• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

Vahşi Batı uzaya karşı

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.10.2011, 00:00
Bu aralar Digitürk'teki MCM'e takılır oldum. Günde/gecede bir- iki western filmi izlemek iyi geldi bana. Tıpkı çocukluğumda pazar sabahları TRT'de western filmi izlemek gibi. Kim bilir, belki de iyi gelen nostalji duygusuydu. İşte bu dönemde sinemalara "Kovboylular ve Uzaylılar" filmi adeta UFO gibi düştü. Son Bond Daniel Craig ile efsane Indiana Jones Harrison Ford da başrolde. Film setleri mi karışmıştı yoksa benim kafam mı? Spielberg de yapımcıları çıkmasın mı? Bu kadar iyi isim, westernle bilimkurguyu harmanlayan "Kovboylular ve Uzaylılar"da bir araya gelince seyretmeden olmazdı.
Filmin konusu kısaca şöyle: Vahşi Batı'nın hüküm sürdüğü 1870'li yıllar... Adını bile hatırlamayan bir adam, kasabadaki dengesizliklere kendince bir denge getirir. Kasabanın hakimi, sığır ticareti yapan Albay Dolarhy de kendince bir denge sağlamaktadır. Yabancının kolunda dijital bir bileklik vardır. Adının, aranan bir suçlu olan Jake Lonargen olduğu iddia edilen yabancı, hapse atılıp mahkeme için yola çıkarılırken gökten gelen bir tehlike işin seyrini değiştirir. Bu yabancı, kasabalılarla beraber tuhaf yaratıklara karşı mücadele etmeye başlar.

KİMYALARI TUTMAYINCA...

"Kovboylular ve Uzaylılar" adından da anlaşılacağı üzere pek de yan yana gelmeyen iki farklı tür. Kimyaları, fizikleri bugüne kadar maalesef hiçbir filmde tutmadı. Bunun en güzel fiyaskosu da "Wild Wild West"ti. Film her ne kadar mizah anlayışı ile tasarlansa da olmayınca olmuyor, iki özgür tür bir araya gelmiyor. Bence her tür kendi evreninde rahat bırakılsa eminim çok daha güzel projeler hayat bulacak.
Mesela western denincE John Wayne'li filmler ve John Ford hemen aklıma geliyor. Daha sonraki yıllarda da Clint Eastwood spagetti westernlerde - İyi, Kötü, Çirkin gibi- yönetmen Sergio Leone ile birlikte sinema tarihinde bir döneme imzalarını atmışlardı. Sonraki yıllarda Eastwood, "Affedilmeyenler" filmiyle westerne yeni bir ufuk açmıştı. Kuşkusuz bu film, geçmiş yıllara adeta bir vefa borcuydu.
Son yıllara baktığımda da Brad Pitt'li Korkak Robert Ford'un Jasse James Suikastı vahşi batı dönemine ait en güzel filmdir. Coen Biraderler'in yeniden çevrimi "True Girit" de yine sinemada westerne hakkını veren filmlerden biriydi.

CRAIG'E YAKIŞMIŞ

"Kovboylular ve Uzaylılar"a gelince; ne herhangi bir türe -western ya da bilimkurgu- yenilik getirebiliyor ne de film olarak resimli fotoromanın ötesine geçebiliyor. Filmde ağırlık westernden yana ama baştan sona klişe. Filmden geriye kala kala yakışıklı Daniel Craig kalıyor. Ajanlıktan sonra kovboyluk da yakışmış. Bol vaktiniz varsa ve ille de western seyredeceğim diyorsanız buyrun sinemaya. Daniel Craig'in gençlik yıllarında çektiği "Mother" filmini bulursanız yüzde yüz seyredin. Sadece yetişkinler için olduğunu da hemen belirteyim.

Haftanın Filmi

Mucizeyi Kadınlar Yaratır

Sex and The City dizisindeki Carrie rolüyle popüler olan Sarah Jessica Parker, modern kadının sorunlarıyla ilgili bir filmle karşımıza çıkıyor. Bir finans şirketinde çalışan Kate, mimar eşi ve iki çocuğuyla birlikte Boston'da yaşamaktadır. Kate yeni bir iş nedeniyle sık sık New York'a gittikçe eşiyle arası açılır. Kate, ev ve eşiyle arayı iyi tutmaya çalışırken yeni iş ortağının yakışıklılığına da karşı koymaya çalışır. Bu yakışıklı da emekli "Bond" Pierce Brosnan'dan başka biri değildir. Bu şahane bir romantik komediyi kaçırmayın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA