• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Akhisar’da bir köy var! ERKİN USMAN

Akhisar'da bir köy var!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.10.2009, 00:00
Yıl 2002... Akhisar'da bir köyün temelleri atılıyor.
Keskinoğlu Şirketler Grubu, Manisa-Akhisar'da yaklaşık 100 dönüm kadar olan kendi arazileri içinde bir hayali gerçekleştirmeye başlıyor.
Araştırmacı Vehbi Moğol'dan bir değerlendirme:
"Güzel Ismayıl" olarak bilinen ve Keskinoğlu Şirketleri'nin kurucusu olan İsmail Keskinoğlu'nun 1900 yılında doğduğu Yunanistan'ın Drama kasabasına bağlı Ravika köyü, bu projenin ilham kaynağı oluyor.
Dünya Gazetesi'nde 26 Haziran 2008'de Ahmet Çaldıran da, "Güzel Ismayıl" ve Ravika köyü hakkında şöyle diyor: "Sizi hiç görmedim. Tanıma fırsatım olmadı. Hakkınızda çok şey anlatıldı. Anlatılanları dinledikten sonra, sizi yazmadan olmazdı. Ruhi Su'nun enfes ses ve yorumuyla yıllarca dinlediğimiz, 'Drama' türküsünün anavatanından, yıllar önce gelip Akhisar'a yerleştiniz."
Ve bir not daha...
"Gezginliğinizin son durağı Akhisar'ı, kendinize vatan edindiniz. Artık Akhisarlıydınız. Geriye dönüş mümkün değildi sizin için. Manisa'nın bu küçük ve şirin ilçesinde yaşamınızı idame ettirmek ve bu ilçeye yatırım yapmak sizin hayat felsefenizi oluşturuyordu. Yani, yaşadığınız yerden alıp, aynı yere yatırım yapmak sizin doğrularınızdı."
* * *
İşte araştırmanın bu noktasında, köyün girişini ifade eden kapının yanında yazılı olan belgeden aynen alıyoruz:
"Bir asırlık yaşamdaki mücadelenin, cesaretin ve başarma azminin ilk kazandığı yerdir." "Güzel İsmayıl" lakabının kendisine yakıştırıldığı yerdir. Babasızlığın getirdiği üvey anne hışmının eziyetlerine, kız kardeşi ile yılmadan direndikleri yerdir.
* * *
Ravika köyü, Keskinoğlu ailesinde önemli yer tutar.
Bugünün temellerinde oradaki yaşananların önemi çoktur.
Keskinoğlu ailesi tarafından yaptırılan bu köy, Ravika'nın bir kopyası değildir. Ancak oradan kazanılan mücadeleci ruhun buraya aşılanması ile "Güzel İsmayıl'ın" yaşadıkları anıları işlenmiştir her bir yana.
Gelecek kuşak dedelerinin bugüne gelinmesinde yaşadıklarının hikayelerini unutmayacak, anılarına aşk ve dostluklarının yanı sıra yaşadıkları eziyetleri ve çileleri de ekleyecektir. Ravika'nın ruhunu taşıyan bu köy, Keskinoğlu ailesinin yaşanılanlara bakmasını sağlayacak, başarılarının altında yatan nedeni unutmayacak.
Sıdıka Keskinoğlu'nun, köyün oluşturulması ve projesinde öncülük ettiği, Keskinoğlu ailesinin tüm bireylerinin yapımına katıldığı bu köyde, İsmail Keskinoğlu anılarıyla birlikte hep yaşayacaktır."

Baratalı nasıl "gaz"a geldi?
CHP'nin geçtiğimiz salı günkü grup toplantısında, Grup Başkan Vekilliği seçimleri yapıldı.
Kemal Kılıçdaroğlu 81, Kemal Anadol 79, Hakkı Suha Okay da 75 oy alarak yeniden seçilirken, Bülent Baratalı 34 oyda kaldı, 2 oy da geçersiz sayıldı.
Siyasi hesap kitabını iyi yapan Baratalı'nın neden seçilemediğini CHP uzmanı Ahmet Kadıbeşegil'e sordum.
İşte yanıtı:
"Olay sıradan bir seçim değildi. Örgüt ve yapılanma içinde ciddi ağırlığı olan Önder Sav'ın bu gücünü kırmak için Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş'in yanına Baykal'ın eski Özel Kalem Müdürü Ankara Milletvekili Nesrin Baytok'u alarak yaptığı son girişimdi. Aylardır süren bu çekişme yüzünden Konya İl Başkanlığı'na 7 aydır atama yapılamıyor."
***
Hemen belirtelim, Yılmaz Ateş, RTÜK Üyesi Mehmet Dabak'a yakın birini atamak isterken, örgütün destek verdiği eski milletvekili Çumralı Durmuş Ali Çalık'ın oğlu genç Orçun Çalık'ın ataması bir türlü yapılamıyor.
CHP uzmanını dinlemeye devam:
"Suat Binici'nin Samsun örgütü üzerindeki tasarrufları Haluk Koç'u istifanın eşiğine getirdi. Yılmaz Ateş, Adana'da Sedat Doğan'ın istifasının karşısına çıkarak, Mersin'de 4 milletvekili gençleştirme operasyonuna direnerek, CHP'yi bu illerde MHP'nin gerisini düşürdü.
Ateş, son kez TBMM Grubu'nda mevzi kazanabilmek için Bülent Baratalı'yı aday olmaya ikna etti. Bunda Nesrin Baytok'un da büyük payı var. Görüntüsü ile (Baykal arkamızda) imajı veren Nesrin Baytok, Baratalı'yı gaza getirip, hesaplarını şaşırttı."

hop dedik
YILDIZNAME

YATIRIM
Bayraklı Belediyesi yatırım atağına geçmiş.
Yatma ayağındaki belediyelere duyurulur.
MÜJDE
Bademler köyü kadınları, Müjde Ar'ı başbakan yapmak istiyorlarmış.
Ana muhalefette Bülent Ersoy olsun!
MANKEN
Samanlıkta defile yapılmış.
İneklerde manken olsaymış.
OT
Futbolcular ot kurbanı olmuş.
İnşallah sakatlıkları geçer, ot gibi yaşamazlar.
FB
Fenerbahçe Süper Lig'de kendi rekorunu kırmış.
Sarı kanarya bu yıl iyi şakıyor desenize!
Mustafa Yıldız'dan

küpe
Nasıl kafa sayısı kadar düşünce çeşidi varsa, kalp sayısı kadar sevgi çeşidi vardır.
Tolstoy

günün fıkrası
İnanış uğruna

Adamın biri arkadaşına, "Karın ne alemde?" diye sordu.
Öbürü derin bir göğüs geçirdi.
"Hiç sorma kardeş. İnanışları uğrana çile çekiyor. İnliyor, haykırıyor."
"Allah, Allah! Bu devirde öyleleri kaldı mı ki?.. Peki neye inanıyor?"
"Gayet basit... 36 numara iskarpin giydiğini sanıyor, oysa ayaklar 41 numara..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA