Etmeden Diyetin Volümetrik İçeceği": Katı meyve sıkacağına 1/4 adet taze ananas, 1 adet armut ve 1 kase yaban mersinini koyup suyunu çıkarın. Bu içeceğin kalorisi yaklaşık 42 kcal'dir. Sabahları içeceğiniz bu zengin karışımla vitamin dopingi yaparak sindirim güçlüğü sorunu yaşamanızı da engelleyerek kilolarınızın hızla gittiğini göreceksiniz.

TUZU AZALTIN
Aslında besinlerle birlikte günlük tuz ihtiyacınızı karşılıyorsunuz diyen Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, "Yiyeceklerinize ekstradan kattığınız tuz ise vücudunuzda gereksiz su tutulumuna ve kemik yoğunluğunuzun azalmasına yol açar. Bir gram tuz, vücutta 200-250 ml su tutar. Ve bu da ödem demektir. Tartıda kilonuzu fazla görmek istemiyorsanız tuzu azaltmak en doğrusu" diyor.

ÖĞLEN SEBZE-AKŞAM PROTEİN
"Öğlen sebze ve akşam yüksek proteinli yemeniz kilo kaybınızı hızlandırır" diyen Selahattin Dönmez, bunun sebeplerini şöyle açıklıyor: Kilo vermeye çalışan bireylere baktığımızda, ya hem öğlen hem akşam sebze yediklerini ya da tersine öğlen ve akşam protein ağırlıklı beslendiklerini görüyoruz. Her iki durum da sakıncalı. Eğer iki öğünde sebze yerseniz kısa süre sonra halsizlik, saç ve kaşlarda dökülme, dikkatte azalma görülürken kilo verme süreci 3-5 hafta sonra duraksamaya girmektedir. İki öğünü protein yönünden zengi nbesinler olan et ve çeşitleri ile yerseniz kilo kaybınız sebzeye göre biraz daha fazla olacaktır. Ancak hedefe yaklaşırken geceleri tatlı krizlerine girerek diyetiniz bozulacak ve hızla kilo almaya başlayacaksınız. O zaman ne yapmalı? Öğle öğününde sebze, yoğurt, ekmek ve salata; akşam öğününde ise avuç içi kadar ızgara balık veya tavuk ve ekmek yiyerek yeterli bir öğün düzeni ile vücut işlerliğinin devamı sağlanmalı.

KAHVALTINIZI FARKLILAŞTIRIN
Kahvaltıda her gün farklı yiyecekler tüketmek kilo verme hızınızı artırır. Yapılan çalışmalarda farklı besinleri yemek hem beslenmede tekdüzeliği kaldırmakta, hem de sevilen tüm yiyeceklerin yenilmesine olanak sağlamaktadır. Sadece bir öğünde bile yapacağınız bu çeyşitlilik hızlı kilo vermenizde kilit rol aynayacaktır. Kilo vermeye yönelik en iyi kahvaltı alternatifi 1 dilim az yağlı peynir yanına 1 tatlı kaşığı fındık ezmesi ve bir dilim ekmek ile közlenmiş tatlı kırmızı biber ve taze maydonozdur.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA