• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Sertifikalı girişimci kadınlar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.07.2010, 00:00
Bu haftanın lider kadınları bir değil 29 tane. Üstelik sertifikalı. 1225 kadın arasından seçildik. Ötekiler kötü olduğu için değil, bizim projelerimiz daha iyi olduğu için öne çıktık

Girişimci olma serüvenimden daha önce bahsetmiştim size. 20 ülkede devam eden 10.000 Kadın Girişimci projesi kapsamında Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi'nde aldığım 2,5 aylık yoğun eğitim bitti ve geçtiğimiz hafta düzenlenen törenle sertifikamı aldım.
Bu nedenle bu haftayı benimle aynı eğitimi tamamlayıp mezun olan arkadaşlarıma ayırıyorum.
Kimimiz bekar, kimimiz evliyiz. Anne olanlar da var aramızda, çocuksuzlar da. Hepimizin eğitimi, mesleği, yaptığı iş farklı. Hayat görüşü, dünyaya bakışı da. Ama ortak noktamız çalışmayı, üretmeyi, yaşam biçimi olarak seçmemiz. Hemen hepimiz ya bir yerlerde çalışmışız ya babamızdan kalan işin başına geçmişiz ya da daha baştan itibaren kendi işimizi kurmuşuz.
Kendimizi geliştirmeye yönelik böyle bir projeyi duyunca da hemen başvurmuşuz. Kimimizin amacı işini büyütmek, kimimizin de kendi işini kurmak. Bu amaçla Özyeğin Üniversitesi'nin 202 numaralı salonunda bir araya geldik zaten.

YENİ PROJELER
Beni biliyorsunuz, daha önce yaptığım gibi dergiler hazırlamak istiyorum. Ama bu kez patron ben olacak ve kendi dergilerimi çıkaracağım.
Diğer arkadaşlarıma gelince;
Betil Ildır, tatile gittiğinde köpeğini gönül rahatlığı ile bırakacağı uygun bir pansiyon bulamadığından kendisi gibi düşünenler için "evcil hayvan konuk evi" açacak.
Üç çocuk annesi Mürvet Bayram uzun yıllar yaşadığı İsviçre'dekilere benzer bir anaokulu açmayı düşünüyor.
İki çocuk doğurduğuna kimseyi inandıramayan Hatice Hüner ise yine çocuklar için Almanya patentli bir eğlence ve spor merkezi açmak için kolları sıvadı.
Mezun olduktan sonra Koleksiyon mağazasında çalışan ve iki özgün tasarıma imzasını atan Filiz Çankaya, artık kendi şirketi için tasarım yapıyor.

MARKA YARATMAK
Büyük marketlerde satılan kuru sebzeleri üretip pazarlayan firmanın ortaklarından İzmirli Ece Berberoğlu, ithalat yapmak için harekete geçti.
Balıkesirli Nur Soyer, organik ekmek üretip, marka olmayı amaçlıyor.
Leyla Bayraktar Çiçek'in hayali konserveler için teneke kutu üreten bir fabrika kurmak ve plastik yerine teneke ürünlerin kullanılmasını yaygınlaştırmak.
Her tür tabela ve baskı işi yapan Bilge Sönmez işini büyütmek ve geliştirmek istiyor.
Tekstil işiyle uğraşan Zeynep Erol'un amacı, markalaşıp, ithalatı artırmak veya yepyeni bir ürün tasarlamak.
Rusya'ya deri ceket ve paltolar satan bir atölyeye sahip olan Refika Özoğlu da benzer bir düşünceye sahip.
Genç yaşta çocuk kitapları basan bir yayınevine sahip olan Tuğçe Çambel'in amacı, yeni, özgün ve farklı ürünlere imza atmak.
Seramik sanatçısı Tümay Güneş, eserleriyle tekstili birleştirip marka olmak yolunda ve bunu planlı ve programlı yapmak arzusunda.
Yıllardır takı tasarımı yapan, aynı zamanda eğitim veren ve kitaplar yazan Gülay Öztürk'ün amacı da bu alanda markalaşmış ismini daha bilinir kılmak.
Motorsiklet tutkunları için çantadan, cekete ürünler üreten Ayşenur Karaman Üçer, mağazasını büyütüp, motorcuların uğrak yeri bir markete dönüşmeyi hayal ediyor.

FARKLI FİKİRLER
Fadime Gök, mühendis değil ama kardeşleri ile birlikte ozon makineleri üretiyor ve bunu geliştirmek arzusunda.
İnternette fındık dükkanı açan Gülbahar Ergelen, herkesi fındık ve fındık yağı ile tanıştırmak istiyor.
Bursa'da düzenlenen bir girişimcilik seminerinde tanıştığım Derya Kaya ile yolumuz burada da kesişti. Derya'nın küçük esnafın ürettiği makineleri pazarlayıp, yurtdışına satan bir şirketi var.
Mücellit Gülderen Dikyol ise cd'lerin giydirilmesi ile uğraşıyor ve işini geliştirmeyi amaçlıyor.
Aramızda bir biyolog bir de kimyager var. Hale Toroslu Türkiye'de bulunmayan ilaçları getiren bir şirkete sahip. Neslihan Dolgun'un ise piyasaya yeni çıkacak ilaçların gönüllüler üzerinde denenmesini sağlayan bir şirketi var.
Halkla ilişkiler işiyle uğraşan Şebnem Çavuşoğlu, Elif Ataseven ve Dilek Özen de ilk adımı çoktan atıp, şirketlerini kurmuş ve bugüne kadar epey yol almışlar. Hepsinin amacı, emin adımlarla büyümek ve gelişmek.

MUTLU OLMAK İÇİN
Düğün organizasyonu yapan İzmitli Tuba Şimşek'in amacı da kendi alanında en iyi olmak.
Adaşım Seda Bingül inşaat işiyle uğraşıyor ve özellikle mermer pazarını iyi biliyor, ithalatla da yapıyor.
Nazan Kurtuluş, su arıtma ürünleri satıyor. Birçok sektörde çalışma deneyimi olan Aslı Banu Karanfil ve Yasemin Bektaş artık kendi işlerini kurup, başına geçmek istiyorlar.
Takı işiyle uğraşan Özgül Ovacık ve Antakya'da restoran işleten Meryem Gündüz, işlerinin başından ayrılamadıkları için derslere pek fazla katılamadılar. Bu nedenle mezuniyet günü de aramızda olamadılar ama pek yakında işlerini büyütüp, geliştireceklerinden hiç kuşkumuz yok. Önemli olan proje üretmek ve harekete geçmek çünkü. Sonrası bir şekilde kendiliğinden geliyor.
Evet, biz hayal ettik, yola çıktık, önemli adımlar attık, özveride bulunduk. Bunu her şeyden önce kendimiz için yaptık. Bir işe yaramak, başarmak ve mutlu olmak adına. Yakında diğer kadınlar da sertifikalarını alacak. Seneye aramıza başkaları eklenecek. Böylece girişimci kadınların sayısı giderek artacak.

ALDIĞIMIZ DERSLER
. Girişimciliğin Temel İlkeleri,
. Pazarlama ve Satış
. Finans ve Muhasebe
. Süreç Yönetimi ve Organizasyonel Planlama
. Sermayeye Erişim
. İş Planı Geliştirme ve Değerlendirme.

NELER ÖĞRENDİK ?
. Öncelikle hepimiz yaptığımız doğruları ve yanlışları öğrendik. Şirketi olanların çoğu bilançoyla falan ilgilenmeyip bu işi muhasebeciye bırakmış. Doğrusu da bu ama en azından muhasebecimize neler sormamız ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrendik.
. Üniversitenin sahibi Hüsnü Özyeğin iki dersimize katıldı ve projelerimizi dinledi. Dinlerken projelerle ilgili can alıcı sorular sordu. Böylece fikrimizin katma değer yaratıp yaratmadığını veya yatırımcı için daha cazip gelmesi için nelere dikkat etmemiz, nasıl bir yol izlememiz, hatta kimlere gitmemiz gerektiğini öğrendik.
. İş planı yapmayı öğrendik. Ki bu çok önemli. Yeni kurulan şirketlerin yüzde 47'sinin bir yılı geçmeden kapanmasının nedeni iyi bir iş planına sahip olamamaları ve nakit akışını kontrol edememeleri.
. Büyümek için, kurumsallaşmak, gider yönetimini takip etmek, işin başında olmak, kendimizi geliştirmek, teknolojiyi takip etmek şart. İyi bir lider olmak için de karar verme, sorun çözme, uzun dönem planlama yapma, ekip oluşturma becerisine sahip olmak, yetki devri yapmak ve network'i ihmal etmemek gerekiyor.

EĞİTİM SONUNDA NELER OLDU?
. Hepimizin kendine olan güveni arttı.
. Daha önce fikrini yüksek sesle söyleyemeyenler artık bu fikri nasıl hayata geçireceklerini biliyorlar.
. İşi olanlar neden büyüyemediklerini öğrendiler ve nerede hata yaptıklarını.
. Herkesin eksik yönleri farklıydı elbette ama herkes için finans, sermaye en önemli sorundu.
. Ulusal fonlar ve AB'nin hangi projelere hibe ve kredi desteğini vermek de önemli bir kazanım oldu.
. Melek yatırımcılar kavramıyla tanıştık. Projemizi nasıl satacağımızı ve nasıl bir ortak bulacağımızı öğrendik.
. Ve çok önemli bir network edindik. Hem hocalar -ki onlar artık bizim danışmanımız, hem de kendi aramızda bir sinerji oluştu. Birbirimize yardım edeceğimiz gibi ortak işler de yapacağız.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA