• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Newsweek dergisi "yandaş" olabilir mi?

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.07.2010, 00:00
Türkiye'nin yükselmesinden ve güçlenmesinden rahatsız olan utanmazlar var bu ülkede. Onları geçiyorum, o ruhları çürümüş arsızlara zaten "Allah bir" desen inanmıyorlar. Ama bu ülkede, bilhassa bizim İzmirimizde, samimi korkuları olan, ülkeleri için içten endişeler duyan, AK Parti'ye dönük önyargılarından dolayı bu hükümetin yaptığı her şeyden kuşkulanan bir insan zümresi var. Bu insanları ben çok iyi tanıyorum. Vatanseverdirler. Cumhuriyet, laiklik, çağdaşlık gibi konularda hassasiyetleri vardır. Ülkesini seven, "kazandıklarımızı kaybetmeyelim" kaygısı taşıyan namuslu insanlardır bunlar. Mesela, "arsenikli su içeriz yine de CHP'ye oy veririz" diyen bir grup azgın ve ruhsuz faşisti bir kenara bırakırsak, CHP'ye oy verenlerin çoğu böyle insanlardır. Bugünkü yazım, her zaman saygı duyduğum bu insanlar içindir.
***
Newsweek bir Amerikan dergisi. Bu dergi eğer bir kişiyi, bir şirketi, bir lideri veya bir ülkeyi kapak konusu yapıyor ve övücü sözlerle analiz ediyorsa, bu saydıklarımız evrensel kriterlere göre, gözle görülür başarılar elde etmiş demektir. Kimsenin hatırına ya da para pul için yapmazlar bunu. Bu nedenle de çok itibarlı kuruluşlardır. Son sayısında kapak konusu Türkiye idi Newsweek'in. "Turkey Rises" yazıyor kapakta. Yani "Türkiye Yükseliyor" diyor. Herkes Newsweek'in kapağına bir baksın. Bir Türk olarak beni çok gururlandırdı doğrusu. Ufuk çizgisinden Türk bayrağı bir güneş gibi doğuyor ve bir güneş gibi etrafına ışıklar saçıyor. Derginin iç sayfalarına girip ayrıntılara bakınca, o kapak resminin böylesine önemli bir yayın organında neden yer aldığını anlıyorsunuz. Bu sadece yabancı algısından ibaret bir tespit değil. Analizi kaleme alan yazar, bütün Batılı siyasi ve ekonomik çevrelerin kanaatlerini ölçüp yazmış o yazıyı. Açıkça görülüyor ki, uluslararası ölçümlerin Türkiye ile ilgili ortaya koydukları pozitif sonuçlardan hareket etmiş.
***
Türkiye'nin yükselişini nelere dayandırıyor Newsweek? "Öncelikle Türkiye'nin herhangi bir eksen kaymayı yaşamadığını, aksine, Ankara'nın bölgesindeki siyaset, diplomasi ve ekonominin merkezi olarak yeniden şekillendiğini" dile getiriyor. "Bölge ülkeleri ile iyi ilişkiler politikasını ABD'nin önceleri yadırgadığını ama daha sonra Türkiye'nin bu politikasının herkesin yararına olduğu sonucuna vardığını" da kaydeden dergi, ayrıca söylenenin aksine "Türkiye'nin Avrupa Birliği rotasından sapmadığını" yazdı. Newsweek'in yaptığı bu tespitler ilk de değil üstelik. Avrupa'nın ve dünyanın önde gelen otoriteleri hep aynı şeyleri söylüyorlar. O nedenle, körü körüne AK Parti düşmanlığı yapanların, ülkemizle ilgili bu onur verici gelişmelerin ışığında bir kez daha düşünmelerini ve "mahalle baskısı"ndan kendilerini kurtarmalarını tavsiye ediyorum.
Vatanseverlik bunu gerektiriyor çünkü...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA