• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

Yılın en iyi filmi!

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.12.2012, 00:00
Bu yıl iki filmi tek geçerim: "The Master" ve "Operasyon: Argo". Her ikisi de sinemayı sanat yapan, yaratıcılık çıtasını çok yukarılara koyan çalışmalar. Türkiye'de çekilen sahneleriyle çok konuşulan "Argo" başarısıyla da herkesi mutlu etti doğrusu. Filmin ters köşeye yatırdığı nokta ise oyuncu Ben Affleck'in hayranlık uyandıran yönetmenliği.
Film 1980 yılında İran Şahı'nın idam edilmesi için Amerika'dan İran'a yollanmasını isteyen İran'lı protestocuların 444 gün boyunca Amerikan Konsolosluğu'nu esir aldığı ünlü İran rehine krizini konu alıyor. Kanada Büyükelçisi, konsolosluk esir alınmadan son anda kaçan altı konsolosluk çalışanını evinde saklar. CIA ajanı Tony Mendez ise bu altı kişiyi kurtarmak amacıyla egzotik mekanlarla dolu bir bilim-kurgu filmi için mekan arayışı yapan bir film ekibi ayağıyla İran'a gelir.

YAKIN GEÇMİŞE TANIKLIK

Film açılış jeneriğinde 1950'den devrime kadar olan sürede İran tarihini etkileyici bir görsellikle özet olarak anlatıyor. ABD'nin şah rejimini açıktan desteklediğini de tarihe not düşüyor. Çok etkileyici bir konsolosluk saldırısı ile başlayan film herkesi sıkıca gerdikten sonra Hollywood'a yelken açıyor.
Ancak filmlerde olur diyebileceğimiz bir absürtlükteki kurtarma planıyla CIA rehine kurtarma operasyonuna başlıyor.
Argo isimli bir bilim-kurgu filmi için stüdyo ofis açılıyor, stüdyo kuruluyor, okuma provaları bile yapılıyor. Bu sahte filmi olabildiğince gerçek kılabilmek için CIA efsanevi makyaj uzmanı John Chambers -Maymunlar Cehennemi- ve prodüktör Lester Siegel'den destek bile alınıyor. Anlayacağınız CIA-Hollywood el ele.

MÜTHİŞ BİR POLİTİK GERİLİM

CIA ajanı Tony Mendez önce Türkiye'ye oradan da İran'a Kanada pasaportuyla giriyor ve soluğu Kanada Konsolosluğu'ndaki rehinelerin yanında alıyor. Filmin adrenal yüklü anları da bu nokta itibariyle başlıyor. Altı kişinin film ekibi gibi ilk pazaryerine gidişinde eylemcilerin arasında düşmeleriyle başlayan tempo giderek tırmanır. Belgesel stili görsellik, dönemi çok gerçekçi yansıtan atmosfer, tansiyonu yüksek bir drama ve yaratıcı montaj "Argo"yu politik-gerilim filmleri içinde başyapıt kategorisine yükseltiyor. Ben Affleck yönetmen olarak klasik casus klişelerini kullanmadan müthiş bir gerilime imza atıyor.

BİR YÖNETMEN DOĞUYOR

Tartışmalı oyunculuğu, Jennifer Lopez'le ilişkisiyle magazin süsü olan Ben Affleck yönetmenlikteki başarısıyla şaşırtıyor. "Kızımı Kurtarın" filmiyle ilk yönetmenlik denemesini başarıyla geçen Affleck "Hırsızlar Şehri"yle bunun tesadüf olmadığını gösterdi. Sanatçı üçüncü filmi "Operasyon: Argo" yla kariyerinin zirvesine çıkmış oldu.
Filmde başrolü de oynayan Ben Affleck'e John Goodman ve Lester Siegel gibi iki Hollywood efsanesi de eşlik ediyor. Diğer oyuncular ise gerçek hayattaki kahramanlara benzemekle birlikte tam bir takım oyunculuğu sergiliyor.
Uykumu getiren demode bir Bond'un üzerine "Operasyon: Argo" ilaç gibi geldi doğrusu. Yılın en iyi filmlerinden biri olan "Argo"yu kaçırmayın.

Haftanın Filmi
Van Ggölü Canavarı

Üç çoban arkadaş bir gün çobanlık yaptıkları sürüyü kaybederler. Akıllarına Van Gölü sahilinde sahte bir canavar maketi yapıp, bundan para kazanma fikri gelir. Kısa sürede gölde canavar olduğu dedikodusu yayılır ve İstanbul'dan gazeteciler gelir. Üç kafadar ekipteki gazeteci kadınlara aşık olunca başlarına komik işler açarlar. Filmin kadrosunda Selahattin Taşdöğen, Naci Taşdöğen, Ceylan Yılmaz yer alıyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA