• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kar satışları etkili olmakta BİLAL DOĞAN

Kar satışları etkili olmakta

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.10.2009, 00:00
ABD üçüncü çeyrek bilançoları ve yine ABD verileri ile yön tayin eden piyasalar rekor üstüne rekor kırarak yükseliş kaydettiler. Geçtiğimiz hafta piyasa beklentisi altında gelen bazı bilançolar ve içerde Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara uygulanacak stopaj vergisi konusundaki görüşmelerinin piyasada bir tedirginlik oluşturması piyasaların yatay seyrin de etkili oldu. Bu olumsuzluk etkisi ile 50 binli seviyelere yaklaştığında kar satışlarıyla da karşılaşan IMKB endeksi, geride bıraktığımız haftaya gevşek seyir ile başladı. Endeksin seyrinde ağırlıklı olarak; yurtdışında üçüncü çeyrek bilanço verileri ve makroekonomik veriler etkili oldu. Krizi önlemek adına hükümetlerin piyasa likide enjekte etmeleri ve merkez bankalarının düşük faiz politikasını benimseme politikası likidite bolluğuna yol açtı. Bu likidite bolluğu en çok gelişmekte olan ülke borsalarına hareketlilik yönünde etkili olmakta. Gelişmekte olan ülke endeksleri adeta coştu. Bu ivme ile IMKB endeksi de geride bıraktığımız hafta 51,800'lü seviyeleri test etti. Geride bıraktığımız hafta ortasında, FED Başkanı Bernanke'nin açıklamaları sonrası özellikle ABD piyasalarında temkinli bir seyrin hakim olması etkisiyle 50 binli seviyeleri aşmayı zorlayan IMKB endeksi kar satışları ile karşılaştı.
Geride bıraktığımız haftanın son işlem günü de, Hazine ile piyasa yapıcı bankalar arasında gerçekleştirilen toplantıya yönelik olumsuz açıklamaların etkisiyle satış ağırlıklı seyre giren endeks, gerek Asya borsalarındaki pozitif kapanışlar ve gerekse Avrupa ve ABD endeks kontratlarındaki pozitif görünüm etkisi ile, endekse alım gelmesi endeksi 51.380 puan seviyesine taşıyarak, haftayı bu seviyede tamamlamış oldu.
Bu hafta ise; uzun vadeli göstergelerin pozitif sinyalleri nedeni ile olumlu görüntü korunurken, kısa vadeli göstergelerde hafif de olsa bir bozulma gözükmekte. Ağırlıklı olarak gözlerin yurtiçi gelişmeler de olması beklenmekte. İçeride IMF anlaşması konusunda Merkez Bankası Başkanı'nın anlaşma ile ilgili olumsuz algılanan açıklamalarıyla, IMF anlaşmasının yakın zamanda olmayacağı neticesine varan piyasalar, kaygılı bir görüntü sergilemekte. Yurtdışında ise, üçüncü çeyrek bilançolar ve ABD ekonomik verileri takip edilecek.

BONO
Geride bıraktığımız haftada, içeride stopaj konusundaki belirsizlik etkisi ile gevşek seyrin hakim olduğu gözlendi. Bu gevşek seyre son günlerde gelişmekte olan ülkelerdeki hareketler de etkili oldu. Piyasaca, Piyasa Yapıcı toplantısında olumsuz olaylar gerçekleştiği yönünde söylentiler bono piyasasına satış getirdi. Hazine yetkililerinin piyasa yapıcı bankalarla toplantı yaptığı belirtildi. Toplantı sonrası satış ağırlıklı seyre giren bono piyasası günü ve haftayı yüzde 8.18 bileşikten tamamlamış oldu.
Bu hafta; yurtiçinde dış ticaret verileri takip edilecek. IMF anlaşması ile ilgili belirsizlik ise devam etmekte. Hazine ayrıca Kasım ayı borçlanma programını açıklayacak. Yurtdışında ise 9 aylık bilanço verileri ve özellikle ABD'den gelecek ekonomik veriler takip edilecek.

DÖVİZ
Yurtiçi döviz piyasasında ise alıcılı bir görünüm sergilenmekle birlikte alternatif piyasalardaki hareketlerde döviz piyasasının seyri üzerinde etkili olmakta. Yurtdışı piyasalar ve 'parite'ye bağlı olarak dolar/TL kuru alıcılı görünüm sergilemekte. Bonolardaki satış döviz tarafına alım olarak yansımakta. Hazine'nin piyasa yapıcı bankalar ile yapılan toplantıda olumsuz gelişmeler olduğu yönündeki açıklamaları, bonoya satış getirirken, döviz tarafına da alım getirdi. Bu durum dövizde bir hareketliliğe neden oldu. ABD Merkez Bankası'nın düşük faiz politikasına bir süre daha devam edecekleri yönündeki açıklamaları sonrasında ise euro/dolar paritesi 1.50 seviyelerin aştı.
Bu hafta da, döviz kurlarının küresel paritelere göre hareketi güç kazanmış durumda. Ayrıca yurtdışı gelişmeler, ekonomik veriler ve bilanço verileri takip edilecek. Döviz cephesinde satıcılı bir seyir olmazken alıcılı seyir ağırlık kazanmakta.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA