• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ATILGAN BAYAR

Türkiye'nin yeni dönemine neler olacak?

atılgan.bayar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.04.2014, 00:00
Artık, Recep Tayyip Erdoğan'ın 'başkanlık' makamına oturmasının arefesine geldik. Peki bu Türkiye'ye ne vaad ediyor ve yeni dönemin politik dinamikleri nasıl olacak, anlamak lazım.
1- Liyakat önem kazanacak. Başkanlık, yarı başkanlık veya fiili başkanlık sistemlerinin tümü liyakatı öne çıkartacak. İşin ehli işini yapacak, lider ile gelecek lider ile gidecek...
2- Büyük bir kültür devrimine girişilecek. 12 yıllık iktidar, deyim yerindeyse altyapıyı tamamladı. İnşaatın kabası bitti. Şimdi sanat ve kültürün zamanı geliyor. Bunun ipuçlarını son seçim kampanyasında gördük. Belediye başkan adaylarının tanıtımının, bu tanıtım için yapılmış bir sanat eserinin önünde yapılması işarettir.
3- Medeniyet kavrayışı tahkim edilecek. Seçim kampanyasında 'büyük medeniyet' diye tarif edilen geleneğin üzerine inşa edilecek yapı için çalışılmaya başlanacak.
4- Türkiye küreselleşecek. Ama dünyaya entegre olup, teslim olarak küreselleşmeyecek. Ortak olacak. Türkiye şehirleri kendi temalarında dünyanın merkezleri halinde dizayn edilecek.
5- Bölgesel ortaklıklar artacak. Başarılı dış politikanın kazandırdığı, bölge halkları ile birlikte, bölge diktatörlüklerine karşı mücadele etme inisiyatifi yeni ortaklıklar doğuracak. Neredeyse, 'bize her yer Türkiye' demeye başlayacağız.
6- Milli sermaye dünyaya yayılacak. Küreselleşme, sadece beyaz sermayeye mahsusken, Anadolu sermayesinin küreselleşme dönemi başlayacak.
7- Sanat, teknoloji, yazılım, tıp, sinema, havacılık, kültür gibi sektörler başat sektörler olmaya başlayacak. Türkiye'nin ihracaat ürünleri değişiklik gösterecek.
8- Birleşmiş Milletler gibi uluslararası oluşumların yapıları 'Türk ortaklığı' ile değişecek ve bütünleşmiş merkezin dışında kalan ülke, yapı ve milletler Türkiye eliyle uluslararası örgütlere ortak olacak.
9- Demokratikleşme hızlanacak. Batı lehine değil, Türk milleti lehine kanunlar hızla çıkacak ve bu, son tahlilde batıyı da tahkim edecek.
10- Türk geleneğindeki 'devlet-millet' özdeşliği tesis edilecek. Devlet ve millet birbirine muhalif iki ayrı varlık olarak algılanmaktan kurtarılıp, orijinal anlamlarına kavuşturulacak.
11- Yeni Anayasa muhakkak yapılacak. Temelinde 'kurallaşmış eski yazılı hukuk' değil, 'adalet' kavrayışı olan yasalar çıkartılacak.
12- Laiklik, gerçek anlamıyla tesis edilecek. Dinsel özgürlükler maksimize edilirken, dinsel cemaatlerin devleti kontrol etme girişimlerine set çekilecek.
13- Kadınlar ve gençlerin siyasal mekanizmalarda rol almaları 'kotalara' bağlı lütuflar olmaktan çıkartılacak ve temel aktörler haline geleceklek.
14- 'Büyük Medeniyet' kavramının kapsadığı; hayvan haklarından doğa ile uyumlu yaşam biçimine ve mimariye kadar bir dizi yaşam biçimi reformu yapılacak.
15- Recep Tayyip Erdoğan liderleri, 'milli liderlik' vasfını aşıp, 'yeryüzü liderliği' fazına geçecek.
16- Liderin etrafındaki kadro, genç, dinamik ve entelektüel figürlerle tahkim edilecek..
17- Yeni başbakan, milletin organik evlatlarından biri arasından seçilecek ve 'Yeryüzü liderliği'ni arkalayacak, tahkim edecek.
İşte, yeni dönemde olacakların en önemlilerinden bir dizisi böyle. Hayırlı olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA