• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İlginç bir sivil toplum örgütü: Dıgıl ERKİN USMAN

İlginç bir sivil toplum örgütü: Dıgıl

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.10.2011, 00:00
Bu akımın çıkış noktası Bodrum... 1988 yılında ilk "Çayhane" adı ile Bodrum'da Azmakbaşında anılıyordu. Dönemin Bodrum'unda çizer, yazar, okuyan ve gönüllülerin sohbet muhabbete katıldıkları dört çay bardağının zor sığdığı ufacık masalarda spontane olarak Tayfun Pezek'in geliştirdiği sıcacık sohbetlerle sarmaş dolaş olan insan düşüncelerinin kaynaştığı bir ortamdı Çayhane.
Daha sonra yazar çizer takımından dostların Oğuz Aral ile Tayfun Pezek'i tanıştırmasıyla ismi geçen "Çayhane" artık "Dıgıl" oldu.
Ve Tayfun Pezek adı da bundan sonra hep ve hala Dıgıl Tayfun olarak devam ediyor.
* * *
Daha sonra Dıgıl 1991 yılında İzmir'e taşındı ve o tarihten bu yana etkinliklerini sürdürmeye başladı.
O yıllarda İzmir'de Kamil'in yönetiminde Nektar Bar, İlhan Tülman'ın yönetiminde Şiir Kahvesi ve Ercan'ın yönetiminde Ercan Kitabevi vardı.
Dıgıl'ın Tayfun Pezek öncülüğünde bu dört mekan birçok ortak kültür sanat etkinlikleri ile İzmir'in nice edebiyatçılarını, nice tiyatrocularını nice müzisyenlerini, kısacası nice nice sanat ve düşün adamlarını bu dostane mekanlarında sanat severlerle buluşturmuşlardı.
* * *
Ayrıca Dıgıl Sanat, yine bu dönemlerde, yani daha belediyelerimizin kültür ve sanat etkinliklerine el atmadığı dönemlerde mekan dışında çevre köylerde (Bademler köyü vb.) okullarda, üniversitelerde, derneklerde, kitabevlerinde, etkinlikler gerçekleştirdi.
İzmir'in unutulmaz Belediye Başkanı Ahmet Piriştina döneminde Yerel Gündem 21 kapsamında Dıgıl Sanat'ın Doğu'ya yaptığı kampanyalar ve yaptığı etkinliklerle topluma ve özellikle gençlerimize kazandırdığı değerler nedeniyle Dıgıl Sivil Toplum Platformu ünvanı verilmiş ilk "kahvehane" olma özelliği ile İzmir'de ilk "Sivil Toplum Örgütleri Fuarı"na katıldı.
Dıgıl Sanat'a konuk olan düşün dostları da şöyle:
Yalçın Menteş, Okan Yüksel, Cezmi Ersöz, Ata Demirer, Aydoğan Yavaşlı, Küçük İskender, Erkan Uğur, Yılmaz Sunucu, Semih Çelenk, İ. Hakki Değirmencioğlu, Ferhan Şensoy, Ali Asker, Dinçer Sezgin, Metin Kemal, Atilla Sertel, Cihan Demirci, Can Yücel, Oğuz Tümbaş, Ataol Behramoğlu, Fakir Baykurt, Ahmet Telli, Ünal Ersözlü, Şükrü Erbaş, Ramazan Urgancoğlu, Suavi, Suat Çağlayan, Tolga Çandar, Sunay Akın, Bülent Ortaçgil, Şadan Gökovalı, Sancar Maruflu, Duman, Kemal Baysak, Mustafa Tamer, Grup Kızılırmak, Genco Erkal, Oğuzhan Kavaklı, Ali Poyrazoğlu, Bekir Yurdakul, Şevket Kocakaya, Hüseyin Aslan, Tarık Dursun K, Hüseyin Yurttaş, Serdar Kızık, Feridun Düzağaç, Düş Sokağı Sakinleri.
* * *
Ve, Dıgıl'ın öncüsü Tayfun Pezek, "İzmir'in ilçe ilköğretim ve liselerinde yazar ve şairlerimizle Dıgıl adına etkinlikler yapmaktayız. Etkinliklerimiz eylül ayında başlar, temmuz ayında biter" diyor ve Dıgıl Sanat'ta ayrıca tiyatro, resim, öykü, roman ve senaryo yazarlık atölyesi kursları uyguladıklarını vurgulayıp noktayı koyuyor:
"Yaz aylarında sanat kampları ve bu kamplarda atölyeler (sinema, tiyatro, felsefe, şiir, resim, seramik, çini, dokuma vb) oluşturup eğitimli tatil gerçekleştirmekteyiz."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA