• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yine sis, yine orman yine in ısrarı!.. ERKİN USMAN

Yine sis, yine orman yine "in" ısrarı!..

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.04.2010, 00:00
Polonya, şu günlerde kaybettiği devlet adamları ve kumandanlarının acıları ile yanıp tutuşuyor.
Polonya devletinin zirvesi bir uçak kazası sonunda hayatlarını kaybetti.
Çok daha küçük ölçekte de olsa, Türkiye bu facianın bir benzerini Türkiye bu acının bir benzerini 17 Şubat 1959'da yaşamıştı.
* * *
İşte o günlerde Türkiye'nin yaşadıkları...
Türk toplumu için acılarla dolu bir dönem sonrası dönemin Başbakanı Adnan Menderes, adanın devlet statüsünü belirleyecek bir dizi müzakerede Yunanistan Başbakanı Konstantin Karamanlis'le anlaşma sağlamıştı. Türk ve Yunan başbakanları Zürih'te bir dizi toplantılar sonunda 11 Şubat günü Zürih Anlaşması diye anılan belgeyi imzalamışlardı.
Mutabakatın İngiltere tarafından da onaylanması gerekiyordu. Menderes 19 Şubat'ta başlayacak son zirve için Cenevre'de hazırlıklarını yapıp 17 Şubat'ta THY'nin tahsis ettiği uçakla Londra'ya uçtu.
***
Londra için yadırganmayacak tek şeydi neredeyse sis.
O gün de İngiltere'nin başkentine gelecek uçaklar Londra Havaalanı yerine 40 kilometre uzaktaki Gatwick Meydanı'na yönlendiriliyordu.
Kaptan pilot Münir Özbek'in yönetimindeki SEV adlı Wiscount tipi pervaneli uçağa da iniş için Gatwick gösterildi. Ve orada sorun yok görünüyordu. Ama meydana yaklaşıldıkça sis görüş mesafesini düşürdü. Alan yakınındaki Surrey Jordanwoods ormanı üzerine gelindiğinde görüş mesafesi 500 metreye inmişti. Kaptan buna rağmen inme kararı verdi.
* * *
Havaalanı yakınlarındaki çiftliklerde çalışan İngilizler THY uçağının çok alçaktan ve adeta üzerlerine geldiğini görünce kendilerini yere attıklarını hatırlıyorlar. O irtifaya indikten sonra Wiscount'un 3.5 kilometre uzaktaki piste ulaşmasının imkız olduğunu düşünecek kadar gözlem sahibiydi hepsi. Nitekim uçak biraz sonra büyük bir gürültüyle yere çarptı. Köylüler ormandaki ağaçlar arasından bir alev topunun yükseldiğini gördüler. Ve hepsi kazazedeleri kurtarabilme ümidiyle seferber oldular. Olay yerine yetiştiklerinde manzara dehşet vericiydi. Uçak ikiye bölünüp ters dönmüştü ve cesetler etrafa yayılmıştı. Kımıldayan ve oradan uzaklaşmaya çalışan birkaç kişiyi bırakıp enkaza daldılar. Kendinden geçmiş yolculardan birkaçını emniyet kemerlerini keserek dışarı taşıdılar. Menderes'i kurtaran, yardım için kaza yerine gelen bir karıkoca oldu: Bailey çifti. Menderes'i ağaçların arasında üstü başı kan içinde buldular.
***
Gece boyu devam eden kurtarma çalışmaları sonucu Menderes dahil 10 kişinin kazadan sağ çıktığı belli oldu. Özel Kalem Müdür Yardımcısı Şefik Fenmen, Sakarya Milletvekili Rıfat Kadızade, Çanakkale Milletvekili Emin Kalafat, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Melih Esenbel, Afyon Milletvekili Arif Demirer, koruma polisi Kazım Nefes, hostes Yurdanur Yelkovan, makinist Kemal Itık ve kabin memuru Türkay Erkay yaralı olarak kurtulmuşlardı.
* * *
Devlet Bakanı Server Somuncuoğlu, Özel Kalem Müdürü Muzaffer Ersü, Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytinoğlu'nun da aralarında olduğu 14 kişi hayatını kaybetmişti.

hayattan
Bir eğitim atağı ve 20. etap

Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği üyeleri "70 yıldır parıldayan ışık sönmeyecek" sloganı ile yola çıktılar ve 20. şubelerinin Karşıyaka'da kurulmasına karar verdiler.
Bu derneğin başında Pro. Dr. Kemal Kocabaş var.
Dernek yönetimi Karşıyaka'daki Yeni Kuşak Köy Enstitülülerini bir araya toplama ve örgütlenme çalışmaları yapmak üzere emekli eğitimci ve yönetim kurulu üyesi Türkan Çakmak'ı görevlendirdi.
***
Karşıyakalı Yüksek Köy Enstitülü eğitimci merhum Mestan Yapıcı'nın kızı Asuman Atakişi'nin yöneticiliğini yaptığı KAROK'ta toplananSüleyman Koyuncu, Şadiye Koyuncu, Asaf Aktan, Kadir Ak, İbrahim Dilsiz, Cahit Erten, Savaş Ergin, Güler Güner, Osman Güler, Halil Uslu, Firdevs Tuncay, Ali İçerler, Şemsettin Atak, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Özdemir, İzzet Tuncer ve Türkan Çakmak derneğin 20. şubesi için bir yol haritası belirledi.
Şube binası oluşturulana kadar Dernek Kurucu Üyeleri KAROK'ta toplanacak ve örgütlenme çalışmaları buradan yürütülecek.

küpe
Dilinizi, daima iyi kullanınız. O, sizi mutluluğa götürdüğü gibi, felakete de götürebilir.
Hz. Ali

fıkra
Bilmiyor

Bir deli doktora şikayette bulunuyordu.
"Oda arkadaşımdan kurtarın beni.Kendini köpek zannediyor, çünkü..."
Doktor:
"Zannetse ne çıkar? Seni ısırmak mı istiyor yoksa?"
Deli güldü:
"Keske ısırsa... Ağaç olduğuma göre... Na yazık ki, ağaç olduğumu o da biliyor."



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA