• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bir öğretim abidesi: Bornova Anadolu Lisesi ERKİN USMAN

Bir öğretim abidesi: Bornova Anadolu Lisesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.08.2009, 00:00
Bir veli eğer çocuğunun gerçek bir eğitim almasını istiyor, geleceğini garanti edecek bir eğitim yuvası arıyorsa, adres belli: İzmir Bornova Anadolu Lisesi. Kısa adıyla BAL, 1953 yılında İzmirli işadamlarının girişimi ile o güne kadar çiftlik arazisi olarak kullanılan alanda, Özel Ege Koleji adıyla eğitim öğretim başladı. MEB'in 1955'te açtığı İstanbul-Kadıköy, Konya-Eskişehir, Diyarbakır-Samsun ile birlikte 6 resmi kolejinden biri olarak İzmir Maarif Koleji ismine döndü. Daha sonra İzmir Anadolu Lisesi ve Bornova Anadolu Lisesi (BAL) ismini aldı.
***
İngilizce, Almanca ve Fransızca dil bölümleri bulunan okul, yaklaşık 100 dönüm arazi üzerine kurulu. 14 ana bina ve eklentilerinden oluşan eğitim kurumu, iki bin öğrenci, 135 öğretmeni ile öğretimini sürdürüyor.
Kolej modelinin ilk ve en iyi uygulayıcısı olan BAL, bu modelle ülkeye ve hatta tüm insanlığa faydalı, önemli şahsiyetler kazandırdı. Bu misyonunu yoğun eğitimden taviz vermeyerek, günümüzde de devam ettiriyor.
Diğer eğitim kurumlarından farklı olarak çocukların kişilik gelişimlerine çok daha fazla önem veriliyor, özgüvenlerini en üst düzeye çıkarmaları için çaba harcanıyor.
Başarının sırrı, öğrencilerin kendini rahat ifade etmesi, farklı düşünmesi ve özgüvenlerinin yüksek oluşuna bağlanıyor. Yıllardır üzerinde önemle durulan bu çalışmalar sonucunda, başarı grafiğini her geçen yıl yükselten BAL, 2008-2009 yılında en yakın takipçileriyle arayı açtı, Yeni Asır TV'nin düzenlediği bilgi yarışmasında da İzmir şampiyonu oldu.
***
Bu irfan yuvasından nice bakanlar, milletvekilleri, YÖK başkanları rektörler, her dalda başarının doruğuna çıkmış insanlar yetişti. İşe derleyebildiklerimizden bazıları:
Tunç Soyer (Seferihisar Belelediye Başkanı), Prof. Kamil Oktay Sındır
(Bornova Belelediye Başkanı), Bekir Keskin (BM Daimi Temsilcisi), Prof. Kemal Gürüz (YÖK eski Başkanı) Mehmet Coral, Mehmet Eroğlu, Ece Temelkuran (yazar), Bihrat Mavitan (ressam), Prof. Dr. Yankı Yazgan (psikiyatrist) Dr. Yaman Tokat (cerrah), Tülin Özen (sinema sanatçısı), Prof. Dr. Kadri Özçaldıran (Boğaziçi Üniversitesi eski Rektörü), Gül Oğuz (yönetmen), Soner Olgun (müzisyen), Ateş Tezer (caz sanatçısı), Nezih Öztüre (sanayici), Ömer Yüngül (Vestel İcra Kurulu Başkanı), Göksen Körezlioğlu (Profilo CEO), Bülent Özaydınlı (Migros CEO), Halil Eroğlu (TSKB Genel Müdürü), Avni Ersoy, İlhan Gürel, Murat Özgörkey (sanayici), Ahmet Yiğitbaşı (DYO Boya Grubu Başkanı), Hüseyin Botsalı, Ömür Şölendil (büyükelçi) Kor Yereli (Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı), Salih Evin (milli atlet-sanayici), Yiğiter Uluğ (spor yazarı), Mustafa Türkmenoğlu (Ege İhracatçılar Birliği Başkanı), Vasıf Hasırcı (ODTÜ Biyoloji Başkanı), Prof. Dr. Hüseyin Astarcıoğlu (9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi), Seda Ertaç (Yrd. Doç. Dr. Koç Üniversitesi), Özer Ekmekçiler (Vestel), Şükrü Sina Gürel (eski bakan), Ediz Usman (Uluslararası Tayburn Grubu Yön.), Ahmet Güntan (şair), Ilgın Olut (yazar), Mahmut Yalay (müzisyen), Hakan Gülseven (yazar), Muzaffer Tunçağ (Konak eski Belediye Başkanı), Ümit Tunçağ (TRT eski prodüktörü), Levent Küey (Dünya Psikiyatri Birliği Genel Sekreteri), Prof. Dr. Mehmet Şen (onkolog), Arman Kırım (yazar), Prof. Dr. İbrahim Yokaş (Muğla Üniversitesi Rektörü), Lütfi Fırat (Anadolu Grubu eski Başkanı), Sırrı Erkan (İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı), Prof. Türker Gürkan (ODTÜ eski Rektörü), Prof. Erdal Arıkan (Bilkent Öğretim görevlisi), Prof. Haluk Baylas (Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı), Mahmut Kaşkaloğlu (Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu), Hüseyin Egeli (Egeli Yapı ve Proje Danışmanı), Cemal Ayman (İçişleri Bakanlığı Belediyeler Birliği Genel Sekreteri), Nedim Bubik, Selim Türsen (gazeteci), Prof. Orcan Gündez (Dokuz Eylül Üniversitesi Dekanı), Prof. Nilgün Moralı (Yaşar Üniversitesi İstatistik Bölümü Başkanı), Coşkun Keskiner (Pınar Et Genel Müdürü), Serhat Samuray (Turkcell Ege ve Akdeniz Bölge Müdürü), Ender Saraç (diyetisyen) ve Hasan Girenes (Yaşar Holding Yönetim Kurulu Üyesi.)



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI