• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Kötümser Türkler, iyimser yabancılar...

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.01.2011, 00:00
Bizim İzmirli kötümserleri bugün yine birazcık üzeceğim. Dünya Ekonomik Forumu(WEF) Başkanı Klaus Schwab, Davos toplantılarının düzenleyicisi. Ağzından çıkan her söze küresel ölçekte önem verilen Schwab, bakın Türkiye ile ilgili neler söylüyor:
"Türkiye küresel ekonomik krizde çok başarılı bir sınav verdi. Bugün Türkiye kesinlikle küresel bir güç konumuna gelmiştir. G-20 gibi güçlenen bir grubun en etkin üyelerinden biridir. Türkiye'nin bulunduğu pozisyon yeni küresel ekonominin şekillenmesine katkı sağlayacaktır. Türkiye sadece ekonomik açıdan değil, siyasi anlamda da, barış ve istikrar açısından çok önemli roller oynayacak bir ülkedir."
Kimsenin güzel hatırı için bir kelime dahi söylemeyecek kadar önemli bir dünya düşünce liderinin Türkiye hakkındaki görüşleri böyle. Bir şeyin altını çizeyim, bu adam, dünyanın önümüzdeki ajandasını hazırlayanların başında geliyor. Bilmeyenlere hatırlatayım, Davos toplantısının bu yılki ana teması "Yeni Gerçek İçin Paylaşılan Normlar"dı. Toplantıda dünyanın geleceğiyle ilgili yepyeni tespitler yapıldı, kavramlar geliştirildi. Mesela, dünyanın geleceğine G-7'lerin değil, Türkiye'nin de üyesi olduğu G-20'lerin yön vereceği anlaşıldı. Mesela, küresel krizleri, ortaya çıkmadan önce, küresel işbirliği ile önlemeyi amaçlayan "Risk Tepki Ağı" oluşturulması kararlaştırıldı.
***
Son aylarda batı dünyasında Türkiye hakkında yüzlerce olumlu analiz çıktı. Bunların hepsini üşenmedim topladım. Ancak bu Türkiye yorumları o derece "pozitif" bir içerik taşıyor ki, insan bunları köşesine koymaya çekiniyor. Ama gerçek neyse odur işte. Bizim ideoloji özürlü kafalarımız gerçeği değiştiremez ki. İşte size, ünlü bir Türkiye gözlemcisinin daha görüşleri. Bu kişi Pulitzer ödüllü ünlü gazeteci Seymour Hersh. ABD'nin Vietnam ve Irak'taki kanlı yüzünü ortaya çıkaran efsanevi bir isim Hersh. Bakın ne diyor:
"Türkiye'nin çok etkin bir dış politikası var ve bu politika dünyada saygıyla izleniyor. Bölgesinde aşırı güçlenmesi birçok ülkeyi memnun ediyor, ancak 4 ülkeyi de tedirgin ediyor. Bu ülkelerden birisi, doğal olarak İsrail. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki "One Minute" çıkışı İsrail-Filistin meselesini doğrudan etkiledi. O tarihe kadar Filistin'i bir devlet olarak tanıyan ülke sayısı 39 idi. Ancak, "One Minute"ten sonra 18 ülke daha tanıdı Filistin'i."
***
Aslında Türkiye'nin durumunu anlamak için hakkında söylenen sözlere filan kulak vermeye gerek yok. Ülkemizin ne kadar ilerlediğini, demokratikleştiğini, özgürleştiğini, zenginleştiğini görmek için sadece bir akşam haber dinlemek yeterli. Türkiye'nin etrafı yanıyor. Halk ayaklanmaları yaşanıyor. Türkiye ise istikrar ile bilmem kaçıncı özgür seçimini yapmaya hazırlanıyor. İnsan ister istemez ülkesiyle gurur duyuyor.
Dualarımız Mustafa Kemal Atatürk'ten Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a kadar, bu vatana ve bu tablonun oluşmasına hizmet edenlere...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA