• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolar neden arttı CAHİT SÖNMEZ

Dolar neden arttı

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.10.2011, 00:00
Doların artışının bir kaç nedeni var. Birincisi euro bölgesindeki sorunlardan kaynaklanan, hisse senedi piyasasındaki aşağı yönlü risk algılaması oldu. Yani hisse senetleri çok olumsuz etkilendi. Sonuçta da açık pozisyondakiler, bu açık pozisyonlarını kapatmak için dolara talep gösterdiler. Bazı yatırımcılar, hisse senetlerindeki açık pozisyonlarını kapatmak için, altın ile dolar arasında swap yaptılar. Euro bölgesindeki sorunların neden olduğu dolar artışını şöyle de açıklıyoruz. Amerikan bankaları, Avrupa bankalarındaki euro pozisyonlarından çıkmak istediler. Bu bağlamda euro satıp, dolara talep gösterdiler. Bu da tabii ki doların artnmasına neden oldu.

GÜVENLİ LİMAN

Diğer bir neden ise, yine bu son haftalarda küresel belirsizliğin yarattığı güven zedelenmesi. Bu nedenle yeni bir güvenli liman arayışı başladı. Bu, Japon yeni, İsviçre frangı olabilirdi. Ama Japon ve İsviçre Merkez bankaları, kendi ulusal paraları çok değer kazandığı için önlem aldılar. Yani, İsvicre frangı ve Japon yeninin yükselmesinin önüne set kurdular. Böylece, altın da da çökme oluşunca dolar, güvenli liman arayışında en güçlü aday oldu. Bu kapsamda da küresel belirsiziliğin yarattığı güven zedelenmesi nedeniyle dolar bir kez daha, geçici de olsa, güvenli liman tahtına oturdu. Altını kenara kaydırdı, 'burada ben de varım' dedi. Tüm bunlar iktisadi anlamda doların yükselişine ivme veren faktörler. Bir de beklentiler yani psikolojik faktörler var. Dolara, spekülatif atak da söz konusu oldu. Ancak bu süreç bence geçici. Altın yeniden, tahtına oturan doları kenara doğru itebilir.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA