• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kukla İzmir’in yeni sanat aşkı HÜROL DAĞDELEN

Kukla İzmir'in yeni sanat aşkı

hurol.dagdelen@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.03.2011, 00:00
İzmir, Türkiye'nin gözbebeği bir şehir... Hiç kimse İzmir hakkında kötü düşünmemiş, fikir yürütmemiştir; politik çıkırlar ve beklentiler dışında...
Herkes bu kentte yaşamak ister, havasından, suyundan sebeplenmeyi düşler. Sorun bakın, hayatın sorunlarından, İstanbul gibi, hayatın zamanla yarıştığı bir şehirden bunalan insanların, emekliliğinde kapağı atacakları şehir yine İzmir'dir.
İşte bu yüzden İzmir'de ekonomik yatırımlarda geri kalmış, daha çok dinlenme, eğlenme kenti havasına bürünmüştür İzmir...
Yaşananlar ortada... Bunu kimse inkar edemez.
***
Hal böyle olunca, sanatın göbeğine de İzmir yerleşmelidir kanımca... Modanın, kültürün, sanatın merkezi olacak her özellik İzmir'de vardır.
İyi bir izleyici kitlesi, kültürlü bir toplum ve sanata değer veren bir anlayış...
Hoş sanat camiası, özellikle tiyatro sanatçıları kimi zaman İzmir'de umduğunu bulamıştır ama herkes iyi bilir ki, bunun bir süreci vardır.
Bir tanıma, algılama zamanı...
Bunun için de sabır göstermek, çok sık İzmirlilerle birlikte olmak ve ortak bir amacı paylaşmak yeterli...
Örneğin İzmir Devlet Opera ve Balesi her sahnesini kapalı gişe oynar, İzmir Devlet Tiyatrosu ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası da...
Şimdi onların arasına bir özel yetenek daha katılıyor; kukla...
***
Buna en çarpıcı örnek İzmir Uluslararası Kukla Festivali... Selçuk Dinçer'in, ısrarla ve umutla, yılmadan, neredeyse kılı kırk yararak Türk insanına aşılamaya çalıştığı kukla sanatı, sonunda İzmir'le anılır oldu.
Hem ülke çapında hem de dünyada...
Bu uzak bir görüşün ve sanatçı duyarlılığının bir ürünüdür bence...
Daha geçen sene, çok az bir izleyici kitlesine hitap eden kukla gösterileri bu yıl, özellikle gündüz seanslarında dolup taşıyor.
Hele dev kuklaların gösterisi Sürname, görülmeye değerdi.
Bu inancın ve toplumu çok iyi tanımanın, içinde yaşadığı şehri hissetmenin bir ödülüdür.
Bu başarı, öncelikle İzmirli'ye güvenen bir sanat yönetmeni olan Selçuk Dinçer'in sonra da ona inanan, maddi ve manevi destek veren kurum ve kuruluşların bir eseridir.
Dünyaca ünlü iki kukla sanatçısını İzmirlililere sunan, Stephen Mottram ve Jordi Bertran'a İzmir'in sanat gücünü hissettiren Selçuk Dinçer, kuklanın geleceğini çizdiğinin farkındaydı.
Sözün özü, kukla, artık İzmir'in özel bir parçası...

GÜNÜN SÖZÜ
Devletleri yıkan hataların altında nice gururun gafleti yatar.
YAVUZ SULTAN SELİM



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI