• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bir vasiyet: Beni yakın Çeşme’de denize atın... ERKİN USMAN

Bir vasiyet: Beni yakın Çeşme'de denize atın...

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.08.2013, 00:00
Bu ilginç vasiyeti veren de, Amerika'da yaşamını yitiren İzmir'in yakından tanıdığı Prof. Yürük İyriboz'dur.
Önce Robert Kolej, sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki öğrenim süresi sonunda çocuk hastalıkları mütehassısı olarak tıp dünyasına adımını atan Yürük İyriboz, çocukluk aşkı İzmirli gazeteci Figen Akünal ile evlenmiş ve 12 Eylül sonrasında Amerika'ya gitmişti.
Louisiana'da göreve başlayan Yürük İyriboz kısa süre içinde bu üniversitenin yönetim kadrosuna girmiş ve Louisina Eyaleti'nde haklı bir ün sahibi olmuştu.
Yürük'e "Türk tıbbının Amerika'daki temsilcisi" sıfatını verenler vardı.
* * *
Demokrat Parti iktidarının Tarım Bakanı Nihat İyriboz'un oğlu Yürük'e bu ismi Atatürk vermişti.
Yürük'ü bir ay önce kaybettik.
Bu popüler bilim adamı, son nefesini verirken bir de vasiyet bıraktı:
"Naaşımı yakın, küllerimi aşığı olduğum Çeşme'nin mavi sularına bırakın..."
* * *
Türkiye'da naaşları yakmak için kramateryum cihazları yoktu. Bu yakma oparasyonu Amerika'da gerçekleştirildi. Yürük'ün külleri şişeye konuldu ve Türkiye'ye getirilmek üzere muhafaza altına alındı.
Ve aile meclisinin son kararı:
"Yürük İyriboz'un külleri Çeşme'de denize bırakılmak üzere İzmir'e gönderilecek..."
Türkiye sevdalısı bu bilim adamının külleri, şimdi sevgili eşi Figen'in kollarında ve yolda.

siyasetten
Buca'da Dr. Oktay Gökdemir sesleri

2014 yerel seçimlerine sekiz ay kala İzmir metropol alan içinde kuşkusuz en hareketli yerlerden birisi Buca olacak. Buca CHP'de aday adayı bolluğu şimdiden dikkat çekiyor. Bu aday adayları arasında öyle bir isim var ki hem İzmir kenti için yapmış olduğu kültürel çalışmalarla hem de örgüt tabanına olan yakınlığıyla diğer adaylara oranla sanki bir adım önde gibi.
Dr. Oktay Gökdemir, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl çıkardığı on ciltlik kent ansiklopedisinin genel yayın direktörü. Aynı zamanda şu anda yayın sayısı 105'e ulaşan İzmir Kent Kitaplığı'nın de yayın kurulu başkanlığını yapıyor. Şimdiye kadar kendi alanında beş kitap yayınlamış, bunlardan bir tanesi de "Ihlamur Kokulu Buca" adıyla Buca'ya ilişkin kaleme alınmış.
* * *
Doktor Oktay Gökdemir birçok ulusal ve uluslararası toplantıda konuşmacı olarak ülkemizi ve kentimiz İzmir'i başarıyla temsil etmiş bir akademisyen. 28 yıldan bu yana Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Aynı zamanda İBB Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü ve başkan danışmanı. Doktora tezi İzmir üzerine... Bir yıl süreyle Fransa'nın Strasbourg Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak görev yapmış. Eylül ayında bir kitabı daha yayınlanacak. Kitabın ismi gerçekten ilginç. "Cumhuriyetin Doksan Yıllık Çınarı: CHP" Kitap dönemin arşiv belgeleri eşliğinde CHP'nin doksan yıllık tarihine ışık tutuyor.
Dr. Oktay Gökdemir sekiz yıldan bu yana İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da en güvendiği isimlerin başında geliyor. Oktay Gökdemir aynı zamanda CHP Genel Merkez Parti İçi Eğitim Danışma Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir İl Örgütü Bilim-Yönetim Kültür Platformu Yürütme Kurulu üyeliğini de sürdürüyor.

küpe
Kadının kötüsü kadar kötü, iyisi kadar iyi bir yaratık yoktur.
Euripides

günün fıkrası
Tosun almak için Ardahan'a giden Kayserili bir hayvan tüccarı, yırtık pantolonlu satıcı ile pazarlığa başlar.
Kayserili, pazarlığa girmeden önce adını söyleyip kendisini tanıtır.
Ardahanlı aynı şekilde cevap verir:
"Ben de, Gül Mahmut Çavuş Ağa..."
Tosunları ucuza kapatmak isteyen Kayserili güler:
"Gül mevsimi değil, hele gülü bırak bir yol... Çavuşluğa gelince o da kışlada kaldı... Ağalık diyorsan, bu yamalı pantolonla ağalık hiç olmaz. Söyle bakalım Mahmut, bu tosunlara ne istiyorsun?"

laflama

* Eskiden kadınlarımız başındaki yazmayı sarıya boyuyorlardı... Şimdi saçlarını sarıya boyuyorlar.
* Kızdığımız bir insana "Adam'a bak" deriz. Beğendiğimiz insana da "Adam gibi adam" deriz. Karar verin, adamlık iyi bir şey mi, kötü bir şey mi?
* Aynalı kemer ince bele, bu can kurban tatlı dile. Seher vakti bir güzelin evinden kovuldum.
İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA