• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Altındaki yükselişin sonuna mı geldik? CAHİT SÖNMEZ

Altındaki yükselişin sonuna mı geldik?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.10.2012, 00:00
Altın, Ağustos ayından bu yana yatırımcısını güldürüyor. Özellikle, altını ons bazında 1.570 dolarlardan, gramda 92 TL'den yakalayanlar kısa sürede yüzde 11'in üzerinde kar yazdılar. Geçen yıl dolduruşa gelip 105 TL'nin üzerinde alanlar da kısmen zararlarını nötrleştirdiler. 3 aya yakın süredir kesintisiz yükselen altın fiyatları birkaç haftadır yorgun düşmüş görünüyor. Dolayısıyla, öyle bir noktaya geldik ki, altın pozisyonundakilerin akınlarına şu soru takılıyor, "Mevcut pozisyonumdan çıkıp kar realizasyonu yapsam mı?" Yeni altın pozisyonu açmak isteyenlerin de benzer soru zihninden geçiyor, "Alım için uygun fiyat mı? Yoksa biraz daha fiyatın aşağı çekilmesini beklesem mi?"
Soruların yanıtlarını verebilmemiz için bazı verilere değinmemiz gerekiyor...
Öncelikle altın fiyatının ralli yaparak sadece 2 ay gibi kısa sürede yüzde 11 civarında yükselmesinin nedenlerine bakalım...

MB'LERİN ETKİLERİ

- Bazı merkez bankaları, TCMB ve Kazakistan, Rusya ve Ukrayna Merkez Bankaları gibi, yatırım amaçlı altın alıp rezervlerine koymaları altına bir ivme verdi.
- Üçüncü çeyrek ortalarında hem FED'den hem de Avrupa Merkez Bankası'ndan para politikalarını biraz daha gevşeteceklerine dair kararlar geldi. AMB Başkanı Draghi'nin 10 yıl vadeli İspanya tahvillerinin yüzde 7.5 ile tavan yapmasının ardından euro güçlendireceğine yönelik açıklamaları da etkili olmuştu altın fiyatlarında.
- FED Başkanı Bernanke'nin Jackson Hole'da yaptığı konuşma ve sonrasında "üçüncü parasal gevşeme" programını açıklaması da altın fiyatlarını yukarı taşımaya yetmişti.
- Japonya Merkez Bankası'nın da para musluğunu açan gelişmiş ülke merkez bankaları kervanına katılmaları da son ralli de payı olan unsurdu.
Dünya Altın Konseyi'nin raporunda da ilginç saptamalar dikkat çekiyor. Altın talebindeki artışta merkez bankalarının likidite enjekte etmeleri ön plana çıkarken, Türkiye'de Merkez Bankası'nın TL yükümlülüklerinde yüzde 30 oranında altın kullanımında fiyat oynaklığında rol oynadığı vurgulanıyor.
Diğer para birimlerinin dolar karşısında dalgalanmaları sonrasında altın fiyatlarındaki oynaklık ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Fiyat oynaklığında en geniş marj Japon yeninde görülüyor yüzde 16.5 ile. En dar bant ise yüzde 11.4 ile Hindistan rupeesinde olmuş.

ALTIN TALEBİ

Altın, diğer yatırım araçlarından farklı olarak birçok unsurla korelasyona sahip bir alternatif yatırım aracı konumunda.
Altın fiyatları ile gelişmekte olan piyasalar arasında yaklaşık yüzde 40-50 aralığında aynı yönlü paralellik söz konusu. Zaman zaman korelasyon oranı yüzde 20'lere gerilemiş bu yıl içinde. Küresel tahvil piyasaları ile de oldukça güçlü pozitif yönlü ilişki gözlemleniyor. Altın ile tahvil arasındaki aynı yönlü ilişkinin derecesi yüzde 30-50 aralığında değişiyor. Yine emtialarla da aynı hareket gösteriyor altın, ancak gidiş hızları yüzde 20-30 bandında kalıyor. Sadece dolar ile negatif ilişkiye sahip altın ki bu da doğal sonuç zaten.
Raporun sonuç bölümü altın fiyatlarının uzun vadede yükselişini sürdüreceği yönünde. Gerekçeler ise, negatif reel faiz oranları, ekonomik büyümenin uzun süre tatminkar seviyelere gelemeyecek olması ve bu yüzden merkez bankalarının gevşek para politikalarını sürdürmek zorunda oldukları, tabi en önemlisi belirsizliğin yarattığı riskler şekilde sıralanmış.
Altın talebi yatırım amaçlı, sanayide kullanım amaçlı ve mücevher olmak üzere 3 kulvarda ortaya çıkıyor. Genellikle son yıllarda sanayinin yaptığı talep seviyesi değişmiyor. Mücevher altın talebi de dar bantta gidip geliyor. Sonuçta altın fiyatını yatırım amaçlı talep belirliyor. Yani yüzde 50 paya sahip Çin ve Hindistan. Eğer bu ülkelerin büyüme hızları yavaşlarsa altın yatay seyreder.
Sözün özü, altın pozisyonu olanlar yeterli kar yapmışlarsa bir kısmını realize edebilirler. Aksi takdirde bir süre daha beklemekte fayda var. Yeni pozisyon derseniz, kısa vadede biraz daha aşağı gelebilir, o zaman alım fırsatı değerlendirilebilir.
İyi bayramlar

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA