• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

"Düşme" Ertuğrul Bey!..

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.01.2012, 00:00
Ertuğrul Günay bu ülkenin gerçekten seçkin insanlarından biridir. Her vakit zihnimden akıp geçtiği gibi, Türkiye'de eğer sosyal demokrasinin ve solun lideri olabilseydi, önünü tıkamasalardı, millete ulaşma imkanları bulabilseydi, bırakın solun veya siyasetin kaderini, Türkiye'nin kaderi farklı şekillenebilirdi. Ama Allah ona AK Parti'de siyaset yapmayı ve değerlerine her zaman saygılı olduğu milletine burada hizmet etmeyi nasip etti. Bana göre çok da yakıştı AK Parti'ye. Burada iki dönemdir bakanlık yapıyor. Kabinenin en başarılı bakanlarının başında geliyor. Kültür ve Turizm konularında yaptıkları bir siyasetçiyi yaşarken de, öldükten sonra da bin kere tezkiye edecek düzeyde. Bence böyle bir siyasi profilin, kendine, dip duygularına, maziden gelip de içindeki mağaraya hapsettiği dürtülerine, hadi daha açıkça söyleyelim, nefsine hakim olacağı zamandır bu zaman. Belli özellikleri, kişisel geçmişinden dolayı topluma duyduğu sorumluluk ve angajmanlar aynı zamanda siyasetin fitne üretim merkezlerinin zayıf karın gördüğü noktalardır. Nitekim Ertuğrul Günay'ı gündemlerine aldıklarına dair işaretler son dönemlerde çokça görülmeye başlandı.
***
İşte Noel Baba'yla ilgili yaşanan polemik. Ertuğrul Bey cahil bir müftünün gerzekliğini ciddiye alıp ona cevap vermek zorunda mıydı mesela? Solda ve sağda sipere yatmış bozguncuları harekete geçirmekten başka ne işe yaradı bu topa girmek? Oysa bu derece donanımlı bir bakanın, şayet bir görev sorunu kabul ediyorsa, başka bir yöntem bulması gerekirdi. İşte şimdi de dünkü Habertürk'te 19 Mayıs'la ilgili çıkan haber. Manşete bakarsanız "Eyvah, Ertuğrul Günay kavga çıkartıyor" diye düşünüyorsunuz. Haberin içine girince ve bakanın ağzından çıkanları okuduğunuzda hiç öyle bir niyet yok, ancak bir şey var: Bakan Günay'ın tarzına hiç uymayan bir naiflik, bir durumu idare etme gayreti. Bu tutum Ertuğrul Günay'a gerçekten uymuyor. Siyasetin yüksek katlarında geçen yıllar bir siyasetçiyi bozar mı? Ya da hangi katta olursa olsun, rutinleşen bir siyaset hayatı, eski bir devrimci-muhalif ruhu yeniden harekete mi geçiriyor? Bunun ikisi de olabilir. Öyleyse eğer, Ertuğrul Bey'e bir Umre seyahati tavsiye ediyorum. Demek istediğim şu: 19 Mayıs'la ilgili Ertuğrul Günay'ın kimseyi ikna etmesine gerek yok. Alınan karar doğru bir karardır. Öyle soğuk-sıcak meselesi de değildir. Bakan Günay bu stadyumlardaki temaşayı Recep Peker'in 30'lu yıllarda İtalya'dan, Almanya'dan devşirip getirdiğini bilmiyor mu sanki? Kökü dışarda olan bir uygulamadan teamül mü olur? Ayrıca mesele bir kanun ve genelge meselesidir. 1981 Tarihli ve 2429 Sayılı Kanun, 1981 Tarihli ve 17475 Sayılı Yönetmelik, 2007 Tarihli 2595 Sayılı Kutlama Yönergesi ortada durup dururken, niçin bin dereden su getiriliyor anlamıyorum. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın düşünce biçimi gayet açık: Milli bayramlar daha çeşitli, daha renkli ve daha bilinç kazandırıcı bir biçimde kutlanacak. Ertuğrul Günay'a Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını hatırlatmaya bilmem gerek var mı?
***
Benim için hiç önemi yok ama bir başka husus daha var: Doğrusu beni Bakan Günay adına endişelendiren bir durum bu. Bildiğim bir şey var, uzun görev yılları makam sahibi siyasetçilere oturdukları koltuğun kendileri için müktesep hak olduğu duygusunu verir. Siyasetçi eski duyarlılıklarını kaybeder. Altı boş popülizm yapmaya başlar. Gerçek dostlarına özensiz davranır. İşin ilginç tarafı aynı "tanrılaşma" hastalığı o siyasetçinin maiyetinde de görülür. Mesela şu geçtiğimiz aylarda, bakanlığı ilgilendiren önemli bir konuda Bakan Günay'ı iki kez aradım. Nezaketen bile olsa bir cevap yok. Hadi diyelim bakanların işleri çok olur, ya o bakanın özel kalem müdürü ne işe yarar? Özel kalem müdürünü aradığımız zaman "toplantıda" dedirttiriyor beyefendi. Sonra da herhangi bir biçimde geri dönmüyor. Bakan Günay eski model popülizm yapmayı bıraksın da, bence önce özel kalemde oturan o toplantı meraklısı arkadaşla ilişkilerini gözden geçirsin.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA