• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Tavşanım obez olmasın

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.04.2010, 00:00
Tavşanlar, dar kafeslerde bakıldıklarında ve beslenmesine dikkat edilmediğinde zamanla kilo almaya ve sağlık sorunları yaşamaya başlarlar. Bu nedenle ekmek, bisküvit vb doğal olmayan besinleri hiç vermemeliyiz. Öğünlerinde her zaman saman, kuru yonca, pelet yemler, sebze ve meyveleri aynı anda verirseniz hem şişmanlamaz hem de sindirim sistemi problemi yaşamazlar. Özellikle saman içindeki selülozu sindiren selülozik bakteriler hem tavşanın doğru beslenmesini hem de yararlı bakterilerin üremesini sağlar. Ayrıca saman sindirim sitemi içindeki tüy topaklarının toplanmasına ve dışkıyla kolayca atılmasına da yardımcı olur.

Kuşlara taze ve temiz su verelim
Muhabbet kuşu, hint bülbülü, papağan, kanarya hangi tür kuşunuz varsa çeşme suyu değil hazır damacana sulardan vermelisiniz. Bulunduğunuz şehirdeki şebeke suları ile ilgili şüpheleriniz varsa veya en azından fazla klorlandığını düşünüyorsanız kuşunuza güvenilir damacana içme sularından veriniz. Ayrıca suluklarındaki suları bitmese bile 2-3 günde bir oda sıcaklığındaki taze suyla yenileyiniz. Eğer suyuna vitamin vb ilaç koyuyorsanız her gün suyunu yenilemelisiniz ve fazla ilaç koymamalısınız.

Baharla birlikte ördek yavruları ve civcivler misafirliğe başladı
Yeni alınan bir civcivde dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı kuyruk altının dışkı ile bulaşık olmamasıdır. Dışkı ile bulaşık civcivler ve ördek yavruları ishal olabilirler. Hemen her zaman içinde bulunduğu barınağının temiz olduğuna dikkat ediniz. Aldıktan sonra da beslerken barınağını sık sık temizleyerek hasta olmasını engelleyebilirsiniz. Satın alırken parlak tüyleri olan, temiz ve hareketli bir yavru alırsanız ve hemen bir veteriner hekime götürüp hem sağlık kontrolü yaptırıp hem de beslenmesi vb konularda bilgi alırsanız civciviniz ve ördek yavrunuzu sağlıklı keyifli besleyebilirsiniz. Bu arada bu yavruları normal bir spot veya infrared spotlarla 24 saat 30-40 cm yüksekten ısıtırsanız çok daha sağlıklı ve dirençli olduklarını göreceksiniz. Tabi korunaklı kafeslerde güneşlendirmenin yerini hiçbir şeyin tutmayacağını da söylemeliyim.

Haftanın isimleri

Köpek : Gonzo-Duffy-Elmo-Brutus-Baloo
Kedi: : Feisty-Charity-Carly-Askhim-Chrissy
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA