• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Keyifli seyahat için tedbirler! ERKİN USMAN

Keyifli seyahat için tedbirler!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.07.2012, 00:00
Makine Mühendisi Güngör Kaya'ya "Yaz aylarında zamanı keyifli geçirmek için çocuklarımızla birlikte çıkacağımız tatil seyahatler için kurallar neler?" diye sorduk.
Kaya,"Araçlarda mutlaka çocuk koltuğu olmalıdır. Ayrıca seyahat öncesinde çocuklar mutlak suretle arka koltuğa standartlara uygun bir şekilde monte edilmiş çocuk oto güvenlik koltuğuna oturtulmalı" diye başlıyor ve sıralıyor:
* Kullanacağınız çocuk koltuğunun çocuğunuzun yaşına uygun olmasına özen gösterin. 1 yaşına kadar (13 kiloya kadar) bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli, arka koltuğa, bebeğin yüzü arkaya bakacak şekilde monte edilmelidir. 4 yaşına kadar (9-18 kg. arası), hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı, bunlar arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilmelidir. 4 yaşından sonra ise (15-36 kg. arası), çocuk, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından yükseltici koltuklar kullanılmalıdır.
*En az 1 yaşına kadar ve 9 kiloya ulaşıncaya kadar bebeğinizi yüzü arkaya dönük biçimde 45 derecelik açıyla oturtun.
*Çocuk koltuğu kullanım kılavuzundaki talimatlara uyularak arabaya doğru biçimde yerleştirmelidir.
*Aracınıza uygun olmayan çocuk koltuğunu kullanmayınız.
* Kullanacağınız çocuk koltuğunuzun test edilmiş ve standartlara uygun olmasına dikkat edin.
*Her yolculuk öncesi çocuk koltuğunun standartlara uygun şekilde yerleşip yerleşmediğinden emin olun.
* Araba hareket halindeyken bebeğinizi-çocuğunuzu koltuktan çıkarmaya çalışmayın.
*5 nokta kemer sistemi en iyi korumayı sağlar, çünkü kemerler bebeği hem omuzlarından, hem de kalçasından tutacak şekilde kavrar. Kemer en iyi korumayı sağlamak için rahat biçimde durmalıdır, bebeğinizi çok sıkmamalıdır.
*Çocuk koltukta kendini rahat ve iyi hissetmelidir. Çünkü hoşnut olmayan bir çocuk rahatsız olur ve sürücüyü de rahatsız eder.
*Çocuk güvenlik koltuğunun montajı kolay olmalı ve mevcut araç kemerleri ile kullanılabilmelidir.
*Çocuk güvenlik koltuğu kısa mesafeli yolculuklarda dahi kesinlikle kullanılmalıdır.

hayattan
Özden Alpdağ'ı andık...

Ekonomi basınının duayeni, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Kurucu Genel Başkanı Özden Alpdağ Foça'da mezarı başında anıldı. Anma törenine Alpdağ'ın eşi Nazan Alpdağ, EMD Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Gökçe, Alpdağ'ın uzun yıllar köşe yazarı olarak görev yaptığı Ticaret Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürü Cemal Tükel, EMD İzmir Şubesi Başkan Vekili Seda Gök, EMD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kutay Gürocak, EMD üyeleri ile Alpdağ'ın sevenleri ve yakınları katıldı.
51 yıllık gazetecilik hayatında yaptığı başarılı çalışmalarla adını duyuran ve ekonomi haberciliğinin duayenleri arasında yer alan Özden Alpdağ'ı ölümünün dördüncü yıldönümünde Foça Yeni Mezarlığı'ndaki kabrinde sevenleri yalnız bırakmadı. Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin (EMD) 1989 yılında kuruluşunda Kurucu Başkanlık görevini üstlenen Alpdağ'ın eşi Nazan Alpdağ anma etkinliğine katılan tüm dostlarına teşekkür ederken, duygulu anlar yaşandı.
* * *
1935 yılında Samsun-Çarşamba'da dünyaya gelen Özden Alpdağ, gazeteciliğe 1957 yılında İzmir'de bulunan Demokrat İzmir Gazetesi'nde başladı. Günaydın, Akşam, Ulusal Basın Ajansı, Yeni Asır Gazeteleri ve Devir Dergisi'nde çalışan Alpdağ, 1978 yılında Ankara Temsilcisi olarak Ticaret Gazetesi'nin temsilciliğini yürüttü. İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Alpdağ, yaşamının son 10 yılında Ankara Mektubu başlıklı köşe yazısı ile Ticaret Gazetesi'nde okurlarıyla buluşmuştu. Alpdağ'ın, 'Barış İçin Savaş' adlı bir de kitabı bulunuyordu. Sarı Basın Kartı taşıyan Alpdağ evli ve üç çocuk babasıydı. Mütevazi ve renkli kişiliği ile tanınan Alpdağ, 25 Temmuz 2008 tarihinde aramızdan ayrılmıştı.

küpe
Mutluluk, paylaşılmak için yaratılmıştır.
Cornelle

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA