• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Zeybekci'den 1 istedik 2 aldık

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.01.2014, 00:00
Yeni Asır'lı olmak, Yeni Asır'cı olmakla bir kez daha gurur duydum dün. Biz dün manşetimizde "Bu dikiş tutar" demiş, Denizlili İhracatçıların, küçük yaşta zorla evlendirilen kızlarımız için Güneydoğu'daki 3 ilden başlattıkları projeyi paylaşmıştık sizlerle. Oralarda kurulacak dikiş atölyelerinde kızlarımız iş sahibi yapılacak, ailelere ekonomik katkı sağlanacak ve çocuk yaşta evlendirmelerle ilgili buradaki insanlar bilinçlendirilecekti. Ve, projenin asıl sahibi, Denizlili Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye de seslenmiştim ben köşemde; "Harika bir proje ama yetmez. Siz orkestra şefi olun ve TOBB başta olmak üzere Türkiye genelindeki örgütlü iş ve meslek birliklerini de bu projeye dahil edin" demiştim.
Hemen aradı Zeybekci ve beklediğimden fazlasını anlattı.
Önce, projenin çıkış hikayesi; Genel Merkez'in görevlendirmesiyle geçen yıl Osmaniye'den Doğu Beyazıt'a kadar yaptığı incelemelerde hep karşısına çıkmış ama en çarpıcı olanı Hakkari'deki yüzlerce kız çocuğuna düşen tek dikiş makinesinde meslek öğrenme çabaları onu bu yola itmiş. Orada, küçücük yaşta zorla evlenmelerin çokluğu da işin tuzu biberi olmuş.
Bakan olur olmaz da hemşerilerine vermiş ilk görevi; "Hemşerileri bakanın nimetlerinden önce külfetini yüklendiler sağolsunlar" diye espriyle anlatıyor.
Projenin amacı; çocukları güçlendirmek, yetenekli hale getirmek, meslek sahibi yapmak ve ekonomik anlamda aileye katkı sunmak. Bununla birlikte, küçücük yaşta zorla kız çocuklarının evlendirilmemesi yönündeki bilinçlendirmek.
Ve; beklediğim yanıt fazlasıyla geldi demiştim en başta; Ben TOBB demiştim, Bakan Zeybekci işin içine Türkiye İhracatçılar Meclisi'ni (TİM) de sokmuş. Şimdi bu iki kurumla bir çalışma yapıyor ve önümüzdeki haftalarda tekrar bir araya gelip değerlendirecekler. Birkaç ay içinde de Türkiye genelinde düğmeye basılacak hale gelecek.
Herşeyi devletten beklemek doğru değil. Devlet ancak farkındalık yaratıp tarafları bir araya getirmeli ve süreci takip etmeli. Nitekim; bu konuda da böyle oluyor. Biz de Yeni Asır olarak bu konunun iflah olmaz takipçisi olacağız. Bu böyle biline...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA