• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Altımızda zeytin ağaçları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.11.2009, 00:00
Türkiye'nin en çok zeytin ağacına sahip Akhisar'ın üzerinde helikopterle turluyoruz. Yaklaşık 1000 metre yükseklikten, aşağıda zeytin toplayan çiftçileri seyrediyoruz. Kimi ağaçlar yıllanmış, kimileri henüz bebek, kimileri de 8-10 yıllık. Aşırı rüzgar nedeniyle helikopterin arada bir sarsılmasından dolayı yüreğimiz ağzımıza geliyor ama gördüğümüz manzara "iyi ki bu geziye çıkmışız!" dedirtiyor.
Herkes binmiyor helikoptere çünkü. Hala hafızalarımızda yer eden son helikopter kazasının etkileri de var bunda hem de havanın çok soğuk ve rüzgarlı olmasının. Sulu kar yağıyor neredeyse.
Helikopter gezisi, bu yıl Akhisar'da düzenlenen 4. Türkiye Zeytin Hasat Şenlikleri'nde yer alan bir etkinliklerden biri.
Ege zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği ve Zeytindostu Derneği tarafından ilk kez Ayvalık'ta düzenlenen Hasat Şenlikleri, daha sonra Aydın ve Mut'da yapıldı.

HASAT ŞENLİĞİ
Amaç, zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarına değinmek, bu konuları düzenlenen panellerde tartışmak, beklentileri ve yapılması gerekenleri dile getirmek. Tabii hasadın keyfini çıkarıp zeytin toplamak, zeytin ve zeytinyağının tadına varmak, yeni fidanlar dikmek de işin keyifli tarafı. Esas olansa en değerli ve yararlı meyve suyu olan zeytinyağı hakkında halkı bilinçlendirmek.
Örneğin iki senedir Ayvalık'ta yapılan (Ayvalık Ticaret Odası, daha sonra bu hasatları düzenli olarak yapmaya başladı) şenliklere ve fuara katılan, zeytin ve zeytinyağını sofrasından eksik etmeyen bir zeytindostu olarak Akhisar'daki zeytin ağacı sayısından haberim yoktu.
Meğer Akhisar, Türkiye'nin Endülüs'ü (İspanya'nın en çok zeytin ağacı olan bölgesi) olmuş. 10 milyon 275 bin ağaç. Ve bu sayı her geçen gün artıyor. İkinci sırada ise 9 milyonu aşkın rakamla Mersin'in Mut ilçesi.
Bu artışın nedeni Akhisarlı çiftçinin tütün yasağından sonra zeytine yönelmesinden kaynaklanıyor. Eskiden beri zeytincilikle uğraşanlar ve tütünleri söküp zeytin ağacı dikenlerle birlikte Akhisar bir zeytin bölgesine dönüşmüş. Arazinin uygun olması da bu yönelişi artırmış.

AKHİSAR'IN CAZİBESİ
Helikopterle dolaştıkça görüyorsunuz bunu zaten; gözünüzün alabildiği her yer dümdüz ova irili ufaklı zeytin ağaçlarıyla dolu. Siyah zeytin deyince akla ilk önce Gemlik veya Ayvalık geliyor ama yeşil zeytinde Akhisar iddialı. Hem çeşidi bol hem de kalitesi çok farklı. Bu özellikleri yatırımcı açısından Akhisar'ın cazibesini artırıyor.
Ağaçların her boyda olması Akhisarlı çiftçilerin yararına da oluyor. Büyük zeytinler toplanıp sofralarımıza işlenmiş zeytin olarak gelirken, küçükler yağa dönüşüyor.
Ece ve Ravika, Akhisar'ın ulusal pazarda da bilinen ve satılan markaları. Bazı üreticiler ise küçük çapta da olsa yurtdışına ihraç ediyorlar yağlarını farklı markalar adı altında.
Bu kadar zeytin ağacı dikilmeli mi, tüketimde gelişmeler neler, ihracatçının durumu ne halde? Bu soruların yanıtını ise yarın ele alacağız.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA