• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Erkek köpeklerde işaretleme

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.04.2010, 00:00
Erkek köpekler ergenlikle birlikte başlayarak arka bacaklarından birini mümkün olduğunca yukarıya kaldırarak idrarlarını az az bir çok yere yaparlar. Duvar diplerine, ağaçlara, direk ve yüksek objelere idrar yaparak kokularıyla diğer köpeklere karşı bölgelerini belirlemeye çalışırlar. Toprak alanlara idrar yaptıktan sonra ise arka ayakları ile tuvaletlerini yaptıkları bölgeye doğru tepinerek toz toprak atarlar ve böylece hem ayaklarındaki bezlerden fenomen dediğimiz kokuları bırakırlar hem de kokunun kalıcı olması için idrarlarını gömerler.
Köpeğin dışkı ve idrarı ile bıraktığı fenomen dediğimiz kokular diğer köpeklere cinsiyeti, yaşı ve üreme durumu hakkında bilgi verir. Özellikle erkek köpekler bu işaretleme ile bölgelerindeki diğer erkek ve kızgınlığı gelen dişilerden haber alırlar. Tüm köpekler bu işaretleme ile aslında sürekli birbirleriyle haberleşir ve bir nevi sohbet ederler. O yüzden düzenli gezmeyen veya kısa gezdirilen köpekler az arkadaşı olan veya asosyal insanlar gibi bir zaman sonra ruhsal problemlere sahip olabilirler.

Kedilerde ağız kokusu

Kedilerde özellikle ileri yaşlarda ağız kokusu problemi oluşabilir. Ayrıca diş eti kanaması, salya ve iştahsızlıkta görülebilir. Bunun nedeni çoğu zaman beslenme hataları olduğu gibi bazen de enfeksiyonlara bağlı yaralardır.
Ağzında koku olan kedilerin en kısa sürede veteriner hekime kontrole götürülmesi gerekmektedir. Geç kalındığında dişlerde oluşan yaralar diş eti iltihaplarına(gingivitis), diş çürüklerine neden olabilir. Ayrıca bazen dişlerde ağrı vb nedeniyle beslenme güçlüğü zayıf düşme de görülebilir.
Bu sorunu önlemek için:
Kedilerde gerekli tüm aşıları düzenli ve doğru sistemde eksiksiz yapılmalıdır.
Veteriner hekiminize düzenli kontrole giden kedilerimizde ağız kokusu problemi varsa mutlaka hekimin ağzını uygun yöntemle muayene etmesini hatırlatınız.
Kedilerde doğru ve sağlıklı kuru mamalarla beslenme de diş ve diş eti hastalıklarını dolayısıyla ağız kokusunu engeller.

Yeni bir muhabbet kuşu alırken
Evimize bir muhabbet kuşu aldığımızda konuşması ve neşeli hareketleri ile harika bir hayvan dostumuzun olacağı kesindir. Muhabbet kuşu alma kararımızdan sonra düşünmeniz gereken ikinci soru; tek bir yavru alıp evcilleştirip konuşturmak mı yoksa bir dişi bir erkek alıp onların mutlu- mesut cıvıltılı hayatlarını keyifle izlemek mi? Tek kuş almayı düşünüyorsanız o zaman kuşunuzun konuşma ve evcilleşme ihtimali daha fazladır ama 2- 3 yaşını geçirmeden bu evcilleşmiş ve konuşan kuşumuza bir eş almalıyız. Yavru muhabbet kuşunu alırken tüylerini kabartmış, kuyruk altında dışkı olan, tüyleri dökülmüş yavruların hasta veya sağlıksız olabileceğini unutmamalısınız. Bu tür yavruları da alıp veteriner hekime götürdüğünüzde çok hızlı bir şekilde iyileşebildiklerini görebilirsiniz. Ama doğru olan kuşları satan kişilerin size sağlıklı kuş satmalarıdır. Muhabbet kuşunuzu aldığınızda tek veya çift olmasına uygun büyüklükte kafes, yemleri, gaga taşını da ayarlayıp evinize ilk günden düzeni doğru kurmalısınız. Kafes ve diğer malzemelerin zehirlenmeye neden olabilecek kötü kalitede olmamasına özellikle dikkat etmelisiniz.

Haftanın isimleri;
Köpek: Wasp- Rascal- Reggie- Luke- Gilly
Kedi: Skippy- Vesper- Yvette- Yully- Lois

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA