• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Mutluluğu ve keyfini göstermenin farklı yolları

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.05.2010, 00:00
Her canlı keyifli olduğunu farklı şekilde gösterir. Biz insanlar, neşeyle konuşur, güler ve hatta kahkaha atarız. Köpekler koşturur, heyecanla farklı bir şekilde havlar, kuyruklarını sallar ve hevesle güler gibi ağzı açık dil dışarıda yüzünüze bakarak sizi oyuna çağırırlar.
Kediler ise keyiflendiklerinde genizlerinden gelen hırıldamaya benzer bir sesle mırıldanırlar. Daha önce hiç kedi beslememiş birisi için bu ses şaşırtıcı hatta ürkütücü olabilir. Ama kediler mutluluklarını böyle gösterirler. Size sürünürler ve keyif derecelerine bağlı olarak değişen şiddette sesle mırıldarlar.
Kuşlar da neşeli ve keyifli olduklarında bol bol şakırlar. Evcil konuşan bir muhabbet kuşunuz veya papağanınız varsa o zamanda çenesinin düştüğünü, tüm bildiği kelimeleri arka arkaya sıraladıklarını, dikkatinizi çekmeye çalıştıklarını görürsünüz.

Dikkat evde kedi var
Tabi ki dert derken belki de kiminize göre tatlı bela cinsinden bir dert bu! Öncelikle ev yaşamında kedinin girmeyeceği veya üzerine çıkamayacağı hiçbir yer yoktur. Ona göre her yer tırmanılmaya veya üzerine atlanmaya uygundur.
Aniden tül perdeler atlayıp tırnaklarını tutunmaya çalışabilir. O sırada perdenin yırtılması ve yavaş yavaş yırtılan perdeden aşağıya kayması veya tırnaklarıyla yırtılmış perdede asılı kalması hiç önemli değildir.
Koltukların arkalarından aniden yemek masasına atlamak veya bir anda okuduğunuz gazetenizin tam ortasına rugby oyuncusu gibi dalıvermek kediler için normal davranış olarak görülür.
Diz üstü veya masaüstü bilgisayarınızda yazı yazarken gelip klavye üzerinden salına salına geçerek yazıya "kjhvlrşişb" veya "gslfğvufbdlnvbtj" gibi anlamlı kelimeler eklemek de normaldir.
Her türlü küçük objeyi önünüzden veya elinizden çalıp sonra onunla oynarken koltukların veya dolapların en ulaşılmaz yerlerine kaçırmakta bir kedi için normaldir.
Bu arada o bütün bunları yaparken bağırırsanız veya engel olmaya kalkarsanız, lunaparka getirilmiş ve oyuncaklara binmesine engel olunmuş bir çocuk gibi yaygarayı basar ve size sonsuza kadar sürecek gibi küsebilir.
Yada hiç ama hiç umursamaz o an içinde bulunduğu sportif faaliyetine aynen devam edebilir. İşte kediler böylesine eğlenceli yaratıklardır.

Kemirgen ailesinin aykırı üyesi ile tanıştınız mı?
Eğer hayvanları seviyorsanız mutlaka bu değişik hayvanla tanışmalısınız.
Guinea pig, diğer isimleri ile Kobay veya Cavy dediğimiz bu hayvan kemirgenler ailesinden bir türdür. Tavşan, hamster, gonzales, sincap vb diğer bir çok kemirgen evcil hayvanı hepiniz tanıyorsunuz. Ama bu çok özel hayvanla tanışmalı ve beslemelisiniz.
Nedir bu hayvanı özel yapan: Tüm kemirgenlerde görülen negatif ve beslenmesini zorlaştıran özellikler bu hayvanda görülmez.
İdrarı ve dışkısı kokmaz.
Kemirgen ailesinde olmasına rağmen kemirme huyu yoktur.
Bulunduğu barınağının üzerini kapatmasanız bile asla kaçmaya çalışmaz.
Ne yaparsanız yapın, ne çocuklarınızı ne de sizi asla ısırmaz. Sadece havuç ve elma gibi çok sevdiği bazı besinleri elinizle verirken parmağınızı havuç niyetine ısırır gibi yapabilir. Ama fark ettiği anda hemen vazgeçer, utangaç geri çekilir.
Ayrıca bu tatlı hayvanın başka güzel bir özelliği de uzun ömürlü olmasıdır. Köpekler gibi 12 yıla kadar yaşayabilir. Bu sayededir ki aranızda sağlam ve güzel bir dostluk doğar.
Sizi tanır, alışınca kulaklarının arkasını okşamanızdan ve kaşımanızdan çok hoşlanır.
Kendilerine özel kuş gibi bir ötme sesi ile memnuniyetlerini belli ederler.
Beslenmesi de çok keyiflidir. Saman, kuru yonca ve pelet yemi ihmal etmemek şartı ile tüm meyve sebzelerinizi bu küçük tombul hayvancıkla paylaşabilirsiniz.

Haftanın isimleri
Köpek: Akide-Kepçe-Nokta-Pepper-Noodle
Kedi: Dantel-Çuval-Sıdıka-Kehribar-Dust

Sokakta bulunmuş pincher köpeğin sahibini arıyoruz.
Mavişehir Veteriner Klinik tel: 3370208
Sokakta tekmelenirken kurtarılmış bu minik şirin yavruya acilen bir sahip aranıyor

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA