• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kedilerde tuvalet sorunu

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.03.2010, 00:00
Kediler içgüdüleri ile dışkı ve idrarlarını kuma gömerek saklarlar. Kedi yavrusu anneden ayrıldığı andan itibaren tuvaletini kuma gömme eğilimindedir.
Sadece İran kedisi gibi ırklarda bazen tuvalet kabına ve kuma tuvalet yapma eğilimi olmaz ya da düzensizdir. Bu kediler tuvaletlerini tuvalet kabı dışında bir çok değişik yere yapabilirler. Özellikle petshoplar'da tuvalet kabı ve kum koyulmadan belli sürelerde bakılan İran kedilerinde bu problem daha çok görülebilir.
Tuvalet problemlerinin olmaması için kedinizin tuvalet kabını yatağından ve yemek su kabından uzak bir köşeye koymalısınız. Ayrıca tuvalet kabı kedinin rahatsız edilmeyeceği sakin birazda gizli bir köşede olması daha iyidir.
Birden fazla kediniz olduğunda farklı yerlere veya yakın yerlere her kedi için ayrı tuvalet kapları koymalısınız.
Kedinizin sorunsuz olduğu bir kumu kullanırken değişiklikle sorun yaşıyorsanız ya kumu karıştırıp alıştırarak geçiş yapmalısınız ya da alıştığı kuma geri dönmelisiniz.
Tuvalet kabı dışında yapılan hatalı artıkları çok iyi temizleyip o bölgeye kendi parfümlerinizden veya kedileri kaçıran spreylerden sıkabilirsiniz.
Sık tuvalete giden veya tuvaletini kaçıran kedilerinizde bazı hastalıkların olabileceğini düşünüp veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kısırlaştırılan hayvan şişmanlar mı?
Kısırlaştırma köpek veya kedinizin ilerde çıkabilecek bir çok istenmeyen sağlık ve davranış problemini ortadan kaldırır. Kısırlaştırma sonrası bu hayvanların beslenmesine dikkat etmelisiniz! Çünkü kilo almaya eğilimleri artar. Ama bu onları kısırlaştırmamıza engel bir neden değildir. Çünkü kısırlaştırma sonucu yararlınım açısından kilo alma çok daha önemsiz kalır.
Veteriner hekiminizin tavsiye edeceği uygun mama vb gıdaları yine hekiminizin tavsiyesine uygun toplam günlük öğünü gün içine bölerek, yani fazla yemek yeme meraklısı hayvanınızı oyalayarak kilo almasını engelleyebilirsiniz. Tabi en önemlisi de köpeğinizi bol yürüyüşler yaptırıp ve bu yürüyüşler sırasında çeşitli köpek oyuncaklarıyla oyun oynatarak eksersiz yaptırmanız kilo almasına engel olabilir.
Kedinizi de bol oyuncak ve oyunla eksersiz yaptırmanız çok yararlıdır. Kediler de birde ikinci bir kedi birlikte günün değişik zamanlarında yapacakları koşturma vb oyun sayesinde kilo almayı engelleme açısından iyi bir çözüm olabilir.

Köpeklerde ağız kokusu

Köpeklerde çeşitli nedenlerle ağız kokusu problemi oluşabilir. Ağız kokusunun dışında ayrıca diş eti kanaması, salya ve iştahsızlıkta görülebilir. Bunun nedeni çoğu zaman beslenme hatalarıdır. Sürekli veya aralıklı ev yemeği, ekmek vb yumuşak gıdalar verilen köpeklerde dişlerde diş taşı oluşur ve diş taşları köpekte ağız kokusunun birinci nedenidir. Ayrıca ağızda koku ırksal özellikler ve bazı enfeksiyon hastalıklarda da görülebilir.
Ağzında koku olan köpeklerin en kısa sürede veteriner hekime kontrole götürülmesi gerekmektedir. Geç kalındığında dişlerde oluşan diş taşları diş eti ve diş arasına ilerleyerek dişlerin erken yaşta dökülmesine, diş eti iltihaplarına, diş çürüklerine neden olabilir. Ayrıca bazen dişlerde ağrı vb nedeniyle beslenme güçlüğü zayıf düşme de görülebilir.
Bu sorunu önlemek için;
Köpeklerde sert gıdalarla(profesyonel kuru mama) beslenmesi, köpeklerin kemirebileceği diş ipi, deri kemikler vb malzemelerle dişlerin sağlamlaşmasını ve diş üzerine yemek artıklarının birikmesini önlemek.
Veteriner hekiminize düzenli kontrole götürmek ve eğer hekim gerek görürse diş taşlarının uygun yöntemlerle 3- 6 ay aralıklarla temizlenmesi.
Yine hekiminiz gerekli görürse size vereceği uygun diş fırçası ve diş macunları ile dişlerin insanlarda olduğu gibi düzenli fırçalanması.

Muhabbet kuşunun sağlıklı ve psikolojisinin iyi olmasının önemli şartları var
* Yüksek kaliteli tohumlardan oluşan yemler. (Doğada yediklerine yakın bir karışım.)
* Temiz ve taze su. (Çeşme suyu kullanmıyoruz.)
* Mürekkep balığı kemiği veya gaga taşı (Kalsiyum ve fosfor ihtiyacı için.)
* Mineral tablet.
* En az bir oyuncak. (Sallanabilir geniş halka, merdiven, ayna vb.)
* Günlük ilgi ve konuşma.
* Her gün düzenli güneş ışığı. (Kışın evin içinde pencere önünde, yazın balkonda açık havada ama fazla güneşte bırakmamak şartıyla.)

Haftanın isimleri;
Köpek: Lily- Joy-Rusty-Rocco-Cricket
Kedi: Pumpkin-Nina- Frosty-Chivas- Cathy
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA