• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

Nedimelerin savaşı

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.09.2011, 00:00
Bayram ve tatile de sabun köpüğü filmler yakışırdı doğrusu. Film dağıtımcılarımız da fırsatı kaçırmadan bu formülü aynen uygulamış. Romantiklere 'Yeryüzünde Son Aşk', meraklısına 'Kaptan Amerika', komedi sevenlere 'Nedimeler', çocuklara 'Hayvan Bakıcısı'. Tercihimi Nedimeler'den yana kullandım. Çünkü onca yıla rağmen Julia Roberts'lı 'En İyi Arkadaşım Evleniyor' filminin tadı hala damağımda.
Amerika'da bir gelenek var. Gelin, arkadaşları arasından nedimelerini ve baş nedimeyi seçer. Bu, kızlar arasında fiyakalı bir şey. Haftanın dişe dokunur filmlerinden 'Nedimeler' bu mevzudan yola çıkıp herkesi güldürecek bir komedi filmi olarak karşımıza geliyor. Konusu kısaca şöyle: Hayatı karmakarışık olan Annie'nin en yakın arkadaşı Lillian evlenmek üzeredir. Adet üzerine Annie bu mutlu gününde arkadaşının nedimelerinden biri olmayı kabul eder. Fakat hiç beklenmedik bir sorun çıkar. Lillian'ın son dönemdeki yakın arkadaşı -genç, güzel ve zengin- Helen de baş nedimelik için sıkı bir adaydır.

YENİ KEŞİFLER
Eskiden, çok eskiden tek kişilik kahkaha makinesi komedi kralları vardı. Klasik komedi anlayışı zamana yenik düşünce onlar da -Şarlo, Laurel/Hardy, Jerry Lewis gibi- birer efsane olarak tarihteki yerlerini aldılar. Kara mizah yapmak, mesaj vermek gibi meseleleri olan filmlerin yerini durum komedisi ile hoşça vakit geçirtmeyi amaçlayan parodi film anlayışı aldı. Bu yeni komedinin mimarlarından biri Judd Apatow'un yükselişi de '40 Yıllık Bekar' filmiyle başladı. Ardından 'Kaza Kurşunu', 'Walk Hard: The Dewey Cox Story', 'Matrak Adamlar' ve 'Zorlu Görev' gibi durum komedisinin hakim olduğu filmlerle Apatow, güldürme çıtasını sinemada daha yukarıya koydu.
'Walk Hard'ı Judd Apatow'un filmleri arasında farklı bir yere koymak gerekir. Çünkü John Cash'in hayatı olan 'Walk the Line' filmini örnek alarak, müzisyen biyografileri ile kafa bulan 'Walk Hard' parodi filmler arasından hemen ayrılır. Beatles'dan Bob Dylan'a pek çok müzisyene rastlayacağınız film, sürprizleriyle her seyredilişinde yeni keşiflere, yeni heyecanlara imkan tanır.
'Nedimeler' ile John Apatow, ilk kez kadın dünyasına el atıyor. Yapımcı olarak kamera arkasında olan Apatow'un elinin filme dokunduğu, her kareden belli oluyor. Mesela uçakla Vegas'a yapılan yolculuk. Uçuşta Annie'nin kafayı bulduğu sahneler... Gelinlik seçerken başlarına gelenler -en çok da geğiren kadın- kaba ama komik. Annie'nin polis memuru Nathan'la olan ilişkisine doğru yelken açarak film, romantizm koylarında da gezinmiyor değil. Yani film tam 'Apatow' usulü; ister gül, ister ağla ister romantizmin koynunda sabahla.

YENİ NESİL
Komediye hala hayat veren oyuncular ve oyunculuklar. 'Kristen Wig' Annie rolünde muhteşem. Chris O'Dowd da polis Nathan'da. Ve diğer oyuncularda takım ruhuna tam uyuyor. Sürpriz oyuncu ise Annie'nin annesini canlandıran Jill Clayburgh. Epeydir yeni bir filmde izlemediğim efsane oyuncu şa-ha-ne! 'An Unmaried Woman' filmiyle popüler olan Clayburgh'un 'La Luna'sı benim favori filmlerimden. Bayram neşemiz sürsün diyorsanız haydi buyurun 'Nedimeler'e.
İyi seyirler.

Haftanın Filmi

Hayvan Bakıcısı

Hayvanat Bahçesi'ndeki hayvanlar, iyi kalpli bakıcıları Griffin'i çok sever. Griffin, hayatında bir kız bulmanın tek yolunun hayvanat bahçesinden ayrılmak olduğuna karar verir. Paniğe kapılan hayvanlar, en büyük sırlarını, insan gibi konuşabildiklerini açıklar. Griffin'in gitmesini önlemek için, ona flörtün hayvanlara has esaslarını öğretmeye karar verirler. Çoluk çocuk, maaile birlikte seyretmek isteyenler kaçırmasın.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA