• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Her yönüyle Basmane ERKİN USMAN

Her yönüyle Basmane

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.10.2012, 00:00
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan "Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri" çerçevesinde yapılan etkinlikler sürüyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) tarafından hazırlanan, Kent Gözlemcileri, Kent Yaşam Haber Portalı ve Smyrna İzmirliler Derneği tarafından da desteklenen etkinlikler, 15 Ekim'de Basmane yürüyüşü ile start aldı. Kent Orkestrası ile Roman Orkestrası eşliğinde ve İzmirlilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen yürüyüşle birlikte Manisa Akhisar Oteli, Dönertaş Sebili, Altınordu Spor Kulübü binası, Basmane Garı, Yıldız Sineması ve Aziz Vukolos Kilisesi'nde resim ve fotoğraf sergileri açıldı.
30 Ekim tarihine kadar sürecek "Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri" etkinlikleri ikinci gün ve üçüncü günde yapılan panellerle devam etti.
* * *
Basmane Garı yolcu salonunda yapılan ilk panelin moderatörlüğünü gazeteci-yazar Nedim Atilla yaptı. Prof. Dr. Zühal Ulusoy, Prof. Dr. Emel Göksu, CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan, Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal ve Konak Belediyesi eski Başkanı Muzaffer Tunçağ'ın katıldığı panelde, "Kültür varlıklarının korunmasında başarı nasıl sağlanabilir. Kültürel mirasın korunmasında yerel yönetimlerin sorumluluğu" tartışıldı.
* * *
17 Ekim tarihinde yapılan ikinci panelin moderatörlüğünü ise Mimar Mihriban yanık yaptı. "Basmane ve çevresinde bulunan tarihsel dokunun korunması ve korunmaya dönük kentsel dönüşüm"ün tartışıldığı panele ise Doç. Dr Eser Gültekin, Doç. Dr. Emel Kayın, Dr. Ülkümen Rodoplu, şehir plancısı Tuncay Karaçorlu ve Konak Belediyesi eski Başkanı Erdal İzgi katıldı.
Panel sonrasında Basmane Garı yolcu bekleme alanında Melike Aslı Sinke, Mehmet Avdan'ın oynadığı, Ronald Duncan'ın eserinden Gürol Tonbul'un uyarladığı 'Mektuplar' adlı tiyatro gösterisi beğeniyle izlendi.
18 Ekim tarihinde yapılan panelin konusu ise, 'Kent içindeki ören yerlerinin önemi' idi. Basmane Altınpark'ta yürütülen Smyrna Antik Kenti Kazıları Başkanı Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin ve arkeolog Şükrü Tül'ün katıldığı panelin moderatörlüğünü de Yaşar Ürük yaptı.
* * *
19 Ekim'de yapılan panelde ise 'mitolojik dönemden günümüze Kadifekale, Agora ve çevresinde bulunan kültür varlıkları' konuşuldu. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) Müdürü Yard. Doç. Dr Oktay Göktemir'in moderatörlüğünde yapılan panelde, araştırmacı-yazar İlhan Pınar ile turizmci Sara Pardo konuştular.
20 Ekim Cumartesi günü yapılan Basmane ve çevresi gezisi ise bir izdihama dönüştü. Yüzlerce kişinin katıldığı gezide, Sinagog, Agora, tarihi konaklar, evler, Aya Vukolos Kilisesi, çeşmeler, tarihi camiler, dana meydanı, hamamlar, Altınpark kazı alanı, Emir Sultan Haziresi, Latife Hanım'ın doğduğu ev, Basmane günleri çerçevesinde açılan sergiler, birçok tarihi ve kültürel mekan gezildi. Geziye katılanlara Orhan Beşikçi, Sara Pardo, İlhan Pınar, Yücel Pehlivan, Doç. Dr. Eser Gültekin, Akın Hatipoğlu ve Ozan Semerci bilgiler aktardılar. Saat 11.00'de başlayan gezi akşam 18.00'e kadar sürerken, katılımcıların ilgisi son dakikaya kadar sürdü.
22 Ekim'de devam eden paneller dizisinin konusu, 'Kent kimliği ve kentlilik bilinci' idi. Eftal Sevinçli'nin moderatörlüğünü yaptığı panelin konuşmacıları ise gazeteciler Reşat Kutucular, Hasan Tahsin Kocabaş ve Sancar Maruflu oldu.
"Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri" etkinliklerine katılan, katkı sunanlara, etkinlikleri takiben Büyükşehir Belediyesi tarafından teşekkür belgesi verildi.
Bayram süresince de İzmirlilerin ziyaretine açık olacak sergilere gösterilen ilgiden katılımcılar oldukça memnun kaldıklarını ifade ettiler.
* * *
Basmane ve çevresi hakkında bilgi almak, tanımak isteyenlere yönelik 20 Ekim Cumartesi günü için programlanan Basmane ve Çevresi Tanıtım Gezisi ise etkinliklerin başka bir zenginliği olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Oktay Gökdemir, "Basmane İzmir'in dünü olduğu kadar yarını ve geleceğidir de. İzmir'in dünya kültür mirasına armağanı olan bu semtimizi her yönüyle tanıtmak ve Basmane konusunda bir farkındalık yaratmak, İzmir'in yarınları adına tarihsel bir sorumluluktur. Bu bilinçle, Basmane'deki tarihsel dokuyu koruma ve geleceğe sağlıklı bir şekilde ulaştırmak için bu etkinliklerimiz sürekli olacaktır. Bütün İzmirlileri etkinliklerimize davet ediyoruz" dedi.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA