• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

Sert delikanlılar işbaşında

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.09.2012, 00:00
1980'li yıllarda Polis Akademisi serisi vardı. Zekadan noksan senaryoları, vasat oyuncuları ve kaba güldürü anlayışıyla polislerle dalga geçerdi. Yeni vizyona giren 'Tehlikeli Takip' ise over doz bir hayranlıkla polisleri yere göğe sığdıramıyor. Buna rağmen filmin gerçekçi boyutunu takdir etmek gerekiyor.
Filmin konusu şöyle: Çaylak polisler Brian ve Mike aralarında sağlam bir bağ kurmuşlardır. Kısa bir süre sonra öldürülmek üzere birilerinin kara listesine alınırlar. Oysa tek yaptıkları rutin bir trafik kontrolünde az miktarda nakit para ve ateşli silahlara el koymaktır. Ama bilmedikleri nokta, bu malların çok güçlü bir yeraltı örgütüne ait olduğudur. Örgüt artık ikisinin peşindedir.

YENİ NESİLLER
Şiddet dolu sokaklar polislerle suçluların arasındaki amansız takip 'Tehlikeli Takip'de bir kez daha karşımızda. Brian ve Mike korku tanımayan iki polis. Mike Meksikalı. Yürekliler ama akıllılar mı? Tartışılır. Bazen şüpheliyi ikna etmek için rozeti çıkarıp yumruk yumruğa kavga edebiliyorlar. Bir çocuğun hayatı söz konusu olduğunda alevlere dalıp onu kurtarabiliyorlar. Kaba saba belden aşağı muhabbete bayılıyorlar ama çok da sempatikler. Başarı madalyası aldıktan sonra ayakları yerden kesiliyor. Sonrasın da üzerlerine vazife olmayan işlere bulaşıyorlar.
Brian gittiği üniversitedeki bir ders için bütün olayları kamerasıyla kayda alıyor. Olayları bazen o kamera kayıtlardan izlemek filmdeki gerçeklik duygusunu da daha artıyor. Ama keşke kamera iki polisin yaşadığı pek çok vakada daha etkili kullanılabilseydi. En azından merak edilen bir olay o kayıtlardan çözülebilirdi. Bu haliyle kamera filmde işlevsel değil aksesuar olarak kullanılmış.

GERÇEKÇİ FİLM

Film David Ayer'in ilk yönetmenlik çalışması. Kendisini 'Özel Tim' ve 'İlk Gün'ün senaryoların yazarı olarak tanıyıp sevmiştik. Polis ve suçlular dünyasını çok iyi tanıyan Ayer, ilk yönetmenliğinde yine o dünyayı anlatmayı tercih ediyor. Yarattığı gerçekçi karakterler ve yazdığı doğal diyaloglar Ayer'in başarısındaki en büyük etken. Dody Dorn'un -Akıl Defteri'nin kurgucusu- dinamik kurgusunu da es geçmemek gerekir.

İYİ BİR İKİLİ
Brian'ı Jake Gyllenhaal, Mike'ı ise Michael Pena canlandırıyor. İkisi de çok inandırıcı performanslarla seyircisini selamlıyor. Gyllenhaal'ı Brokeback Dağı gibi birçok başarılı filmde izlemiştik. Pena'nın ise Çarpışma'daki oyunu hala akıllarda. "Tehlikeli Takip" ise ikisinin de kariyerinde özel bir yer edinecek. Beyazperdede iyi bir ikili oluşturmuşlar.
'Tehlikeli Takip' aksiyonu ve argosu bol sıkı bir polisiye. İlk gösterimi Toronto Film Festivali'nde yapıldı. Gişeye göz kırptığı gibi festival seyircisini de ihmal etmiyor. Eğer bu filmi severseniz Slyvester Stolene' nin oynadığı "Polis" ve Denzel Washington'un Oscar aldığı 'İlk Gün'ü tavsiye ederim.

Haftanın Filmi
Araf

Olgun ve Zehra bir benzin istasyonunda çalışmaktadırlar. Birbirlerine aşıktırlar. TV'de gördükleri dünyalara özenirler. Bir gün benzin istasyonuna gelen Mahur ile Zehra arasında başlayan aşk tüm dengeleri alt üst eder. Yeşim Ustaoğlu'nun yönettiği filmde başrolleri Neslihan Atagül, Barış Hacıhan ve Özcan Deniz paylaşıyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA