• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Askeri eleştirmek...

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.06.2010, 00:00
Ben Türk ordusunu rejime ilişkin konularda yıllardır eleştiren birisiyim. Bu eleştirilerin ordumuza zarar verdiği yönündeki duyarlılıklara da asla katılmıyorum. Çünkü demokratik ve çağdaş bir toplumda o toplumun başına gelebilecek en kötü durum siyasi alanın askeri vesayet altında bulunmasıdır. Bizde olduğu gibi yani. Doğru olan, askeri alanın bütünüyle sivil siyasetin vesayeti altında bulunmasıdır. Uygar ülkelerin tümünde olduğu gibi. Bu askeri vesayet düzeni devam ettiği sürece biliyoruz ki, ülkemiz hem ilerleme rekabetinde geriye düşecektir hem de ülke güvenliği açısından zaaflar oluşacaktır. Bunun için bu ülkenin ordusu seçilmiş sivil siyasetin bütünüyle kontrolüne geçene kadar bugünkü çarpık yapıyı eleştirmeye devam edeceğiz.
***
Ancak, beni rahatsız eden bir başka durum var. Kendisine liberal aydın diyen bir zümrenin askerleri eleştirirken kullandıkları dil gerçekten çok rahatsız edici. Türk ordusunu sanki bir işgal ordusu, bir kötülük kaynağı gibi gören bir anlatım özelliği taşıyor bu dil. Bu dili kullananlar ve Türk ordusunu her fırsatta aşağılayanlar bir şeyi unutuyorlar. Eleştirdikleri ordu bu ülkede yaşayan insanların hala yüzde 80'inin en güvendiği kurum. Bu ülkenin insanları hala en değer verdikleri varlık olan evlatlarını davulla zurnayla askere gönderiyorlar. Kendi halkının değer ve hissiyatına bu denli yabancı birinden ne kadar aydın veya ne kadar liberal olur bilmiyorum. Bir ülkenin özgür aydını elbette silahlı kuvvetleri eleştirebilir. Esasen bunu cesurca yapamayan bana göre aydın olamaz. Ama bu eleştiriler ordu kurumunun eylemlerinin yasalara ve anayasaya uyup uymadığı noktasında içerik kazanmalıdır. Yoksa eline palayı alıp ölçüsüz bir biçimde askere saldırmak kötü niyetle yapılan bir iş değilse kesin olarak ahmaklıktır. Bir hususu da belirtmeliyim, bu ölçüsüz ve saldırgan dili kullananlar daha çok kökten liberaller değil, mazisinde komünistlik ve Kürtçülük olan liberal döneklerdir.
***
Söz askerlerden açılmışken bana çok ilginç gelen bir çelişkiyi anlatmak istiyorum. Güneydoğu'da 11 şehit verdiğimiz son PKK saldırısından sonra bölgenin komutanı olan general brifing veriyor. Dediği şu: "Biz saldırıdan çok önce bu teröristleri tespit ettik ve ateş ettik. Fakat ateşe karşılık verilmedi. Biz de herhalde köylü veya kaçakçıdır diye ateşi kestik." Evet, general böyle diyor. Bana göre bu sözleri söyleyen bir general hiç iyi bir asker değil. Görevini iyi yapmadığı çok açık. Hemen görevden alınmalıdır. Ancak, bir başka boyut var bu çok hatalı açıklamada. Türk ordusu Güneydoğu'da PKK ile savaşırken demek ki sivillerin ölmemesi, zarar görmemeleri için çok özen gösteriyor. Bir çobanın hatta bir kaçakçının zarar görmemesi için askeri bakımdan bağışlanamaz bir hata yapıyor komutan. Buradaki özene, buradaki insani duyarlılığa da herkesin dikkatini çekmek istiyorum. Özellikle de son dönemlerde Türk ordusuna hakaret etmeyi alışkanlık haline getirmiş olan sözde liberal tosunların dikkatini...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA