• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
’Sanayiden başka bir şansımız yok’ ERKİN USMAN

'Sanayiden başka bir şansımız yok'

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.02.2014, 00:00
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın Meclis Başkanı Salih Esen böyle diyor ve ekliyor:
"Biz sanayiciler olarak siyasi istikrarın sağlandığı, belirsizliklerin ortadan kalktığı, ekonominin hak ettiği yeri aldığı bir ortamda çalışıp dünya ile rekabet etmek istiyoruz. Son yaşanan olaylar ne yazık ki, ülkemiz üzerinde ciddi bir travma yaratmıştır. Buna son verilmeli, hukuk ne istiyorsa gereği yapılmalı. Kamuoyu morali gerçekler ile pekiştirilmeli."
***
Salih Esen'e KOBİ'lerin durumunu, bu kurumların Ar-Ge teşviklerinden istenilen ölçüde faydalanıp, faydalanmadıklarını sorduk.
Yanıt şöyle:
"Bir üst lige çıkabilmek için KOBİ'lerimiz yüreklendirilmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu noktada KOBİlerin büyük firmaya dönüşmelerini sağlayacak politikalar ve uygulamalar zaruridir. Burada hükümet politikaları devreye girmelidir. Bugün KOBİ'ler günü kurtarma çabasındadır. Bu çaba içinde yeni yatırım, ileri teknoloji gibi konuları gündemlerine dahi alamamaktadır. Ülkemiz ekonomisinin temel sorunu haline geler cari açık le başetmenin tek yolunun, işletmelerimizin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'lerimizin büyük işletmeler haline gelmesi olduğuna inanmaktayız. Demek ki, bir yerlerde yanlış var ki, cari açık yapısal bir soruna dönüştü."
* * *
Salih Esen, özel sektörün üretimini devam ettirmek, kapasitesini artırmak için borçlandığını söylüyor ve bürokratik yüklerin dayanılmaz boyutlara yükseldiğini vurguladıktan sonra şöyle devam ediyor:
"Sanayici ne yazık ki, ara mallarını ithal ederek üretime yönelmiştir. Zaten düşük karlı iş yapmaya çalışan sanayici. Her geçen gün artan kurdan ve haksız rekabetten dolayı riskli bir sürecin içindedir. İşte böyle bir süreçte biz hala KKD'yi konuşuyoruz. Hala neden TRT payını ödediğimizi anlamaya çalışıyoruz. Yüzde 40'lara ulaşan istihdam maliyetlerine, mühendis, doktor gibi 9 ayrı başlıkta zorunlu istihdam maliyetlerine katlanmaya çalışıyoruz."

sanattan
Bedri Baykam'ın sergisi 15 Şubat'ta

Bedri Baykam 1967 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Babası CHP milletvekili Suphi Baykam, annesi de bir yüksek mimar-mühendis olan Mutahhar Baykam.
İki yaşında resim yapmaya başladı. Altı yaşında Ankara, Bern ve Cenevre'de ilk eserlerini sergiledi. "Harika Çocuk" olarak tanımlandığı 1960'lı yıllarda Avrupa ve Amerika'nın birçok sanat merkezinde sürekli olarak sergiler açtı, büyük ilgi gördü.
İstanbul Fransız Lisesi'ne devam eden Bedri Baykam, 1975-80 arasında Paris'te Sorbonne Üniversitesi'nde işletme, ekonomi tahsili yaptı. 1980 yılında Amerika'ya taşınan sanatçı 1984'e kadar California College ve Arts and Crafts'de resim ve sinema eğitimi gördü.
Yeni Dışavurumculuk akımının öncülerinden olan Baykam, 1987'ye kadar Amerika'da kaldı. O tarihte İstanbul'a dönen sanatçı, bugüne kadar 113 kişisel sergi açtı, sayısız grup sergisine katıldı. Birçok kısa metrajlı film ve videolar çekti.
Baykam'ın yayınlanmış yarısı siyasi 23 kitabı ve yapıtları hakkında sergi kataloğu bulunuyor.
Bu usta sanatçımızın sergisi 15 Şubat cumartesi günü saat 18.00'de Ekol Sanat Galerisi'nde açılıyor.
Ekol Sanat Galerisi, Çiğli'de Ekol Kulak-Burun-Boğaz Hastanesinin hemen yanında.
Telefon:0 232 329 39 19

küpe
Ölülerin kıymeti, arkada bıraktıklarının ıstırabı ile ölçülür.
Hebbel

günün fıkrası

Tercih niye?

Profesör bir sınav sırasında öğrenciye sordu:
"Anne sütü sizce ne sebepten inek sütüne tercih edilir?"
Öğrenci:
"Gayet basit... Ambalajı daha sevimli de ondan..."

laflama
* Bizi yıllardır kandırmışlar. Aslan aslında yatağından değil atağından belli olur!
* Bu dünyada; nankör olacağıma, bonkör olurum daha iyi!
* İnternet'te durmadan bir şeyler paylaştığımız şeylere DATASÖZÜ diyebilir miyiz?
* Sabreden derviş, Nirvana'ya ermiş!
* "Hatasız kul olmaz" sözü "Hatsız kul olmaz" oldu.. Çünkü herkeste bir cep telefonu maşallah!
* Karım "Herif, yıllardır saçımı senin için süpürge ettim" dedi. Sordum; "Yoksa uykularıma giren süpürgeli cadı sen miydin?". Yanıt veremedi!
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA