• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’de denizin yuttuğu tekneler ERKİN USMAN

İzmir'de denizin yuttuğu tekneler

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.07.2011, 00:00
İhsan Alyanak Vapuru'nun batışı, akla İzmir'deki deniz kazalarını getirdi.
Bunların en önemlisi, Körfez girişinde Amerikan bandıralı Hovell Lukes şilebi ile çarpışan İzmir Vapuru'nun sürüklenerek Narlıdere kıyılarında yan yatıp devrilmesiydi.
Körfez'de bir de Tarzınevin isimli vapurun durup dururken Karşıyaka İskelesi yakınlarında denizin dibini boylamasıydı.
Bunlara bir de Körfez dışında ama İzmir yakınlarında bazı taknelerin sulara gömülenleri vardı.
Bunlar genellikle Avrupa sahillerine kaçak girmek isteyenlerdi.
İşte o bilanço...
***
Tarih 3 Şubat 1957...
Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait İzmir lüks yolcu gemisi, İzmir Körfezi'nde ABD bandıralı Howell Lukes şilebi ile çarpıştı. Kazada yolculardan 5 kişi yaşamını yitirirken, İzmir gemisi bir yıl süren tamirat çalışmaları sonrasında 1958'den itibaren artık kıyı seferleri ile sınırlı kalacak şekilde yeniden faaliyete geçti.
* * *
12 Ağustos 2008'de Aliağa Limanı'nda Gürcistan bandıralı "Jasmine" kuru yük gemisi balast alınması esnasında dengeyi tutturamayınca yan yatarak battı. Geminin kaptanı ve 8 mürettebatı Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından kurtarıldı.
***
14 Eylül 1992'de Çeşme açıklarında Sakız Adası'na ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan bir teknenin batmasıyla, milliyetleri belirlenemeyen 29 göçmen yaşamını yitirdi.
***
Mayıs 1996... Gümüldür açıklarında Sisam Adası'na ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan bir teknenin batmasıyla, milliyetleri belirlenemeyen 24 göçmen yaşamını yitirdi.
***
Haziran 1997 Çeşme... Sakız'a ulaşmak isteyen kaçakları taşıyan tekne battı. Milliyetleri belirlenemiyen 16 ceset bulundu. 5 kişi de kurtarıldı.
***
13 Kasım 2004... Doğanbey açıklarında göçmen taşıyan tekne battı. Sisam Adası'na ulaşmak isteyenler denizde kayboldu.

hayattan
Suat Gürbüzer'i bugün anıyoruz

29 Temmuz 1927'de Akhisar'da doğdu ve yine bir 29 Temmuz günü bu dünyadan ayrıldı.
Futbol yaşamına Karşıyaka'da başlayan, sol kanatta 11 numaralı formasıyla yıllarca fırtınalar estiren, milli formayı giyen, Karşıyaka'da uzun yıllar menacerlik yapan, yeni futbolcuların yetişmesinde büyük çabası olan Kore Savaşı gazisi, KSK'nin yiğit adamı, 29 Temmuz 1996'da kaybettiğimiz Suat Gürbüzer'in, aramızdan ayrılışının 15. yılı...
Karşıyakalılar, Suat Gürbüzer'i 15. ölüm yıldönümü olan bugün saat: 18.30'da Soğukkuyu Kabristanı'nda bulunan kabri başında anacak.
***
Ozanlığının yanı sıra yazarlığı ile de tanıdığımız Okan Yüksel, Suat Ağabeyi için şunları anlatıyor:
"Ölümü değil anlamı iki parantez olan, asıl olan seni anlamak Suat Gürbüzer...
Sığdıramam seni iki parantez arasına, yaz sonunda gülün parçalanışı yaralı bir aşka denktir."
Bugün 29 Temmuz: Akhisar'dan çocuk yaşlarda gelerek ilk gençlik günlerinde yeşil-kırmızı ve Ay-Yıldızlı formaları kuşanan, Karşıyaka'nın müthiş bir sevdalısı olarak yaşayan Suat Gürbüzer'in, Karşıyaka ile vedalaştığı tarih.
Bugün 29 Temmuz: Yakalandığı amansız hastalığa rağmen hayattan umudunu kesmeyen. 'Ayrılıktan zor belleme ölümü' sözünü kendine düstur edinen Suat Gürbüzer'in güller arasından ayrılışının tarihi:
"Evrene sığmazken
sığarım avuçlarına
kalk gidelim buradan
daha sonu değil aşkların."
***
Bugün 29 Temmuz, Suat Gürbüzer fiziksel olarak aramızdan ayrıldğında Jale Gürbüzer gibi, Sabire gibi ve Kazım gibi yüreğimiz kan gülleriyle dağlandı.
Bugün 29 Temmuz: 1927 yılında doğan, 1950'li yıllarda Karşıyaka'da futbol yaşamına başlayan, ulusal formayı kuşanan, KSK'de uzun yıllar menacerlik yapıp yeni futbolcuların yetişmesinde de emeği olan Suat Gürbüzer'in 1996 yılında amansız hastalığa yenik düşüp aramızdan ayrılışının tarihi.
Bugün 29 Temmuz: Suat Gürbüzer, benim kalemimde 'bin yıllık sevda', Karşıyakalılar'ın yüreğinde unutulmazlığın tarihi.

küpe
Bir aileyle bir krallığı yönetmek arasında pek büyük bir fark yoktur.
Montaigne

fıkra
Karısını karçırmış

Bir akıl hastanesinin hemşiresi doktora:
"Dışarıda erkek hastalarımızdan birinin kaçtığını zanneden bir adam var" dedi.
Doktor: "Bunu da nereden çıkardın?" diye sordu.
Cevap;
"Adamın biri karısını kaçırmış da..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA