• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Demokrasi Paketi

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.09.2013, 00:00
Demokrasi paketleri hep sancılı çıkardı ülkemizde. Genellikle öyle nurtopu gibi bir paket de çıkmazdı; aksine beklentileri karşılamayan, sadre şifa olmayan değişikliklerin yer aldığı mini paketlerdi çıkanlar.
Bunun belli bir nedeni vardı; bu ülkede bütün siyasi alanı kontrol eden bir vesayet düzeni vardı çünkü. Siyasi iktidarlar vesayetin izin verdiği ölçüde demokratik sınırları genişletebilme kabiliyetine sahiptiler. Vesayet organlarının uyarılarını dinlemeyen bir seçilmiş hükümet bir süre sonra kendisini yönetilemeyen bir ülkenin hükümeti olarak buluverirdi.
***
Geçmiş zamanı, daha doğrusu yakın geçmişi anlatıyorum.
Oysa Köprünün altından çok sular akıp geçti. Şu geçen son on sene , özellikle de son beş sene gerçekten bir sessiz devrim olarak yaşandı demokratikleşme bakımından. Tarihimizin en büyük demokratikleşme hareketine tanık olduk.
İnsan hakları ve demokrasi bahsinde hayal dahi edemeyeceğimiz gelişmeler oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Esasen bütün partiler demokratikleşme süreçlerine destek verdiler.
Bu on sene Türklerin tarihinde İkinci Tanzimat dönemi diye yer edecek kadar önemlidir.
***
Bütün bu büyük gelişmelere rağmen hala demokrasi açığımızın olduğu bir gerçektir. Terör meselesinin çözülmesi, toplumsal barışın ve adaletin sağlanması, birey özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması demokrasi açığımızın kapatılmasıyla ilgilidir. Bunun için hükümet yeni bir demokrasi paketini açıklamak üzeredir. PKK'nın ölçüsüz gevezelikleri yüzünden başbakan Erdoğan paketi açıklamayı erteledi. Çünkü bir demokrasi paketi açıklanacaksa bunun PKK'nın talebi üzerine hazırlanmış algısının oluşmaması gerekir. Bu yapılan işi ifsat edecek bir yanlış olur. Paket muhtemelen herkesin işine yarayacak genel demokratik hakları içerecek;elbette Kürt vatandaşlarımız ve tabi silahını bırakıp sivil hayata katılmış PKK'lı da bu paketten yararlanacak.
PKK bu paketle ölçüsüz isteklerinin karşılanacağını sanıyorsa daha çok bekler.
Demokrasi sadece kürtlere, sadece Türklere lazım değil; demokrasi herkese lazım!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA