• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
2011 para ve kur politikası CAHİT SÖNMEZ

2011 para ve kur politikası

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.12.2010, 00:00
Merkez Bankası önümüzdeki yıl uygulayacağı para politikasının operasyonel çerçevesini açıkladı. Genel olarak baktığımızda hem para hem de kur politikalarında fazla bir değişimin olmadığını görüyoruz. Merkez Bankası aynı araçları kullanacağı gibi temel politika hedeflerinde de geçen yıllara yakın patikaları izleyecek.
Öncelikle "enflasyon hedeflemesi rejimine devam" dedi, Merkez Bankası. Enflasyon hedeflemesi rejimi 2001 krizinden bu yana uygulanıyor. 2006 yılına kadar örtülü dediğimiz ve hesap vermeyen, 2006 yılından sonra ise doğrudan yani şeffaflık, hesap verebilirlik ve kredibilite ilkelerinin ön planda olduğu enflasyon hedeflemesi rejimi enflasyonun tek hanelere gelmesinde önemli rol oynadı. Rejimin en temel özelliği gelecek enflasyonu etkileyen unsurların gelecekte alacağı olası değerler üzerinden senaryo yapılıyor ve politika faiz oranları ona göre ayarlanıyor.

HEDEF YÜZDE 5

Enflasyon hedeflemesi rejimi ile 2011 yılında ulaşılmak istenen hedef yüzde 5. Zaten 3 yıllık perspektifi kapsayan Orta Vadeli Program'da da hükümet aynı öngörüyü yapmıştı. 2012 yılında yüzde 5.5 olması tahmin edilen Tüketici Fiyat Endeksi de yüzde 5 ve 2013'de de nokta hedef yüzde 5 düzeyinde korunacak. Tabii, geçmiş yıllarda olduğu nokta hedefin yanı sıra yüzde 2 artı ve eksi yönlü belirsizlik aralığı yine korunacak. Dolayısıyla, gerçekleşen enflasyon ile hedeflenen enflasyon arasındaki farkın mutlak değeri yüzde 2'yi aştığı durumda Merkez Bankası hesap verme yükümlülüğü çerçevesinde hükümeti "açık mektup" yazarak bilgilendirecek. Ayrıca, Merkez Bankası 3 ayda bir "enflasyon raporunu" da yayımlamayı sürdürecek.
Genel yorumlarımdan önce bir de kurlara bakalım...
Para politikalarında olduğu gibi kur rejiminde de bir değişiklik söz konusu olmayacak. Yani, dalgalı kur rejimi devam edecek. Merkez Bankası duruma göre kurlara müdahale etme hakkını önümüzdeki yıl içinde saklı tutuyor. Oynaklık yine açık değil. Hangi oranda kurlarda volatilite oluştuğunda alım ya da satım yönünde müdahale edeceğine kendisi karar verecek. Ama, programda somut olan şu; günlük döviz alım uygulaması 2011 yılında da farklı tutarda olsa da sürecek. Son sıcak para çıkışına kadar Merkez Bankası 40 milyon opsiyonlu olmak üzere toplam 80 milyon dolar alım yapıyordu. Hatta, kurların 1.40'ın altına kadar gerilediği dönemde günlük 80 milyon dolara ek olarak hafta başında duyurmak kaydıyla 300 milyon dolar daha alıyordu. Yani haftalık 800 milyon dolara ulaşan alım gerçekleştirebiliyordu Merkez Bankası. Bu sayede rezervi 2010 yılında 14.1 milyar dolar yükseldi ve 80 milyar doları aştı.
2011 yılında döviz alımlarında opsiyon kalkıyor ve alım tutarı da 50 milyon dolar ile sınırlandırılıyor. Merkez Bankası'nın rezervlerini önümüzdeki yılda da yükseltme istediğinin ardında yatan temel neden "döviz likiditesinde" yaşanabilecek sorunları en aza indirmek.

LİKİDİTE YÖNETİMİ
Son olarak "likidite yönetime" değinelim...
Likidite yönetimde politika faiz oranı yine 1 hafta vadeli repolar olacak. Kısa vadeli faiz oranlarını para piyasalarını etkinleştirmek için kullanacak Merkez Bankası. Diğer bir deyişle, uygulayacağı likidite yönetimi stratejisi ile uyumlu şekilde kısa vadeli para piyasası faiz oranlarını aşırı oynaklıkların önlenmesinde devreye sokacak. Yani dual yapıda likidite yönetimini benimsiyor.
Sonuç olarak, Merkez Bankası kriz yönetimindeki başarısını da kredibilite olarak arkasına alarak para ve kur politikalarının temel çerçevesini çizdi ve geçen yıllara göre önemli bir değişikliğe gitme gereği duymadı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın deyimiyle önümüzde bizi "zor iktisadi konjonktür" bekliyor.
Bu zorlu süreçte Merkez Bankası'na başarılar diliyoruz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA