• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çalkaya usulü sinek savaşı ERKİN USMAN

Çalkaya usulü sinek savaşı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.07.2012, 00:00
Yaz aylarında vatandaşların çektiği sıkıntıların başında gelen çöp kokusu ve kara sineğe karşı bu yaz da Balçova'da yoğun bir çalışma başlatıldı. Balçova Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından birkaç yıldır uygulanan çöp konteynırı yıkama uygulaması bu yıl daha sistematik bir şekilde yapılmaya başlandı. Özel bir araçla yapılan uygulama ile her gün belirli sokaklarda bulunan çöp konteynırları yıkanarak, ilaçlarla dezenfekte ediliyor, daha sonra da içlerine özel bir parfüm sıkılarak kötü kokmaları önleniyor. Uygulama bununla da kalmıyor. Temizlik işlerinde çöp toplayan tüm kamyonlara takılan bir araçla her çöp alımından sonra konteynırlar ilaçlanarak mikrop üremesinin önüne geçiliyor.
* * *
Halkın sağlığı için çöp toplama konusuna özel bir önem verdiklerini ifade eden Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, "İzmir Büyükşehir Belediyesi kara sinekle mücadele için üreme alanlarını sürekli ilaçlıyor. Ancak evsel atıkları attığımız çöp konteynırları da sinek veya başka mikropların üremesine neden oluyor. Bunun önüne geçmek için ekiplerimiz teknolojiyi de kullanarak yoğun bir çalışma sarf ediyor" diye konuştu. Dumanlı ilaçlamayı yıllardır ilçelerinde uygulamadıklarını ifade eden Başkan Çalkaya, "Çocuklarımız sokaklarda gezen dumanlı ilaçlama araçlarının arkasından koşturuyor. Bu kimyasalların partikülleri de onların ciğerlerine ve solunum yollarına yapışarak kanser gibi ciddi hastalıkları tetikliyor. Bu nedenle dumanla ilaçlama yaptırmıyorum" dedi.

hayattan
Ayvalıklı taksi esnafı dert küpü

Yazın başlamasıyla tatil beldelerimizin büyük hareketlilik kazandığı malum. Ve bu canlılığın en önemli ayağı da taksiler. Örneğin Ayvalık'a tatile gittiniz. Ailenizin bir ferdi rahatsızlandı ve doktor daha donanımlı olan İzmir hastanelerinden birine gitmenizi önerdi ve taksi durağından bir taksi çağırdınız ve İzmir'e hareket ettiniz değil mi? Taksi sizi İzmir'e götürür de, bekleyip geri getiremez. Niye mi? Çünkü Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü genelgesine göre belediye sınırlarının dışındaki herhangi bir noktaya tek yönlü gidebilirsiniz. Müşteriyi yine Ayvalık'a döndürürseniz 2 bin 400 lira ceza ödersiniz. Bu nedenle dolu gider, boş dönersiniz. Yani bu kararla taksicilerin yolu kesilmiştir. Bir örnek daha... Ailenizi güvendiğiniz bir şoförle kent dışına yollayıp geri getiremezsiniz, o da cezaya tabidir. Mutlaka başka bir kentin taksisiyle, tanımadığı bir şoförle ve yüklü bir ücretle dönmek zorundadır.
* * *
Şoförlerin ellerini kollarını bağlayan talimat, Ulaştırma Bakanlığı'nın 13.09.2011 gün 14227 sayılı yazısıyla Kuşadası'ndaki şoförler için değiştirilmiş, gidiş dolu-dönüş boş sınırlamasının, İzmir ve Kuşadası'na gelen turistlerin Efes ve Meryem Ana'ya gidişte mağdur olmamaları için gittikleri taksilerle geri dönmelerine imkan tanınmış. Ayvalık'a yasak, Kuşadası'na serbest mi? Midilli'den Ayvalık'a gelip Bergama'daki ören yerlerini gezmek isteyen turistler niye böyle bir ayrıcalıktan yararlanamıyor? Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, yıllardır savunduğu dolu gidiş-dolu dönüş olayının yurt genelinde uygulanması için girişimlerini sürdürüyor. Bu haksızlığın giderilmesi ve herkese eşit davranılması için artık harekete geçilmeli.

tarihten
İsabet eden oklar

Şair Hayret Efendi bir gün Topkapı Sarayı'nı geziyormuş. Dikkatini çeken bir sütunun yapılış gerekçesini bir görevliye sormuş. Aldığı çevap da şöyle olmuş:
"Vaktiyle burada padişahlar ok atarmış. Padişahın hedefe isabet ettirdiği ok için bu sütunlar dikilmiş..."
Ve, Hayret Efendi'den tepki...
"Herhalde isabet etmeyen oklar için de birer sütun dikilseydi, burası Karacaahmet Mezarlığı'na dönerdi."

küpe
Uzun süre devam eden bin anlaşmazlık, her iki tarafın da haksız olduğunu gösterir.
Voltaire

fıkra
Ne görüyorsun?

İki çift parkta konuşuyordu:
"Gökyüzünde ne görüyorsun?"
"Aşkımızı..."
"Peki gözlerimde ne görüyorsun?"
"Aşkımızın ateşini..."
Bunu duyan Temel, aynı soruları Fadime'ye sormaya karar verdi:
"Gökyüzünde ne görüyorsun?"
"Bulut..."
"Gözlerimde ne görüyorsun?"
"Çapak..."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA