• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

Kalbinizi ısıtacak bir hikaye

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.10.2012, 00:00
Geldi geliyor derken "Uzun Hikaye" nihayet bu hafta sinemalarda. Yönetmen: Osman Sınav. Oyuncu: Kenan İzmirzalıoğlu. Aman sakın yeni bir "Deliyürek" vakası sanmayın bu filmi. Kabadayılıkla, aksiyonla uzaktan yakından alakası yok. Bulgar Ali'nin hayatından yola çıkmış 1940'lardan 70'lere Türkiye'nin yakın geçmiş bir panoraması.

KİMDİR BULGAR ALİ?
Yetim kalan Bulgar Ali Pehlivan dedesi Süleyman ile Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelen bir göçmendir. Dedesi, Ali'yi mert ve eşitliğe inanan bir insan olarak büyütür. Aşık olduğu Münire'yi ailesi ona vermeyince kaçırır. Ali'nin hayatı sevdiği kadınla birlikte kasaba kasaba gezip, nerede tutunabilirse orada yaşayarak geçer. Mustafa adında bir de oğulları olur. Geçimini katiplik, muhasebe kaydı tutma gibi işlerle kazanan Ali haksızlığa katlanamayan kişiliği nedeniyle, en basit eşitlik istediği kasabadan dahi bencil insanların kumpası nedeniyle kovulur. Bu arada oğlu Mustafa da büyür ve kendi hikayesinin peşine düşer.

SINAV'A ÇOK YAKIŞMIŞ
Osman Sınav sinemada kendisini en iyi bu filmle ifade edebildi diye düşünüyorum. "Uzun Hikaye" tam onluk. Film hem Sınav'ın hayattaki duruşuyla bire bir örtüşüyor hem de görsel olarak hikaye tıkır tıkır akıyor. "Yalancı", "Gerilla", "Pars: Kiraz Operasyonu" gibi filmlere imza atsa da seyirci Osman Sınav'ı daha çok "Süper Baba", "Ekmek Teknesi" gibi yüksek reytingli dizilerden tanıyor. Uzun Hikaye de konu itibariyle bu dizilere daha yakın bir seyir izliyor.
"Uzun Hikaye" muhafazakar kesimin sevilen, sayılan edebiyatçısı Mustafa Kutlu'nun aynı adlı kitabından bir uyarlama. Filmde 60'lı 70'li yılların olayları fonda yer alırken dini inanç ve sol ahlakı da bir araya getirmeye çalışıyor. Bu nedenle Ali'nin özel bir insan olduğu hemen dikkati çekiyor. Kimdir bu insan? Umutları olan bir genç, gözü kara bir sevdalı, müşfik bir baba, inanan ama her şeyden de öte eşitliği savunan bir sosyalist. Mustafa Kutlu-Osman Sınav'ın tezi Ali'yle ete kemiğe bürünmüş oluyor.
Film Bulgar Ali'nin hikayesi. Onunla başlıyor ama tam zamanında hikayeye dahil olan tren şefi, kıraathane sahibi Emin Efendi, Musa Çavuş, Savcı gibi yan karakterlerle daha da zenginleşerek ilerliyor. Karakterler hikayeye dahil oldukça değişen Türkiye'yi de görüyoruz.

KENAN KENDİNİ AŞMIŞ
Birinci sınıf bir prodüksiyon ve üst düzey oyunculuklar hemen göze çarpıyor. Bu kadar iyi ismi bir araya getirmek ve onlardan oyun almak bile başlı başına bir başarı. Altan Erkekli'den Erkan Avcı'ya, Güven Kıraç'tan Kürşat Alnıaçık'a tüm oyuncular tam bir takım oyuncusu. Ushan Çakır, Damla Sönmez filmin genç ustaları. Manken Tuğçe Kazaz, Münire'de çok iyi. Ve Bulgar Ali'de Kenan İmirzalıoğlu kendini aşıyor.
Neticede "Kubbede kalan bir hoş seda" gerisi uzun hikaye.

Haftanın Filmi
Başka Bir Kadın

40 yaşındaki Marie bir sabah uyanır ve 30 yaşında olduğunu fark eder. Hayatının 10 yılını silinmiş gibidir. Bitmek üzere olan bir aşk hikayesinin başlarındadır ve aşkını tekrar kazanmak için sadece 4 günü vardır. Başrollerinde Juliette Binoche ve Mathieu Kassovitz'in paylaştığı filmi romantik komedileri sevenler kaçırmasın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA