• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Muhalefetin anayasa şansı

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.10.2011, 00:00
Muhalefet partileri ne kadar farkında bilmiyorum, anayasa yapımı meselesi aslında en fazla muhalefet partilerinin kaderini belirleyecek. Muhalefet partileri eğer yeni anayasanın AK Parti'ye kazanç sağlayacağını hesap edip süreci işlemez hale getirmeyi düşünüyorlarsa bence çok büyük bir yanılgı içine sürüklerler kendilerini. Zira yeni anayasa meselesi bir bakıma muhalefetin iktidar adayı olma potansiyelini ortaya çıkaracak. Mesela CHP özgürlükler konusunda ne düşünüyor, toplum bu konuyu bilmek ve anayasa tartışmaları üzerinden görmek isteyecektir.
***
Anayasa meselesi elbette iktidar için de çok büyük önem taşıyor. Ancak siyasal pozisyon alış bakımından AK Parti yeni anayasa isteyen ve bunun için çaba sarfeden taraf olarak görüleceği için akamete uğrayan bir sürecin faturası toplum tarafından muhalefete kesilecektir. Böyle bir durumda AK Parti sözcülerinin yüksek kamuoyu oluşturma güçleriyle muhalefeti ilk sivil anayasanın yapılmasını önleyen taraf olarak tescil edeceklerine hiç şüphe yok. Böyle bir durumda AK Parti'nin yeni anayasa meselesini bir siyasi hedef olarak toplumun önüne koyacağını ve bu iddia ile seçime gideceğini, anayasa yapmaya yetecek bir seçim zaferine erişeceğini öngörmek hayal olmasa gerek.
***
Elbette 'muhalefet ne kaybeder, iktidar ne kazanır?' sorusundan önce herkesin kendisine "Türkiye 21. yüzyılda kendi anayasasını özgürce yapamazsa ne kaybeder?" sorusunu sorması gerekiyor. Aslında cevabı belli bir sorudur bu: Çok şey kaybeder.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA