• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Rasime Şeyhoğlu Kütüphane Müzesi ERKİN USMAN

Rasime Şeyhoğlu Kütüphane Müzesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.02.2013, 00:00
Edebiyat Müze Kütüphaneleri projesi, 2010 yılında Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatıldı.
İstiklal Marşı'nın kabulünün 90. yılında ve 2011'in Mehmet Akif Ersoy yılı olması nedeniyle ilk edebiyat müze kütüphanesi Ankara'da Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak 12 Mart 2011 tarihinde açıldı.
Adana Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi, 26 Mart 2011'de hizmete girdi.
Ardından Diyarbakır'da Ahmet Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi açıldı. 1 Haziran 2011'de.
İstanbul'daki Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, aynı yılın 12 Kasım'ında açıldı.
1 yılda 4 edebiyat müze kütüphanesi!
2012 yılında ise sadece 1 tane açıldı. Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi 29 Haziran 2012'de Erzurum'da hizmete girdi.
* * *
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projesinde İzmir-Attila İlhan Edebiyat Müze Kütüphanesi de vardı ama henüz açılmış değil...
Bakanlığın bu projesini edebiyat dünyası da izliyor.
Değerbilirlik örneği olan bu projede Nazım Hikmet, Orhan Kemal, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Reşat Nuri Güntekin, Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Bekir Yıldız, Cemal Süreya, Fakir Baykurt, Orhan Pamuk da unutulmamalı bizce...
Karacaoğlan adına bir müze kütüphane açıldıysa, Dadaloğlu, Köroğlu, Pir Sultan Abdal da unutulmamalı elbette!
Hangi ozan ve yazarlar adlarına açılacağı da bizce edebiyat ve yazar örgütlerince belirlenmeli...
* * *
Edebiyat Müze Kütüphaneleri'nden mi etkilenmiştir bilmiyoruz, Recai Şeyhoğlu da annesi 'Türkü Ana' adına, 31 Ağustos 2012'de Aliağa'nın Hacıömerli köyünde bir kütüphane müzesi açtı. Özcan Durmaz arkadaşının katkılarıyla. Rasime Şeyhoğlu Kütüphane Müzesi.
2002 yılından bu yana İzmir, Manisa, Balıkesir, Bolu ve Tokat köylerinde toplam 32 kütüphane açmış olan ana-oğul Şeyhoğulları, anlaşılan o ki anne Şeyhoğlu adına bu çalışmayı Aliağa'da taçlandırmışlar.
Kütüphane müzesini biz gittik gördük. Kütüphane açılışlarından görüntüler adeta bir fotoğraf sergisini andırıyor. Basında çıkan haberler büyük bir titizlikle camlanıp çerçevelenmiş. Ortada antika bir masa ve sehpası müzeye etnoğrafik bir zenginlik katmış. Halıyla sanki müze sıcacık bir havaya bürünmüş.
Yıllar öncesinden bir makaralı teyp, kaset-çalar, saat ve Televizyon. İlkçağlardan kalma gibi birer bakraç, ibrik ve bakır sini. Kullandığı özel eşyalar. Aldığı ödüller.
Eşiyle-çocuklarıyla 1960'lardan kalma bir aile fotoğrafı, biblolar. Müze-kütüphaneye uygun kimi kitap ve antropoloji, sosyoloji, felsefe, biyoloji, ekonomi sözlükleri. Türkçeyle ilgili kaynak kitaplar. Ömer Asım Aksoy ve Feyza Hepçilingirler tercih edilmiş.
Ortada bir anı defteri. Ve camlı bölümde Rasime-Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri'nin aylık çıkardığı 20 sayfalık gazetenin iki ciltlik arşivi...
"Kütüphane müzesi işte böyle olur" dedirten bir müze.
* * *
Kentlerin en merkezi mekanlarına yaraşır bir müze gördük. Ya da bir 'Anı-Evi' ne derseniz...
Deriz ki gidin, görün! Muhtar Ali Dündar ile birlikte çay için. Böyle bir olanağı Şeyhoğulları'na sağladığı için kutlayın onu.
Geçtiğimiz günlerde Hacıömerli'ye bir grup gitti ve inceledi.
Kültür eski Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan, Milli Kütüphane Vakfı ve Derneği Başkanı Av. Ulvi Puğ, şair-yazar Avram Ventura, Konak Belediyesi Kütüphane Müdürü Bahar Akdoğan, yanlarında muhtar, Recai Şeyhoğlu ve Özcan Durmaz olmak üzere kütüphane ve müzeyi ziyaret ettiler. İncelediler. İzlenimlerini dile getirdiler, anı defterine yazdılar.
* * *
Neler yazdılar bilmiyoruz. Bildiğimiz, bu müzenin İzmir Valisi ve Kültür Bakanı'nca da ziyaret edilmesinin yararlı olacağı...
Bir çağrıda bulunmak istiyorum İl Milli Eğitim Müdürlüğüne:
Öğretmenler ve öğrenciler bu kütüphane ve müzeyi ziyaret ederlerse öğrencilerin edebiyata- müzeciliğe olan ilgileri artar, değerbilirlik duyguları gelişir. Hepimiz biliyoruz, Sakız Adası'nda 13 müze bulunduğunu.
3.5 milyonluk İzmir'de de aynı sayıda ya da belki birkaç fazla müze olduğunu.
23 Nisan'da Rasime Şeyhoğlu Kütüphane Müzesi Kültür Gezisi! Ne dersiniz?
Unutmayalım ki müzecilik, bugünü yarınlara taşıyan çok önemli kültür pusulasıdırlar.
Son cümle: Ne diye bu müze Konak ya da Karşıyaka'da kurulmadı?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA