• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

"Bütün kadınlar çalışsa ülke iki kat zengin olur"

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.07.2010, 00:00
2002'de Kadın Girişimciler Derneği'ni kuran Kurtsan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Kurtsan, "Türkiye'de hala kadının evinde oturup çocuğuna bakması gerektiğini düşünen bir zihniyet var. Bunun değişmesi lazım" diyor

1999'da Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) Geleceğin Global Lideri seçilen, 2002'de Kadın Girişimciler Derneği'ni (KAGİDER)kuran Kurtsan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Kurtsan, kadın-erkek çalıştıkça ülkenin kalkınacağını söylüyor.
İstanbul'da doğan Meltem Kurtsan, Atatürk Kız Lisesi'ni birincilikle bitirdi. Eczacı olan babasının yönlendirmesiyle İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ni bitirdi ve babasının kurduğu aile şirketinde çeşitli görevlerde bulundu. 2004 yılından bu yana grubun Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor ve 2002'de kurduğu MK Danışmanlık Eğitim Tıbbi Ürünler Ltd. Şirketi'nde de Genel Müdür olarak görev yapıyor.

BAŞARILI KARİYER
Geçtiğimiz yıllarda yeniden okul hayatına dönerek, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde Fitoterapi yüksek lisansı yapan Kurtsan, kariyeri boyunca birçok iş geliştirme eğitimine katıldı.
1997-98-99 yazlarında Harvard Business School-OPM/Owner President Management Programı'nı bitirdi. 1999'da Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) Geleceğin Global Lideri seçildi. 2001'de Türk Patent Enstitüsü'nde düzenlenen sınavlara girerek Marka ve Patent Vekili oldu. 2000'de TUSİAD'a üye olarak, Kadın Erkek Eşitliği Çalışma Grubu ile Fikri Haklar Çalışma Grubu başkanlıklarını yürüttü. 2002'de Türkiye KAGİDER'in kuruluşuna liderlik etti ve iki dönem başkanlık yaptı. 2003 yılında kurulan Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği'nin (TKYD)Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulu üyeliklerinde bulundu. 2003-2004 yıllarında İstanbul Sanayi Odası'nda meclis üyeliği yaptı. TOBB bünyesinde 2007'de kurulan Kadın Girişimciler Kurulu Üst Kurul Üyeliği ve İTO bünyesinde faaliyetlerini sürdürmekte olan İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu'nun başkanlığı da yaptı.

BABA MOTİVASYONU
Başarısında ailesinin payının büyük olduğunu söyleyen Kurtsan, babaların hem oğullarını hem de kızlarını yetiştirmenin önemine değinerek şunları söylüyor: "Biz 2 kız kardeşiz, babam mutlaka bir oğlu da olsun istemiştir. Ancak olmayınca bizi 'insan kaynağı' olarak gördü, 'Damatlarıma ya da erkek torunlarıma güvenirim' diye düşünmeden bize güvendi ve yetiştirmeye başladı. Bence babalar hem oğullarını hem kızlarını yetiştirmeli. Bir ailede kimin ne olacağı, kimin iş bilgisinin ve niteliklerinin hangi çocuğa geçeceği belli değildir. Annem evlendikten sonra 'Okumak istiyorum' dediğinde onu da eczacılığa yönlendirdi, beni ve kardeşimi de. 'Hayat sizin hayatınız, ama ben bir iş kurdum. Eğer eczacılık okursanız bu işi büyütürsünüz, rahat edersiniz' diyerek bizi çok güzel bir şekilde motive etti."

GÜÇLÜ BİR KADIN
Annesinin de çok güçlü bir kadın olduğunun her fırsatta altını çizen Kurtsan, "Annem çok çalışkandır. Genç yaşta evlenip iki çocuk sahibi olduktan sonra üniversite okumuş, eczacı olmuş. Babam da çok demokratik, bu süreçte anneme destek vermiş. Aslında KAGİDER'e başkan olmam tesadüf değil. Babamın böyle demokratik, feminist olması çok etkili oldu. Annemin disiplinli, zorlayıcı ve babamın da demokratik, derin olması formasyonumu oluşturmamda etkili oldu."
Kadın girişimci sayısının az olmasının en önemli nedeninin de aileden kaynaklandığını düşünen Meltem Kurtsan bu konuda da şunları söylüyor:
"Kadınların da erkekler gibi girişimciliğin eğitimini alması gerekiyor. Eğitim derken illa bir okulda edinilen eğitimden söz etmiyorum. Bir ustanın yanında ya da babasının yanında çırak olarak çalışmış olacak, sonra belli bir bölgede kendi işi ile ilgili bir potansiyel görecek ve kendi işini kuracak. Girişimci potansiyeli taşıyan birçok kadın ya anne-babası izin vermediği için ya da kocası çocuklarına bak dediği için evde oturmak zorunda kalıyor. Bazıları da okuma yazma bilmiyor, başlangıç sermayesini nasıl bulacağını bilmiyor. Fikirleri var ama bankaya gittiklerinde para alamıyor, çünkü teminat isteğini karşılayamıyorlar."

KOCA FAKTÖRÜ
KAGİDER'in bu nedenle kurulduğunu ve önemli aşamalar kaydettiğini belirten Kurtsan, Türkiye'nin kadın konusunda hiç ileride olmadığının altını çiziyor. Ve "İleride olduğumuz belli noktalar var. Profesyonel yaşamda, kamu sektöründe çalışan kadınların sayısı artıyor ama yeterince değil. Türkiye'de de kadına fırsat verilmiş olsa, onlar da üst düzey noktalara gelecek. Ancak hala kadının evinde oturup çocuğuna bakması gerektiğini düşünen bir zihniyet ve 'Ben karımı çalıştırmam abi!' mantalitesi var. Bunun değişmesi lazım" diyor ve ekliyor: "Kadının çalışması sadece para meselesi değil. Kadın da çalışınca bilgi değerlenmiş, kişisel potansiyel ortaya konmuş oluyor. Kadın belki kocasından, erkek kardeşinden daha akıllı ve zeki. Kadın diye evde oturması gerekmiyor. Ayrıca akıllı bir erkek, eğer karısında böyle bir potansiyel görmüşse karısını çalıştırır. Böylece aile daha zengin olur. Bir maaş yerine iki maaş girer, çocuklar daha iyi okullarda okur. Bütün kadınların çalışmasına imkan sağlansa ülke bugünkü konumundan iki kat daha fazla zengin olur."

İş kadını olmak isteyenlere tavsiyeler
* Öncelikle bir hedef koyun kendinize. Bir vizyonunuz olsun. Ne yapmak istiyorsunuz? Her insan kendi kapasitesini biliyordur. Kendinizi hafife almayın ve ulaşabileceğiniz güzel ve yüksek bir hedef koyun.
* Kısa yoldan başarı yok. Her başarının arkasında, çok uzun bir emek, alın teri var. Arkadaşlar eğlenirken sizin eğlenceyi kesip, çalışmanız, okumanız, fedakarlık etmeniz gerekecek.
* Bir de asla vazgeçmeyin. Başarı için sebat şart. Hırs değil azim diyorum ben buna. Hırs da biraz yıkıcılık var çünkü. Etrafa zarar vermeden başarmak önemli.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA