• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kısa bir hafta BİLAL DOĞAN

Kısa bir hafta

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.10.2012, 00:00
BORSA: Global piyasalarda zayıf şirket karlarının etkisiyle değer kayıpları yaşanırken Türkiye'nin kredi notu artışına ilişkin beklentilerin fiyatlandığı İMKB bankacılık hisselerindeki yükselişin öncülüğünde yurtdışından pozitif ayrıştı. Yurtiçinde nispeten daha dayanıklı bir seyir izleyen İMKB de bir miktar kar realizasyonunun ardından Merkez Bankası'nın gevşeme adımının devam edebileceği beklentisi ile faiz cephesindeki aşağı yönlü hareket bir miktar yükselişe neden oldu. İlk seansta 70.500 puanda yatay seyreden endeks ikinci yarıda 70.200 puana gerilese de kapanışa doğru artan alım baskısıyla günü 418 puanlık artışla 70.774 puandan tamamladı.
Küresel piyasalara göre yön bulan ve not artırımı beklentileriyle zirve seviyeleri takip eden endekste olası kar satışlarına dikkat edilmesi gerekir. Günlerdir üst üste zirve yapan endekste yükselişin sürmesi için bankacılık hisselerindeki alımların sanayi hisselerine de yansıması gerekiyor. Bu anlamda zirve seviyelerden kar satışlarına dikkat edilmeli. Karlar realize edildikten sonra not artırımı beklentileri ve bilançolarla birlikte yükseliş devam edecektir. Önümüzdeki hafta bayram tatili nedeniyle haftanın yarısı işlem yapılmayacak. Bayramdan sonrası için ise yine yönü yurtdışı piyasalar belirleyecek. Endekste yeni hedef 72 binler seviyesi.
FAİZ: Not artırımı ile ilgili olumlu beklentiler enflasyondan bağımsız olarak Türk tahvillerine ilginin devam etmesine yol açmaya devam ediyor. Faiz indirimi sonrası TCMB'nin ölçülü olmak kaydıyla indirim veya indirimlere devam edebileceği beklentisiyle faizlerde aşağı yönlü hareketin devamının görüldüğünü söyleyebiliriz. Not artırımı ile ilgili olumlu beklentiler enflasyondan bağımsız olarak Türk tahvillerine ilginin devam etmesine yol açmakta. Gösterge tahvil haftayı yüzde 7.31 seviyesinden tamamladı.
Gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 7.20 seviyesinin ilk direnç seviyesi, bu seviyenin geçilmesi halinde ise yüzde 7.00 seviyelerinin gündeme geleceğini, 24 Ekim'de açıklanacak olan enflasyon raporunun da beklentilerin bir miktar altında gelecek bir revizyonun faizlerde aşağı yönlü harekete destek verebileceğini belirtebiliriz. Not artırımı beklentisinin yabancıların yoğun olarak pozisyon aldığı uzun vadeli tahvillerin de kuvvetli performans sergilemesine yol açabilir. Uzun vadeli tahvillerde yüzde 8.00 bileşik seviyesine kadar gerileme öngörmekteyim.
DÖVİZ: Çarşamba günü Moody'sin İspanyanın kredi notunu teyit etmesi ve güçlü ABD bilançolarının ardından artan küresel risk iştahına paralel kurda hafif gerileme kaydedildi. Dolar/TL paritesi 1.80'in altında güçlenme çabasında hareket ediyor. TCMB'nin Perşembe günü açıkladığı faiz kararının beklentilerin aksine bir adım içermemesi ile kur yatay bir seyire geçerken haftanın son gününde dolar/TL paritesi 1.80'in biraz altında seyrederken TL'nin sepet değeri 2.07 civarındaydı. Dolar günü 1.7955 TL'den euro da 2.3430 TL7den kapadı. Euro/dolar paritesi 1.30 üstündeki seyrini sürdürdü.
Önümüzdeki hafta bayram haftası olması açısından piyasalarda önemli bir hareket beklenmiyor. Merkez Bankası'nın açıklayacağı Enflasyon Raporu'ndaki yorumlar ve tahminleri piyasalar tarafından izlenecek. Kurlarda euro/dolar paritesine bağlı olan hareketin devam etmesi bekleniyor. Euro/dolardaki yukarı yönlü hareketin devamı halinde dolar/TL'de de 1.80'in altındaki eğilim sürebileceği, bu çerçevede de sepet bazında TL değerinin 2.05-2.08 arasında hareket edeceğini tahmin ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA