• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Garantili ve koruma amaçlı fonlar CAHİT SÖNMEZ

Garantili ve koruma amaçlı fonlar

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.12.2009, 00:00
Fazla riskten hoşlanmayan yatırımcılar düşük faiz süreçlerinden hoşlanmaz. Kriz öncesi alıştıkları risksiz ve yüksek getirili yatırımlardan sonra, birkaç yıldır tasarruflarını nasıl değerlendirecekleri konusunda deyim yerinde ise bocalıyorlar. Örneğin, mevduat hesaplarında faizler yüksek seviyelerde iken tasasız ve kaygısız para para kazanıyordu.
Küresel kriz için alınan önlemlerin başında "gevşek para politikası" geliyor. Bu bağlamda, merkez bankaları "politika faiz oranlarını" aşağı çektikçe bankalarda mevduatlara uyguladıkları faizleri indiriyorlar. Şu günlerde mevduat faiz oranları yüzde 7-8'ler düzeyinde. Tahvil ve bonoda da durum çok farklı değil. Piyasalara saçılan likiditenin neredeyse tamamını hisse senedi ile beraber emdi tahviller. Talebin aşırı yükselmesi tahvil ve bonoların faiz oranlarının da mevduat hesaplarında olduğu gibi düşmesine neden oldu.
Risk sevmeyen yatırımcılar için alternatifler de azalmaya başladı. Altın olabilirdi. Ancak, altın kriz öncesinde ralli olarak tanımladığımız çıkışını yapmış, 270 dolardan 1000 dolarlara tırmanmıştı. Hisse senedi de alamıyorlardı riskli olduğu için.
İşte yeni arayışlar ve reel getiri çabaları "garantili ve koruma amaçlı yatırım fonlarını" bir anda cazip hale getirdi.

ANAPARA GARANTİSİ
Bu fonların nasıl bir enstrüman olduğuna kısaca değinelim;
Garantili fonlar, birden fazla yatırım aracından oluşan, ana paranın tamamını veya belli bir kısmını korumayı garanti eden bir portföy. Tabi, en az getiriyi garanti etmiş oluyor. Daha fazlası da olabilir eğer fon iyi yönetilirse. Garanti edilen tutardan sadece vergi düşürülebiliyor. Fon kurucusunun bu yükümlülüklerine karşın, fondan pay alan tasarruf sahibinin de 6 veya 9 ay gibi belli bir süre parasına dokunmaması gerekiyor.
Koruma amaçlı fonlarda aynen garantili fonlar gibi ana paranın tamamını veya bir kısmını "en iyi gayret ilkesi" ile koruma gayreti gösteren portföyler. Sadece farkı başta belirlenen miktarı garanti etmemesi. Yine koruma amaçlı yatırım fonundan katılım payı almış tasarruf sahipleri 6-9 ay anaparalarını geri almamayı taahhüt ediyorlar.
Panikleyen yatırımcıların talepleri karşısında bankalar hem garantili hem de koruma amaçlı fonlarının sayılarını artırdılar. Bugün itibarıyla bu tür fonların sayısı yaklaşık yüzde 300 artarak 42'ye yükseldi.

GETİRİ REKORU
Altın veya hisse senedi ağırlıklı olan fonların getirileri, tahvil bono ağırlıklı fonlardan oldukça fazla olmuş. Örneğin, fon kompozisyonunun tahvil ve bono lehine olan fonların getirileri aylık yüzde 1'lerde kalırken, portföyde hisse senedi yoğun olan fonlar aylık yüzde 15'leri aşmış. Aynı şekilde altına endekslilerde de getiri oranı özellikle son birkaç ayda belirgin bir şekilde yükselmiş.
Her şeye rağmen, gerek yıllık gerekse aylık getirilerde hisse senetleri zirveyi halen bırakmıyor. İMKB 100 Endeksi baz alındığında hisse senetlerinin 3 aylık "reel getirisi" yani enflasyondan arındırılmış getirisi yüzde 28'ye, 6 aylık net getirisi ise yüzde 72'ye ulaşmış. Gerçekten inanılır gibi değil. Dünkü yazımda da belirttiğim gibi, aşırı likidite piyasalarda kaldığı sürece borsadaki kazançlarda devam edecek. Ancak, şunu unutmayalım, hisse senedi fiyatları eşik değerlerde olduğu için kazançlar sadece tek yönlü yukarı doğru yükselişlerde değil, iki yönlü iniş ve çıkışlarla söz konusu olabilecek. Aman dalgalara dikkat...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA