• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çakırbeyli’nin son efendisi... ERKİN USMAN

Çakırbeyli'nin son efendisi...

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.12.2011, 00:00
Türk siyaset tarihinin "acılı soy"unun son ismi Aydın Menderes'i de kaybettik.
Cumhuriyet tarihimizin önemli bir dönemine damgasını vuran Menderes ailesinin son siyasi ferdini bugün toprağa vereceğiz.
Bu asil soy, ilk acıyı Berin Menderes'in eniştesi Doktor Nazım Bey'in idamı ile yaşar ve bu acılar Çakırbeyli'nin son efendisi Aydın Menderes'in vefatı ile noktalanır. Menderes'in kuzeni Fatin Rüştü Zorlu da bu idamlar zincirinin bir halkası olmuştur.
Adnan Menderes, Türkiye'nin refah seviyesini düzeltip, yükseltirken "Allahsız Cellatlar" takımının kurduğu sehpada can vermişti.
* * *
Ailenin ikinci kaybı, Yüksel Menderes'in intiharı oldu.
Başarılı bir diplomattı Yüksel Menderes.
Talihsiz bir evlilik sonrasında yaşadıkları, Menderes ailesinin en büyük çocuğunu acı sona götürmüştü.
Mutlu, Adnan-Berin Menderes çiftinin ikinci oğluydu.
Onu da bir trafik kazasında kaybettik.
Ailenin en küçüğü Aydın Menderes de talihisizliklerden başını kurtaramadı.
O da, bir trafik kazası sonucu felç oldu ve ömrünün geri kalan kısmını tekerlekli sandalyede geçirdi.
* * *
Geçirdiği trafik kazası Aydın Menderes'in yaşam çizgisini etkileyemedi.
Küçük Menderes okumaya ve okutmaya devam etti.
Düşün hayatına sıkı sıkı tutundu, kitaplar hazırladı, makaleler kaleme aldı, konferanslar verdi, bu arada Yeni Asır'ın yazarları arasına katıldı.
Herkese yaşam sevgisi aşıladı, herkese örnek oldu.
* * *
İşte, Çakırbeyli Çiftliği'nin son efendisinin hayatından bir kesit:
Aydın Menderes, siyasete 1970Aydın'da Demokratik Parti'nin il başkanı olarak girdi. 1977Adalet Partisi Konya Milletvekili ve 1978aynı partinin genel idare kurulu üyesi oldu. 12 Eylül sonrasında 10 yıl siyasetten yasaklılar kapsamında yer aldı.
1987bu yasaklar kaldırıldıktan sonra 4 yıl siyasete dönmedi. 1993kurucusu olduğu Büyük Değişim Partisi Genel Başkanlığı'na seçildi. 1994bu partinin birleşmesiyle Demokrat Parti Genel Başkan'ı oldu.
1995Refah Partisi'nden İstanbul Milletvekili olan Aydın Menderes, 1996 yılında aynı partinin Genel Başkan Yardımcılığı'na getirildi. 1999Fazilet Partisi'nde İstanbul Milletvekili olan Aydın Menderes aynı yıl Fazilet Partisi'nden istifa etti. 3 Kasım 2002DYP'den Aydın Milletvekili adayı oldu. Aydın Menderes, Hüsamettin Cindoruk'un genel başkanlığa seçilmesinin ardından 20 Mayıs 2009'da DP'den istifa etti.
* * *
Aydın Menderes'in düşün dünyasından satırbaşları:
* Dünyada her şeyin en sonunda bir alternatifi vardır. Sadece kendimizin alternatifi yoktur. Biz varsak alternatifler var olur. Alternatifler bizi var etmez.
* İktidarlar milletin direnç kararlılığına yaslanarak, iç meşruiyetini buradan alarak dış politika geliştireceklerdir... Batı'ya söylenecek olan, çok büyük çilelerle, acılarla elde ettiğimiz Cumhuriyetimiz, bağımsızlığımızı, milli birlik ve beraberliğimizi ve vatanımızın bütünlüğünü sonuna kadar korumaya azimli olduğumuzdur.
* Millet demek, bağımsızlığını başka hiçbir şeyle değiştirmeyecek topluluk demektir... Hiçbir ülke kendi bağımsızlığına, kendi birlik ve bütünlüğüne sahip çıkmak için herhangi bir garanti ve güvence aramaz.
* Bizim 800 bin kişilik bir ordumuz var. Acaba bu kadar askeri biz kimin için ve hangi tehlike karşısında besliyoruz?
* Atatürk, silah arkadaşları, bunca şehit ve gazi Türkiye Cumhuriyeti'ni, bir gün gelip de emperyalist bir devletin Türkiye civarındaki bölgelerdeki kendi çıkarlarını korumak için kullanacağı bir üs haline gelsin diye kurmadılar.
* Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetine düşen değişmez görev, Türk milletinin kanının asla satın alınamayacağını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının asla ipotek altına konulamayacağını Amerika'ya ve bütün dünyaya ilan etmektir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA